sunnuntai 16. kesäkuuta 2024

Näin rauhoitat ärsyyntyneen ihon



Taivaallisen helpottava apu ärtyneelle tai palaneelle iholle on iS Clinicalin Hydra Intensive Cooling Masque.


Kirjoitin jo viime viikolla siitä, miten stressi näkyy ihossa ja miten sitä rauhoitetaan. Iholle voi tulla myös äkkinäisiä ärsyyntymistilanteita, joiden syy on joku ulkoinen tekijä ja iho tarvitsee oikeat hoitoaineet rauhoittuakseen. 

Näin rauhoitat kirvelyn ja punoituksen

Tämä aihe tuli mieleeni taas tästä Jösse-kissan kuolemasta. Sen lisäksi, että surun aiheuttama stressireaktio näkyy ihossani, myös itkeminen rasittaa mekaanisesti varsinkin ohutta silmänympärysihoa. Itkeminen näkyy ihossa ja koko kasvoilla tosi nopeasti ja jokainen tunnistaa, miltä näyttää itkenyt ihminen. 
En yleensä ole mikään herkkä ihminen itkemään, mutta suru Jössen menetyksestä aiheuttaa melkeinpä joka ilta itkukohtauksen. Aina iltaisin kaipaan Jösseä eniten, kun se ei ole enää käpertymässä syliini. Sekin itkettää, kun Valtsu koittaa kovasti lohduttaa nuolemalla kyyneleitäni ja tuntuu pahalta tuo tieto, ettei Valtsullakaan ole enää paljon elinaikaa. 
Pahin ajankohta itkemiseen on juuri ilta, koska kyynelneste turvottaa silmänympärykset yön aikana ja kasvot ovat muutenkin turpeat ja punoittavat aamuisin. Kyyneleet ja kasvojen pyyhkiminen karkealla nenäliinalla on tosi suuri rasitus iholle ja etenkin ohut, kuiva ja vanheneva iho kärsii siitä eniten. 
Itselläni iho kuivui aluksi ihan kiristäväksi ja ärsytys aiheutti läiskikästä punoitusta ja näppylää. Nyt olen korjannut tilanteen rauhoittavilla hoitotuotteilla ja olen käyttänyt niitä ihan tuplamäärän. Dermalogican Ultra Calming Serum Concentrate (68€) on seerumi, mikä nopeasti rauhoittaa punoitusta, kutinaa ja kirvelyä. Ihan ehdottoman hyväksi hoitovoiteeksi olen todennut Dermalogican Stabilizing Repair Creamin (73€), joka heti poistaa kireyden tunteen ja vähentää ihon punakirjavuutta. Stabilizing Repair Cream on sopiva päivävoiteeksikin ohuelle ja kuivalle iholle ja iho pysyi helteelläkin mattapintaisena. 
Aamuisin koin parhaaksi seerumiksi Smart Response Serumin (148€), joka on täyteläinen ja vaikuttaa monipuolisesti. Herkistyneelle nuorelle iholle hyvä tuoteyhdistelmä on Ultra Calming Serum Concentrate ja sen päälle hoitovoiteeksi Calm Water Gel (53€), joka rauhoittaa punoituksia, kutinaa ja kirvelyä.


Hoito-ohjeet auringon polttamalle iholle

Tyypillisin ihon ärsyyntymisen aihe näin kesällä on palaminen auringossa, joka tuo pitempiaikaisiakin ongelmia iholle. Varsinkin vesillä tai aukealla golfkentällä uv-säteilyn lisäksi tuulikin ahavoittaa ihoa. Palaminen on aika salakavalaa, koska sitä ei välttämättä heti päivällä tunne ja pahin tulee näkyviin vasta illalla tai seuraavana aamuna. Tämän takia aurinkoon pitää suhtautua järkevästi ja ymmärtää se, ettei auringossa pidä oleilla pitkiä aikoja.
Auringossa palaminen aiheuttaa peruuttamattoman ihosolujen vaurioitumisen, joka voi jossain vaiheessa muodostaa syöpäsoluja. Tätä soluvauriota ei voi millään korjata, mutta akuuttia punoitusta ja kuumotusta voi jonkin verran rauhoittaa. Palaminen aiheuttaa myös kuivumista ja yleensä parin päivän sisällä iho alkaa hilseillä ja kiristellä. 
Ensimmäinen pika-apu iholle on iS Clinicalin Hydra Intensive Cooling Masque (113€), joka on aivan ihanan viilentävä, rauhoittava ja kosteuttava. Tätä hyytelömäistä naamiota levitetään paksu kerros koko kasvoille ja viilentävää vaikutusta voi lisätä tekemällä jääkylmään veteen kastetusta pyyhkeestä kääreen kasvojen päälle. Voi käyttää myös jääpalapusseja pyyhkeen päällä, jotta kylmän vaikutus tehostuu. Tuo säteilyn polttava vaikutus vielä etenee ihossa jopa puoli vuorokautta, vaikka aurinkoa ei enää olekaan. Reaktio on siis sama kuin palovammassa yleensäkin eli soluvaurio etenee kudoksessa palamisen jälkeenkin. 
Tämän Hydra Intensive Cooling Masquen voi jättää vaikuttamaan yön yli ja sitä voi käyttää viikonkin verran korvaamaan yövoiteen. Päivällä kosteusvoiteeksi sopii Dermalogican Calm Water Gel. Auringon polttaminen aiheuttaa pitkäaikaisen ongelman, joka voi kestää jopa 3-4 viikkoa. Noin viikon kuluttua palamisesta kannattaa alkaa kuorimaan ihoa kevyesti, jotta saa poistettua tuon hilseilykerroksen, mikä syntyy parantumisen myötä. Erittäin suositeltava on kevyesti kuoriva puhdistusgeeli iS Clinicalilta Warming Honey Cleanser (58€), jota voi käyttää päivittäin.
iS Clinicalilla on myynnissä hoitotuotepakkaus Warm up - Cool Down Facial Kit (147€), jossa on tämä Warming Honey Cleanser ja Hydra Intensive Cooling Masque ja kumpikin on normaalikokoisia. Tuo yhteispakkaus on reilun parikymppiä edullisempi, kuin ostaa tuotteet erikseen. Tämä hoitotuoteyhdistelmä sopii aivan kaikille, vaikka ei mitään palamisvammaa olisikaan. Tuo Hydra Intensive Cooling Masque on aivan ihana viilentäjä kesähelteellä.






⭐️ Osallistu arvontaan seuraamalla ja kommentoimalla hoitolan uusimpia julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron lahjakortti verkkokauppaan, joka arvotaan kahden viikon välein. Seuraavaan arvontaan voit osallistua 11.–24.6.24.


Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti