keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Luettavaa joululomalle

Olen viime viikkoina löytänyt ihan harvinaisen monta hyvää kirjaa joita oli ilo lukea ja joita voin suositella toisillekin. Pari viikkoa sitten kirjoitinkin jo Erik Tawaststjernan elämäkerrasta joka ilahduttaa minua edelleenkin, kun sitä muistelen.

Pitkästä aikaa löysin dekkareita joiden kirjoittajaa en ennestään tuntenut. Yleensä parhaat dekkarit ovat pohjoismaalaisia, mutta tämä kirjailija olikin espanjalainen. Dolores Redondo on minulle aivan uusi tuttavuus ja aluksi epäröin edes aloittaa kirjaa, kun olin niin ennakkoluuloinen espanjalaista jännityskirjailijaa kohtaan. Nyt voin sanoa, että Dolores Redondon Baskimaan murhat trilogia oli erittäin viihdyttävää ja jännittävää luettavaa. Kirjoja on kolme jotka kannattaa lukea järjestyksessä Näkymätön vartija, Luualttari ja Myrskyuhri. Jo tapahtuma paikka eli Espanjan Baskimaa teki niistä mielenkiintoisen. Olen kerran käynyt Baskimaassa San Sebastianissa ja Pamplonassa ja paikkakunta jäi minua kiehtomaan. Kirjoissa on hiukan yliluonnollisia sivujuonteita, jotka tekee kirjoista omanlaisiaan. Yleensä en pidä yhtään mistään scifijutuista, tai järjellä selittämättömistä asioista. Näihin kirjoihin tuo vähäinen sivujuonne sopii, koska Baskimaan historia on täynnä uskomuksia ja tarinoita. Kirjojen juoni on erilainen ja liittyy tuon maakunnan menneisyyteen. Mieleeni jäi kytemään, että haluan vielä uudestaan päästä Baskimaalle ja oppia lisää baskien kulttuurista ja historiasta. Samoin aion lukea muutkin Dolores Redondon kirjat.

Luin myös suomalaisen toimittajan Katarina Baerin kirjan He olivat natseja. Katarina Baer kertoi omista isovanhemmistaan joiden elämää hän alkoi tutkimaan lähemmin. Baerin isän vanhemmat olivat saksalaisia ja isän isä oli kaatunut sodassa. Perehtyessään sukunsa menneisyyteen hänelle selvisi, että isovanhemmat olivat Hitlerin kannattajia ja kansallissosialistien jäseniä. Hänen isoisänsä joutui tarkka-ampujan tappamaksi Italiassa aivan sodan loppupuolella 1944. Tuolle italialaiselle kylälle kostettiin julmasti saksalaisen sotilaan kuolema, niin kuin natseilla oli tapana tehdä. Toimittaja Katarina Baer on syntynyt 1969 ja asunut koko ikänsä Suomessa. Kirja oli hyvin mielenkiintoinen tarina yrittää ymmärtää täysin eri aikakautta ja eri kultturia, joka kuitenkin oli omaa menneisyyttä. Baerin isoäiti eli vanhaksi ja oli hyvin läheinen suomalaisten lastenlastensa kanssa. Kirjassa taas kerran törmättiin tähän mysteeriin mikä sai ihmiset uskomaan Hitleriin ja hurmaantumaan natsiaatteesta. Ei tämäkään kirja tuo siihen mitään yksinkertaista selitystä, mutta sain siitä taas yhden kuvauksen natsismin vaikutuksista. Kirja oli mielenkiintoista luettavaa ja siinä oli kirjoittamisen ammattilaisen ote, joka teki siitä helpon ja selkeän luettavan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti