sunnuntai 9. kesäkuuta 2024

Normandian maihinnoususta 80 vuotta 6.6.2024

Normandian maihinnoususta tuli viime viikolla kuluneeksi 80 vuotta ja ensi vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta toisen maailmansodan loppumisesta. Vielä kolme vuotta sitten Normandian maihinnousun vuosipäivää juhlivat myös venäläiset.




Maailma on muuttumassa

Tuntuu jotenkin pelottavalta, että Normandian maihinnousua, joka nopeutti voittoa Natsi-Saksasta, ei juhlita enää Venäjän kanssa yhdessä. Olisi mielenkiintoista tietää, miten Normandian maihinnousua kommentoitiin Venäjän lehdistössä. 
Normandian maihinnousuhan tehtiin juuri Stalinin toiveesta, jotta Saksan armeijan painopiste itärintamalla siirtyisi pois Neuvostoliitosta. Stalin oli toivonut tätä toisen rintaman avaamista jo vuodesta 1942 asti. 
Toisessa maailmansodassa Neuvostoliitto oli yksi liittoutuneista, jotka pelastivat Euroopan natseilta. Nykyisin Putin on täysin unohtanut sen, että Neuvostoliitto voitti Saksan USA:n avulla ja aseilla. Ilman mittavaa aseapua, Stalinin joukot ehkä olisivat hävinneet Hitlerin joukoille. 
Nykyhetki vaikuttaa niin kovin samanlaiselta kuin 1930-luku, kun Eurooppa alkoi varustautumaan uuden sodan varalle. Myös 30-luvulla Neuvostoliitto jäi pimentoon niin kuin Venäjä nyt. Vasta kymmeniä vuosia myöhemmin selvisi, miten Stalin tapatti omaa kansaansa 30-luvun puhdistuksissa. Ilmeisesti tällä hetkellä Venäjällä voi hyvinkin olla menossa jotain vastaavaa. 


Historiaan kannattaa perehtyä

Aika usein asiakkaani kysyvät minulta historiasta ja monesti keskustelen asiakkaiden kanssa kirjoista, jotka kertovat historiasta. Nyt aloin pitkästä aikaa kertailemaan kirjoja, joita olen lukenut aikoja sitten ja nyt niistä on tullut äänikirjoja.
Erinomainen teos viimeisen sadan vuoden historiasta on Ken Follettin Vuosisata-trilogia, joka ilmestyi jo parikymmentä vuotta sitten. Luin sen silloin, mutta se teki vielä nytkin vaikutuksen kuunneltunakin. Ken Follet on perustanut tarinansa ihan oikeisiin historian vaiheisiin, vaikka henkilöt ovat keksittyjä. Tarina on kolmeosainen ja se seuraa neljän perheen tarinaa, jotka elävät Venäjällä, Englannissa, Saksassa ja USA:ssa. 
Tapahtumat alkavat 1900-luvun alusta ja käyvät läpi historian vaiheet lähes meidän päiviimme asti. 
En ole pitkään aikaan lukenut tai kuunnellut mitään kaunokirjallista tarinaa, mutta Ken Follettin kertomus vie mennessään. Äänikirjassa lukijana on Jukka Pitkänen, joka on suosikkilukijani ja se olikin yksi syy, miksi uudelleen tartuin tähän kirjaan. 
Ken Follettin epilogin mukaan kirja noudattaa täysin historian tapahtumia ja kirjassa olevat todelliset henkilöt esimerkiksi Hitler, Winston Churchill tai Woodrow Wilson ovat toimineet niin kuin kirjassa kerrotaan tai olisivat voineet toimia niin.
Ken Follettin Vuosisata-trilogia on erinomainen tapa päästä kiinni viimeisen vuosisadan tapahtumiin hiukan kevyemmässä muodossa. Kirjoja on kolme ja jokainen kestää noin 40 tuntia, joten siinä riittää kuunneltavaa koko kesäksikin, ellei ole äänikirjojen suurkuluttaja, niin kuin minä olen.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti