torstai 20. kesäkuuta 2024

Yrittäjä taipuu moneksi

Mietin taas kerran sitä, miten moneen rooliin ja työtehtävään pienyrittäjän on taivuttava. Tähän aikaan vuodesta perustetaan paljon kauneushoitoloita, joihin juuri valmistuneet kosmetologit lähtevät suurin odotuksin, mutta vielä tietämättöminä yrittäjän arjesta.




Yrittäjän työtehtävissä ei ole rajaa

Mietin näitä asioita samalla, kun yritin opetella valokuvaamaan tuotteita somepostauksia varten. Eräs käyttämäni maahantuoja järjesti projektin, johon saa osallistua tekemällä omia somepostauksia omilla valokuvilla. Yleensähän saamme valokuvat valmiina maahantuojilta.
Valokuvaaminen ei ole koskaan ollut minulle mieleistä, enkä ole siitä mitenkään kiinnostunut. Ystäväpiirissäni on ammattivalokuvaajia ja useampi asian harrastaja ja olen välillä ihan kyllästynyt, kun he etsivät kuvakulmia ja jämähtävät tiirailemaan kohteitaan. Yleensä harkitsen tarkkaan, mitä työtä lähden tekemään itse ja mitä kannattaa ostaa toiselta yrittäjältä. Usein on järkevämpää ostaa palvelu, mitä itse ei osaa ja käyttää aika siihen työhön, mikä on omaa osaamisaluetta. Kuitenkin nyt päätin itse alkaa napsimaan tuotekuvia ja tekemään mainostekstejä. 
Kaikkiin näihin mainostekstien tekemisiin, blogikirjoituksiin ja markkinointiin yleensä olen harjaantunut vuosien varrella. Tietoa ja koulutusta olen hankkinut sitä mukaa, kun tarvetta on ilmennyt ja paljon olenkin joutunut opettelemaan muuten minulle vieraita asioita. Joskus 2000-luvun alussa suoritin yrittäjän ammattitutkinnon ja yrittäjän erikoisammattitutkinnon ja niistä sain paljon oppia yrittäjyydestä. 
Kaikista vaikeinta on päättää, mitä asioita pitää oppia ja mihin koulutukseen hakeudun. Työntekijäasemassa sinulle sanotaan, mihin koulutukseen menet ja mitä oppia hankit halusit tai et. Yrittäjänä pitää ensin keksiä, mikä on ajan trendi ja mitä oppia tarvitaan pysyäkseen kehityksessä mukana.

Yrittäjyys on haastavaa

Joskus ajattelen, että jos alkavat yrittäjät tietäisivät, mitä kaikkea yrittäjältä vaaditaan, tuskin he lähtisivät yrittäjiksi. Esimerkiksi markkinointi ja oman osaamisen myyminen on vaativa tehtävä. Tähän nettiaikaan siirryttäessä kirjoittamisesta ja myyntiteksteistä on tullut erittäin tärkeä osa omaa työtäni. 
En olisi ikinä uskonut yrittäjäurani alussa, että kirjoittamisesta tulee niin merkittävä osa työtäni. Tämä Purkkiarmeijan komentaja blogini on ollut äärettömän tärkeä kanava tuoda esiin työtäni ja jakaa osaamistani asiakkaille. Minun onneni on ollut, että olen aina tykännyt kirjoittamisesta ja olen ollut pienestä pitäen lukutoukka. Lukuharrastus on auttanut siihen, että pystyn arvioimaan, onko teksti kelvollista vai julkaisukelvotonta. 
Esiintymistaito on osaamisalue, mitä hyvinvointialan yrittäjä välttämättä tarvitsee. Yrittäjän on kyettävä esittelemään itsensä ja yrityksensä monissa tilanteissa ja esiintymisen pitää tehdä positiivinen vaikutus. Aloittavan yrittäjän kannattaa järjestää asiakasiltoja ja mennä esitelmöimään työstään erilaisille yhdistyksille ja yhteisöille. 
Itse olen aina nauttinut esiintymisestä, mutta olen myös hankkinut siihen paljon koulutusta. Mitä enemmän esiintymistä tekee, sitä sujuvampaa siitä tulee. Tehokkainta harjoitusta minulle on ollut yrittäjäjärjestöjen tilaisuuksien juontaminen. Tein 90-luvulla vähintään pari kertaa kuukaudessa jonkinlaisen juontokeikan, juhlapuheen tai paneelikeskustelun vetämisen. Se oli varsin opettavaista ja löysin kokemuksen kautta omat voimavarani esiintymisjännityksen kestämiseen. 
Nyt siis työn alla on tämä valokuvaaminen ja somepostaukset ja olen ainakin toistaiseksi innostunut oppimaan sitä lisää.






⭐️ Osallistu arvontaan seuraamalla ja kommentoimalla hoitolan uusimpia julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron lahjakortti verkkokauppaan, joka arvotaan kahden viikon välein. Seuraavaan arvontaan voit osallistua 11.–24.6.24.


Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti