perjantai 8. helmikuuta 2019

Luomu-,vege-ja tuorekosmetiikka herättävät kysymyksiä

Hämeen Sanomissa on ollut viime kuukausina juttuja kosmetiikasta enemmän kuin edellisenä kymmenenä vuotena. Erikoisuudet ja uutuudet kosmetiikassa ovat näköjään herättäneet sanomalehtienkin toimittajat.

Kosmetiikka kehittyy

Oma kantani näihin luomu-, vege-ja tuorekosmetiikkaan on hyvin yksiselitteinen. Tällä hetkellä en laita niitä omalle iholleni enkä tarjoa niitä asiakkaille. Ne ovat vielä kaukana niistä kriteereistä joita asetan kosmetiikalle. En myöskään usko, että vielä minun työvuosieni aikana ne kehittyisivät niin paljon, että niiden käyttö olisi järkevää. Sitä en kiellä etteikö niistä voi vuosien kuluessa kehittyä jotain tehokastakin, mutta siihen tarvitaan miljoonia euroja ja tuhansia tunteja laboratoriossa. Epäilen myös suuresti ettei suomalaisilla ole paljon sanomista tässä kosmetiikkakehittelyssä, koska sellaisia rahoja löytyy vaan isoilta kosmetiikkataloilta ja lääketehtailta. Nämä uuden tyyppiset kosmetiikkatuotteet eivät palvele niinkään ihonhoitoa vaan enemmän kuluttajan elämäntapaa. Näitä uutuuksiakin tarvitaan, että jokainen asiakas löytää ajatusmaailmaansa sopivan ihonhoitotuotteen. Markkinat ovat toistaiseksi aivan olemattomat, koska alle puolet suomalaisista käyttää kosteusvoidetta päivittäin. Ihonhoito on meillä vielä niin lapsen kengissä, että kovin suurta kaupallista menestystä ei vegekosmetiikalla yms.tällä hetkellä ole. Toisaalta se, että ihonhoito nousee keskusteluun lisää se aina kuluttajien tietoisuutta.

Dermalogican Sound Sleep Cocoon (110€) sisältää ihanaa kasviöljyä 
laventeli-santelipuu-ja patsuliöljyä. 

Kosmetiikalla on tarkoitus hoitaa ihoa

Hyvällä kosmetiikalla on kaksi tärkeää kriteeriä. Sen pitää auttaa asiakkaan iho-ongelmiin ja sen pitää olla miellyttävää ja helppokäyttöistä. Tähän asti näiden erikoiskosmetiikkasarjojen menestys on kaatunut siihen, että vaikuttavia aineita ei ole tarpeeksi ja tuotteet ovat hankalia käyttää. Esimerkiksi hyvässä kosteusvoiteessa on lukuisia hienojakoisia raaka-aineita jotka vaikuttavat monipuolisesti ja imeytyvät hyvin. Näissä voiteissa käytetään nanoteknologiaa joka pilkkoo esimerksi kasviöljyt hienojakoisiksi ja tehokkaita kuljetusaineita eli liposomeja ja mikrosomeja. Näitä ei yleensä ole erikoiskosmetiikassa ja se tekee tuotteista heikosti imeytyviä ja raskaita. Hyvistäkään raaka-aineista ei ole hyötyä ellei ne pysty kunnolla imeytymään ihoon. Tämän tuorekosmetiikan kohdalla epäilen tuota säilyvyyttä. Jos tuote säilyy vain kuukauden ja se pitää säilyttää jääkaapissa se ei ole kovinkaan käyttäjäystävällinen. Sekin on myös huomioitava, että monet kasvikunnan aineet ovat allergeeneja jos ellei niitä ole pilkottu yksittäisiin vaikutusaineisiin. Kuitenkin toivon, että joskus joku suomalainen kosmetiikkaidea pääsisi maailman markkinoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti