tiistai 20. joulukuuta 2016

Stressi aiheuttaa ihottumaa

Tässä on kyseessä lähinnä vitsi, mutta totta toinen puoli. Vuosikymmenten kokemusten jälkeen, kun olen kuunnellut asiakkaiden joulukokemuksia mietin miksi meillä Suomessa vietetään ns.perhejoulu. Hyvin harvalle, ehkä ähinnä lapsille se tuo hyvän mielen ja mukavia muistoja jälkeenkin päin.

Pilailu mielessä sanotaan usein, että saan ihottumaa, jos joudun sen ihmisen vielä tapaamaan. Tarkemmin, kuin ajattelee se on aivan totta. Yleensä on myös niin, että kyse on omasta sukulaisesta, äidistä, anopista, sisaresta tai muusta vakiojouluvieraasta. Ihminen tietää jo etukäteen, että jokin ilkeämielinen lohkaisu vaivaa tammikuulle asti. Sanontatapa tästä ihottumasta ei siis ole mitään uskomusta, vaan ihminen kokee toisen epämiellyttävän olemuksen suorastaan ihotuntemuksena. Tämä ehkä kertoo siitä miten nopeasti iho reagoi ihmisen tunteisiin. En yritäkkään väittää, että minulla olisi joku apu tähän sanontatavan ihottumaan. Olen vaan miettinyt sitä usein siltä kantilta, että vanha viisaus pitää sisällään tiedon siitä, että iho voi reagoida nopeasti ja ihan henkisiin asioihin. Tuskin kukaan saa allergisen reagtion toisen tuoksusta ja epiteelistä ja kokemus tulee ihan mielipahasta.

Tästä sanonnasta voisi ottaa oppia sen verran, että huomioisi ihon reagoivan nopeasti muihin stressikokemuksiin. Asiakkaalle on hyvin vaikea selittää, että jokin finnireagtio, tai punoittava kutina saattaa olla seuraus elämän muutoksesta. Eikä tuon elämän muutoksen tarvitse olla mitenkään negatiivinen, mutta ihonhoitotottumukset muuttuu. Työpaikan muutos on tyypillinen ihoon vaikuttava stressitilanne. Työpaikka voi olla unelmien täyttymys ja kaikki on uutta ja kivaa, mutta ihoon ilmestyy kutisevia punakoita läiskiä. Ja sitten minä vielä väitän niiden johtuvan stressistä, vaikka asiakas on sitä mieltä, että hänellä on jokin allerginen ihottuma. Saattaahan toki niinkin olla eikä sitä mahdollisuutta voi sulkea pois, mutta ensimmäisenä ei kannata lähteä agressiivisesti metsästämään raaka-ainetta mikä tilanteen aiheutti. Yleensä miedot rauhoittavat hoituotteet ja pari kasvohoitokertaa vähentää muutamassa viikossa ihon ongelmat.

Jokaisessa työpaikassa on oma ilmanvaihto, joka saattaa pyörittää paperinpölyä ja heikkolaatuista sisäilmaa erilailla, kuin ennen. Nukkumaan meno rutiinit ja herääminen muuttuu ja siihenkin iho voi reagoida. Jännitystä voi myös olla, vaikka sitä ei ehkä mitenkään muuten huomaa. Iho muistuttaa kissaa siinä suhteessa, että vanhat rutiinit ovat erittäin tärkeitä. Jos jokin asia muuttuu iho reagoi siihen ja samoin kissa menee pois tolaltaa, jos ruokakupin paikkaa on vaikka muutettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti