lauantai 19. kesäkuuta 2021

Poltettu iho

Joka kesä annan lukemattomia kertoja ohjeita siitä, mitä auringon polttamalle iholle voi tehdä. Suoraan sanoen eipä sille paljoakaan jälkikäteen voi tehdä, koska ihosolun dna vaurioituu, eikä sitä voi muuttaa eli iho muistaa ikuisesti huonon kohtelun. 

Ennalta ehkäise uv-säteilyn aiheuttamat vauriot ihossa.

Uv-säteily on voimakkaampaa kuin ennen

Uv-säteilyn voimakkuus on paljon lisääntynyt minun elämäni aikana. Ilmaston muutokset ilmeisesti aiheuttavat sen, että uv-säteilyä pääsee aina vaan enemmän maan pintaan asti. Kyllä jokainen ikäiseni huomaa sen, että aurinko on paljon pistävämpää nykyisin kuin 70-luvulla. En tiedä johtuuko tästä muutoksesta se, että kaikki aina selittävät polttaneensa ihonsa vahingossa. Minä en sellaiseen vahinkoon usko, vaan kyse on välinpitämättömyydestä. 
Ihan heti palaminen ei ala tuntua, mutta kyllä järjen pitää sanoa, milloin aurinkoa tulee liikaa. Kivun tunne tulee yleensä vasta iltaisin, kun palovamma on edennyt ihokudoksessa. Kipu onkin yleensä se asia, miksi minulta kysytään, mitä voisi tehdä. Jonkin verran oireita voi helpottaa, mutta vasta aika parantaa ihon ennalleen. 
Yksinkertaiset neuvot ovat, että buranaa voi ottaa kipuun, antihistamiinia kutinaan ja kirvelyyn sekä hydrokortisonivoidetta vähentämään kuumottelua. Onneksi iho on nopea uudistumaan ja noin vuorokaudessa pahin kipu laantuu. Täysin parantunut iho on vasta parin viikon kuluttua, kun vaurioitunut solukerros on hilseillyt pois.

Viilennys auttaa

Eniten palamisen kipua vähentävät viileät kääreet tai kylmä suihku. Kylmällä vedellä voi vähän hidastaa palovamman etenemistä ihossa ja se ainakin rauhoittaa kuumottelua. Heti kannattaa laittaa runsaasti kosteusvoidetta, joka ehkäisee myöhemmin alkavaa hilseilyä. Paras vartalovoide tässä tapuksessa on iS Clinicalin BODY COMPLEX (79€), joka rauhoittaa myös punoitusta ja kirvelyä. Vaurioitunut iho alkaa yleensä parissa vuorokaudessa hilseillä pois ja koko ajan ihoa pitää runsaasti kosteuttaa. 
Kasvojen iholle nopein apu on iS Clinicalin HYDRA INTENSIVE COOLING MASQUE (50g 55€ ja 120g 95€). Tämä hyytelömäinen naamio tekee suorastaan jäätävän viileyden ja sen voi jättää kasvoille yöksi. Mitään kuorivaa tai kovin elvyttävää kosmetiikkaa ei kannata palaneelle iholle laittaa. Hilseilyä kannattaa kuoria pois vasta useamman päivän päästä, kun iho ei ole enää yhtään kosketusarka. 
Kosteuttamista ja muutaa rauhoittavaa hoitoa iho tarvitsee monta viikkoa ja tietenkin auringosta pitää pysyä täysin poissa. Suosittelen kuitenkin harkitsemaan etukäteen, mitä oikein tekee, jottei näitä ohjeitani tarvitsisi käytännössä kokeilla. 





Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat ensimmäisenä tietoa tulevista tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti