tiistai 18. kesäkuuta 2024

Sairaan kaunista

Kuuntelin erästä radio-ohjelmaa, mikä oli varmaan tehty jo vuosi sitten ja siinä kaksi miestä keskustelivat ulkonäöstä ja kauneudesta. Toinen oli toimittaja ja toinen tietokirjailija, joka oli ilmeisesti kirjoittanut jotain kauneuden historiasta.




Kauneus ja seksikkyys

Voi olla, että olen niin allerginen hiukankin omasta näkemyksestäni eroavasta mielipiteestä koskien ulkonäköä, etten ymmärrä, mitä kaikkea siitä voi ajatella. Olen niin kauan kuunnellut väittämiä, että ulkonäöstään huolehtiva nainen on tyhmä tai vapaata riistaa miehille. Olen työni takia joutunut koko 1980-90-luvun lähes jatkuvan seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Ennen kuin tuli seksipuhelinpalvelut, läähätyspuhelut ja törkeydet olivat lähes viikottaisia. Olen myös pelännyt joitakin miesasiakkaita niin, etten koskaan kääntänyt heille selkääni ja pidin aina silmällä pakotietä ulko-ovelle. 
Myös luottamustehtävissäni kolmekymppisenä sain vältellä kaikenlaisia liimanäppejä ja kuunnella typeriä kaksimielisiä vitsejä. Olen enemmän kuin kiitollinen me too-liikkeestä ja siitä, että ikäni vuoksi olen saanut jo olla rauhassa.
Näiden kokemusten takia ihmettelen kovasti tuota radio-ohjelmaa, jonka alussa sen sanottiin käsittelevän historiassa olleita kaunistustapoja, jotka vahingoittivat ihmistä. Keskustelu alkoikin kiinalaisten tavalla typistää naisten jalat niin, etteivät he enää pystyneet kävelemään kunnolla. 
Tämän jälkeen sitten keskustelu siirtyikin nudismiin ja alastomuuteen, jota en ole koskaan pitänyt ulkonäköön liittyvänä asiana. Tästä nudismista keskusteltiin pitkään ja ilmeisesti se kiinnosti kumpaakin miestä kovasti. 
Sen jälkeen siirryttiin naisten välisiin parisuhteisiin ja mietittiin miten paljon 1900-luvun alussa naiset, jotka asuivat keskenään, eivät olleetkaan heteroja. En ymmärrä, miten ihmeessä tämä liittyi ulkonäköön ja kaunistumisen historiaan. Luulin kuuntelevani asiaohjelmaa, mutta siinä väännettiin kauneuden historia aivan muuksi.


Kauneuskirurgian historia

Sitten nämä herrat siirtyivät kauneuskirurgiaan ja sen historiaan ja keskustelu alkoi korseteista ja hoikan vyötärön ihanteesta. Lyhyesti mainittiin, että ulkonäön takia joiltakin naisilta leikattiin alimmat kylkiluut vyötärön kaventamiseksi. Sitten mietittiinkin jo korsetin liittymistä sadomasokismiin ja seksiin, joka oli minusta taas aika outo yhteenveto. 
Kauneuskirurgiasta nostettiin esiin rintojen pienennys- ja suurennusleikkaukset ja kummallakaan miehistä ei ollut mitään käsitystä siitä, ettei rintojen pienennys ole kauneuskirurgiaa. Olisin toivonut, että ennen kuin toimittajat levittelevät ennakkoluulojaan radiossa, he perehtyisivät asiaan kunnolla. 
Rintaleikkaukset eivät aina ole kauneuskirurgiaa, vaan hyvin tärkeitä terveyteen liittyviä toimenpiteitä. Rintasyövän jälkeen on todella tärkeää, että poistetun rinnan paikalle tehdään uusi. Muuten ryhti muuttuu niin paljon, että se tuo ongelmia ja kipuja myöhemmin. 
Samoin rintojen pienennysleikkaukset ovat kelan korvaamia terveydenhoitotoimenpiteitä. Tuntuu todella pahalta, että vielä 2000-luvulla puhutaan radiossa ihan puppua ulkonäköasioista. Tuntui kuin nämä kaksi herraa olisivat hekumoineet tirkistelemällä, mitä kaikkea naisesta voisi sanoa. Jutussa miesten ulkonäkö jäi ihan sivuosaan. Olisin myös halunnut kuulla enemmän siitä, miten sotakirurgiasta hiljalleen muodostui plastiikkakirurgia. Ensimmäisiä kasvokirurgisia toimenpiteitä tehtiin Krimin sodassa kasvoihin haavoittuneille miehille ja siitä olisi ollut mielenkiintoista kuulla, eikä kauneuden yhteydestä nudismiin tai lesbosuhteisiin. 






⭐️ Osallistu arvontaan seuraamalla ja kommentoimalla hoitolan uusimpia julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron lahjakortti verkkokauppaan, joka arvotaan kahden viikon välein. Seuraavaan arvontaan voit osallistua 11.–24.6.24.


Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti