maanantai 10. kesäkuuta 2024

Ulkonäkö ei kerro kaikkea

Olen tehnyt koko elämäni työtä ihmisen ulkonäön parissa ja olen yrittänyt opettaa ja viestittää sitä, ettei ulkonäkö kerro kaikkea. Varsinkin nykyisessä ulkonäkökeskeisessä elämäntavassa on entistä tärkeämpää nähdä toisessa ihmisessä muutakin kuin ulkokuori.




Ulkonäön vertailu ei kannata

Viime viikolla oli Hämeen Sanomissa naistoimittajan kirjoittama kolumni siitä, miten hän kassajonossa vertaili ulkonäköään edellään olevaan naiseen. Luin tuon tekstin moneen kertaan ja yritin ymmärtää, miksi toimittaja oli valinnut tällaisen aiheen ja mitä hän sillä yritti kertoa.
Pikaisella lukemisella juttu noudatti taas vanhaa ajattelutapaa, että edellä ollut kauniisti pukeutunut nainen oli laiska ja itsekeskeinen ja nuhraantuneissa pihavaatteissa ollut toimittaja ahkera ja työteliäs ja hänen elämänarvonsa olivat kunnossa. 
Toimittaja myönsi, että hän hävisi vertailussa 6-0, koska oli kuin viemäristä noussut multaisissa puutarhatamineissaan. Toisella naisella oli siistit varpaankynnet sievissä sandaaleissa, hyvin hoidetut kädet, tukassa vasta tehty raidoitus ja mekko juuri silitetty. Toimittaja teki johtopäätöksen, ettei nainen perannut vattupuskia, eikä omistanut suurta koiraa, joka pomppi rintaa vasten ja sotki vaatteet. 
En ymmärrä mistä tällaiset johtopäätökset syntyivät, kun nainenhan oli saattanut käydä pesulla ja vaihtaa vaatteet ennen kauppaan lähtöä. Toimittaja kehui, miten hyvä olo hänellä oli sisimmässään viemäritamineistaan huolimatta. Mistä hän päätteli, ettei tuolla toisella naisella ollut myös ihan yhtä hyvä olo?
En voinut olla ärsyyntymättä tästä jutusta, jonka tarkoitusta en ymmärtänyt. Taas kerran nostettiin esiin, ulkonäöstään huolehtivassa naisessa on jotain vikaa ja kunnollinen ihminen ei vaatteilla koreille, vaan tekee ahkerasti töitä ja viis veisaa miltä näyttää. 


Ihmisen sisin ei näy päälle

Minusta on äärettömän huono valinta kirjoittaa sanomalehdessä, joilla on suuri vaikutus lukijoihin, tällaisista hätäisistä johtopäätöksistä toisesta ihmisestä. Mielestäni meidän vanhempien naisten pitäisi antaa esimerkkiä, ettei ulkonäön vertailu kannata ja ulkonäkö ei kerro ihmisestä kaikkea.
Muistan aina tapauksen 90-luvun lopulta, kun silloinen mieheni oli pahassa keuhkokuumeessa ja hän oli hengityskoneessa lähes pari viikkoa. Minulle oli sanottu, että hänellä 30% mahdollisuus selvitä hengissä. Kävin katsomassa häntä joka ilta ja myös aamulla ennen työhön tuloa. Olin väsynyt ja stressaantunut tilanteesta. Päivällä hoitolassa kävi ostoksilla eräs puolituttu asiakas, joka jäi juttelemaan ja sanoi, että minusta näkee, miten helppoa elämää olen elänyt ja etten ole varmaan koskaan kohdannut vastoinkäymisiä. Tuohon kommenttiin oli aika vaikea vastata yhtikäs mitään, mutta sisimmässäni ajattelin, miten joku voi tehdä noin tyhmiä johtopäätöksiä.
On hyvin yleistä, että kuvitellaan toisten ihmisten pääsevän helpommalla kuin itse on päässyt. Luulisi kuitenkin elämän opettavan, että jokaisen ihmisen kohdalla on menetyksiä ja monia vaikeuksia, vaikka ne eivät näy päälle. 
Oma työni on asiakaspalvelua, enkä siinä tilanteessa itke omia asioitani, vaan keskityn työhöni. Tuossa Hämeen Sanomien lehtijutussa tunnistin itseni tuossa naisessa, joka oli kauniisti pukeutunut ja huolehtinut ulkonäöstään. Toivoisin, että pääsisimme jo eroon tästä vanhakantaisesta ajattelusta, ettei ulkonäöstään huolehtiva nainen ole kunnon ihminen. Olen niin kyllästynyt siihen, että vielä tämänkin ikäisenä saan vakuutella osaavani lukea ja kirjoittaa, vaikka huolehdin ulkonäöstäni. Toivon myös, ettemme anna esimerkkiä nuorille naisille siitä, että ulkonäkö olisi joku kilpavarustelun aihe, emmekä vertailisi itseämme muihin. 




⭐️ Osallistu arvontaan seuraamalla ja kommentoimalla hoitolan uusimpia julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron lahjakortti verkkokauppaan, joka arvotaan kahden viikon välein. Seuraavaan arvontaan voit osallistua 28.5.-10.6.-24.


Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti