lauantai 22. toukokuuta 2021

Liikunnan lisääminen voi vaikuttaa negatiivisesti ihoon

Otsikko sai varmaan jo muutaman lukijan karvat pystyyn, että mitä ihmettä nyt väitän. Kuitenkin oma kokemukseni vuosien varrelta on, että paljon urheilua ja liikuntaa harrastavien ihot ovat usein huonommassa kunnossa kuin muiden. 


Elämäntapa rasittaa ihoa

Liikunnalla ei itsessään ole mitään haittavaikutusta ihoon, vaan sen mukanaan tuomat olosuhteet ja elämäntavat. Paljon ulkoilua harrastavien iho joutuu alttiiksi auringon säteilylle ja muulle ulkoiselle rasitukselle. Valitettavasti ihosyöpä on yleisintä ihmisillä, jotka liikkuvat paljon luonnossa ja saavat siksi paljon aurinkoa.
Aurinko ei siis kysele, mitä sinä siellä ulkona teet, vaan kaikki saatu säteily sairastuttaa ihoa. Harmittavan moni asiakas jotenkin kääntää asian niin, että kun hän on terveellistä liikuntaa harrastamassa, ei uv-säteily ole pahasta. Heidän käsityksensä mukaan uv-säteilyä saa vasta, kun asettuu ottamaan aurinkoa. Erittäin vaarallisia iholle ovat kaikki vesiliikuntalajit esimerkiksi melonta, purjehdus ja sukeltaminen altistavat ihosyövälle. Toiset ihoa säteilylle altistavat lajit ovat laskettelu, hiihto ja golf. Kaikki nämä liikuntalajit ovat ihmiselle tietysti hyväksi, kunhan ihon suojaaminen on kunnossa.


Liikunnan harrastajat peseytyvät usein

Toinen liikunnan mukanaan tuoma ihorasite on peseytymisen, suihkuttamisen ja saunomisen lisääntyminen. Näen usein liikuntaa harrastavien iholla, että se on pesty aivan korpuksi ja koko ihon oma suojakerros on kulunut pois. Yleensä tämä saa ihon epätasapainoon ja liiallinen pintakuivuus aiheuttaa tukkeumia, mustapäitä ja tulehtuneita finnejä. Harva ajattelee, että finnien perussyy onkin pintakuivuudessa ja käyttää vielä lisää ihoa kuivattavia tuotteita. Näin kierre onkin valmis. Mitä enemmän ihon pinta kuivuu sitä enemmän ihohuokoset tuottavat talia. 
Suihkussa ja saunassa käyntiä en kiellä, mutta iho pitää pesun jälkeen kosteuttaa hyvin. Saunominen pitkän ulkoilun jälkeen on huippuhieno rentoutumistapa ja sitä pitääkin harrastaa. Suomalaiselle saunominen kuuluu niin talveen kuin kesäänkin, eikä se tee iholle pahaa, jos ihoa hoidetaan oikein. 
Sanotaan, että raskas työ vaatii raskaat huvit. Voisin sanoa, että tehokas liikuntaharrastus vaatii tehokkaan ihonhoidon. Silloin, kun elämäntapa tuo paljon rasitusta iholle, pitää ihoa hoitaa sen mukaan, jotta sekin pysyy terveenä ja nuorekkaana.





Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat ensimmäisenä tietoa tulevista tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti