perjantai 6. huhtikuuta 2018

Japanin sodat 1900-luvulla

Nykyisin Japani on hyvin suosittu matkustuskohde ja monet asiakkaani kertovat ihastuneensa Japaniin turistimatkallaan. Silti harva tietää Japanin sotahistoriasta ja osallissuudesta toiseen maailmansotaan muuta kuin Hiroshiman atomipommin.

Japani 1900-luvun alussa

Japani alkoi kiinnostumaan länsimaista tuhatkahdeksansataaluvun puolessavälissä kaupankäynnin kautta. Yhdysvalloilla ja Englannilla oli hyvin vilkasta vientiä ja tuontia Japanin kanssa ja japanilaiset alkoivat ottamaan mallia länsimaisesta koulutuksesta, teollistumisesta ja kaupungistumisesta. Kaupankäynnin myötä myös Japanin armeija alkoi kehittyä ja saada enemmän vaikutusvaltaa. Japani oli maa-alaltaan pieni, mutta väkiluvultaan suuri jonka vuoksi lisätilaa ja laajentumismahdollisuuksia tähyiltiin muista Aasian maista. Ensimmäinen  Kiinan ja Japanin sota käytiin 1890-luvulla ja heti perään vuosina 1904-05 Venäjän ja Japanin sota. Kumpaankin oli syynä Japanin pelko muiden maiden liiasta vaikutusvallasta Korean niemimaalla. Sitten 1910 Japani miehitti Korean ja miehitys oli hyvin väkivaltainen ja Koreasta tuli täysin Japanin vasallivaltio. 

Armeijan valta lisääntyy

Armeija saa koko ajan suurempaa valtaa Japanissa 1930-luvulla ja fasistinen diktatuuri nousee lähes samalla tavoin kuin Saksassa. Koko Japanin talous suunnataan aseistukseen ja armeijan
kehittämiseen ja lopulta 1930-luvun alkupuolella  Japani hyökkää Kiinaan. Pahin verilöyly toisessa Kiinan ja Japanin sodassa oli 1937 Nanjingin kaupungissa missä japanilaiset tappoivat noin 200.000 kiinalaista. Japanilaiset olivat poikkeuksellisen julmia valloittajia ja pitivät korealaisia ja kiinalaisia itseään alempana rotuna. Yhdysvallat uhkaa Japania kauppasaarrolla ja Japani liittoutuu natsisaksan kanssa ja hyökkää Yhdysvaltojen laivastotukikohtaan Pearl Harbouriin 7.12-41. Silloin Yhdysvallat liittyy toiseen maailmansotaan ja alkaa Yhdysvaltojen ja Japanin taistelu Aasian ja Tyynenmeren alueen herruudesta.

Sota on julmaa

Japani valloittaa suuria alueita kuten Filippiinit, Burman ja Thaimaan. Japanilaiset eivät hyväksy antautumista missään tapauksessa ja siksi he halveksivat vangeiksi saatuja vastustajia ja kohtelevat heitä erittäin julmasti. He tekevät myös paljon ihmiskokeita ja alistavat valloittamiaan alueita täysin ja esimerkiksi ottavat kaiken ruuan omaan käyttöönsä. Aluksi Yhdysvallat on alakynnessä, mutta sodan jatkuessa Japanin voimavarat hupenee ja amerikkalaiset pystyvät valtaamaan miehitettyjä alueita takaisin.

Japani ei ole uhri

Sodan viimeinen vuosi oli japanilaisille hyvin tuhoisa, koska liittouneet systemaattisesti pakotti Japania rauhaan. Maaliskuussa 1945 pommitettiin Tokiota ja operaation nimi oli Meetinghouse ja se oli toisen maailmansodan tuhoisin pommitus voittaen jopa Hiroshiman, Nagasakin ja Dresdenin pommitukset. Yhdysvallat olivat jo kehittäneet pitkänkantaman B-29 pommikoneet ja lähes 300 täyteen lastattua konetta teki mattopommituksen palopommeilla Tokion päällä. Noin 100,000 ihmistä kuoli ja yli miljoona jäi kodittomaksi. Tokio paloi lähes täysin, koska pommitusajankohdaksi oli päätetty tuulinen sää joka levitti tulta kaikkialle. Kuitenkaan Japanilla ei ollut tämänkään jälkeen tarkoitusta antautua vaan he valmistautuivat aseistamaan koko kansan. Vasta Hiroshiman atomipommi 6.8-45 ja Nagasakin 9.8-45 sai keisari Hirohiton ilmoittamaan antautumisesta. Lähes koko Japanin hallitus vastusti antautumista vielä siinäkin vaiheessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti