keskiviikko 5. kesäkuuta 2024

Jösse lähti kissojen taivaaseen

Meillä on on ollut hyvin raskas kesäkuun alku, koska rakas Jösse 16 v. oli pakko päästää kissojen taivaaseen. Myös Jössen veli Valtsu sai lääkäriltä aika synkät ennusteet ja olemme siitäkin hyvin järkyttyneitä.




Eutanasia oli kipeä päätös

Perjantaina 31.5. veimme koko viisihenkisen kissaköörimme eläinlääkärin pakeille tarkoituksena uusia rokotukset ja tehdä vanhoille veljeksille senioritarkastus verikokeineen. Jössehän on ollut selvästi heiveröinen vanhus jo kolmisen vuotta ja tiesimme hänellä olevan sydämen vajaatoiminta. Tähän sydänvaivaan ei Jösselle lääkettä löytynyt, koska hän oksensi aina kaikki lääkkeet. Lääkärin mukaan lääkitseminen oli suurempi stressi ja annoimme Jössen elää hyvää vanhuutta nukkuen ja syöden.
Perjantain verikokeissa ilmeni, että Jössellä oli veressä myös syöpäsoluja ja elinaikaa jäljellä vain viikkoja, joten eläinlääkäri ehdotti eutanasiaa. Menin ihan pois tolaltani ja kielsin sen ehdottomasti. Mieheni myönteli, että pitää tehdä niin kuin Jösselle on parasta. Eläinlääkäri käsitteli minua ihailtavasti ja alkoi tarkistelemaan muiden kissojen kuntoa ja antoi minun sulatella kuulemaani. Mietin kymmenisen minuuttia ja totesin, että menemme Jössen hyvinvoinnin mukaan ja jos eutanasia on pakko tehdä, niin se pitää tehdä.
Valtsu hösäsi ja touhusi koko ajan ja oli lääkärissä kuin kotonaan, vaikka nuoret pojat olivat pelosta jäykkiä. Valtsu antoi ottaa verikokeenkin ilman rauhoitusta, kun sai olla iskänsä sylissä. Valtsuhan on ollut aivan virkeä ja pitää kovaa kuria pikkupojille. Siksi meille olikin suuri järkytys, että Valtsun munuaisarvot oli aivan liian korkeat. Eläinlääkärin mukaan Valtsun elinaika on kuukausia, eikä vuosia. Munuaisille ei voi mitään muuta tehdä, kun muuttaa ravintoa munuaisystävällisemmäksi, mutta se ei tuo parannusta. Tämä oli suuri järkytys, kun luulimme Valtsun olevan täysin terve. 


Ruokaremontti koko perheelle

Pikkupoikien kohdalla ei onneksi tullut mitään järkytystä, mutta ruokaremontti on niilläkin edessä. Allu on kuulemma selvästi ylipainoinen ja Votella on alkavaa ylipainoa. Vinski oli ainoa, jolla oli kaikki aivan hyvin. 
Hiukan mietin, miten paljon tämä ylipainon huomioiminen on kiinni eläinlääkäristä. Olimme vuosi sitten toisella eläinlääkärillä ja Allu ja Vote painoivat saman verran kuin nytkin. Kysyin silloin ihan erityisesti, pitääkö veljesten painosta olla huolissaan ja silloin sanottiin, että pojat ovat niin kookkaita muutenkin, ettei heidän paino ole ongelma.
Me otimme nyt kyllä vakavasti nämä ylipainopuheetkin ja perehdymme poikien ruokavalioon. Valtsulle pitää hankkia munuaispotilaiden omaa diettiruokaa ja muille kaloreita pitää vähentää. Toisaalta luotamme myös siihen, että Voten ja Allun paino laskee myös liikkumalla. 
Olemme pitäneet nyt pari viikkoa ulkoiluhäkkiä auki yötä päivää, joten siellä riekkuminen lisää poikien kalorien kulutusta. Nyt on vasta kesä alussa, niin katsotaan onko pojat hoikempia, kun saavat riehua ulkona koko kesän.
Sydämessä on kipeä kohta koko ajan Jössen ja Valtsun takia. Jösse jätti jälkeensä tyhjän paikan perheessä, mutta meille jäi myös paljon hyviä muistoja. Jösse oli Persoona isolla P:llä ja hän elää muistoissamme aina!





2 kommenttia:

  1. Anonyymi08:28

    Voi Inkeri, syvä osanottoni. Kyyneleet tulivat silmiini. Jösse on nyt kissojen taivaassa, mikä oli hänelle niin sairaana paras ratkaisu. Ratkaisu, joka vaati hänen ihmisiltään paljon mutta oli lopulta se viimeinen rakkauden teko.

    Ikävä tilanne Valtsullakin, voi että.

    Kaikki eläinotukset ovat niin ihania ja rakkaita, ja heidän kanssaan on niin hauskaa elää. Luopumisen tuska sitten on kokemus, josta ei toivu mutta johon jotenkin on pakko sopeutua. Muistot yhteisestä taipaleesta ovat rakkaita.

    Osanottoni.


    Leena

    VastaaPoista
  2. Anonyymi19:20

    Osanottoni Jössestä! Vointi olisi varmasti vain pahentunut viimeisinä viikkoina, joten eutanasia ennen kipujen pahenemista oli varmasti oikea ratkaisu. Koskaan päätös ei ole helppo.

    Voimia myös Valtsun tilanteessa. Kissat eivät kipua oikein näytä ja kun tilanne etenee hitaasti, nämä tulevat useimmiten yllätyksenä. Tsemppiä tulevaan sekä paljon rapsutuksia Valtsulle! Kaikki herkut tarjolle viimeisille kuukausille! -Sari P-

    VastaaPoista