keskiviikko 2. kesäkuuta 2021

Kosmetologi hoitaa tervettä ihoa

Kuuntelen edelleen äänikirjaa Terveys ja humpuuki ja siitä tulee mieleen paljon asioita, jotka liittyvät omaan työhöni. Nykyisin kosmetologeillakin on tarjolla niin paljon ”ihmehoitoja”, että ajattelin kertoa, etten usko ihmeisiin, vaan ihan peruslääketieteeseen. 


Kosmetologi ei ole lääkäri

Kosmetologin on osattava tehdä ero siihen, mitkä asiat kuuluvat hänen osaamisalueeseensa ja milloin asiakas ohjataan lääkärille. Itselläni on hyvin matala kynnys neuvoa asiakas lääkärin hoitoon, enkä halua yhtään leikkiä asiakkaan ihon terveydellä. 
Yleisimpiä syitä, miksi lähetän asiakkaan lääkärille on uv-säteilyn aiheuttamat solumuutokset, ruusufinni, perioraalidermatiitti ja akne tai tulehtunut rasvainen iho. Usein asiakkaalle on epäselvää, minkä alan erikoislääkäriä tarvitaan. Atooppinen ihottuma ja ruusufinni ovat hyvin yleisiä silmäluomilla ja moni asiakas onkin menossa silmälääkäriin vaivan takia. Tietysti silmälääkärikin voi auttaa, jos vaiva ei ole kovin erikoinen, mutta kyllä ihotautilääkäri on oikeampi osoite. 
Joskus asiakkaat haluaisivat ruokavalioneuvoja ihonhoitoa varten, mutta kyllä ensin pitää ihon muu hoito olla kunnossa ennen kuin etsitään apua ravinnosta. Vielä tälläkin vuosituhannella ihmisillä on käsitys, että finnit ja tulehtuneet märkäpäät ovat joku elimistön puhdistuskonsti, mutta se on ihan puppua. 
Välillä kuulen tarinoita, että miesystävä on alkanut käydä salilla ja kiinnostunut lihaskunnostaan, mutta saanut aknen, kun iho on alkanut puhdistumaan. Minun yksiviivainen ajattelu näissä tapauksissa on, että nyt taitaa pelissä olla anaboliset steroidit, eikä mikään puhdistuminen. Usein toivotaan myös, että neuvoisin jonkun vitamiinikapselin, jonka heittäisi helposti suuhun ja ihon kosteuttaminen hoituisi sillä. Sellaista kapselia ei ole, vaan kyllä se kosteuttaminen pitää hoitaa ulkoapäin. 


Hyvä ihonhoito vaatii vaivannäköä

Olisi tietysti suuri helpotus, että olisi joku ihmepilleri, mikä pitäisi ihon terveenä ja hyvinhoidetun näköisenä ilman vaivaa. Valitettavasti tässäkään tapauksessa ei ole oikotietä onneen. Toisaalta mitenkään suurta panostusta ei tarvita, jotta iho saadaan pysymään terveenä. Pari minuuttia illalla ja toinen aamulla, niin siinä ajassa ehtii hyvin puhdistaa ja kosteuttaa ihon. 
Ihon terveyden näkökulmasta tärkeintä on aurinkosuojavoide, riittävä kosteutus ja ihotyypin mukainen puhdistus. Yleensä helpoiten itselleen sopivat tuotteet löytyvät, kun kosmetologi ne valitsee kasvohoidon yhteydessä. 
On myös hyvä muistaa, ettei iho pysy terveenä, ellei sitä kosteuteta tarpeeksi. Liian kuiva iho rohtuu rikki ja tulehtuu, eikä siitä tilanteesta enää pääse kuin antibioottikuurilla ja lääkärikäynnillä. Helpointa olisi hoitaa ihoa hiukan ennen kuin lääkärin tarvetta tulee.





Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat ensimmäisenä tietoa tulevista tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti