lauantai 21. huhtikuuta 2018

Savipuoli-ihottuma

Nyt ihmiset alkaa vähentämään vaatetusta ja huomataan tarkemmin mitä iholta löytyy. Savipuoli on yleinen ihottuma ja se on lähes oireeton. Parin kuukauden aikana on useampi asiakas näyttänyt ihoaan ja kysellyt mistä on kysymys. Siksi onkin hyvä hetki tehdä siitäkin iho-ongelmasta pieni tietoisku.

Vaaleita läiskiä vartalolla

Savipuoli-ihottuman tunnistaa siitä, että ylävartalolla selässä ja olkapäissä on valkoisia läiskiä mihin aurinko ei ole ottanut kiinni. Silloin, kun iho on vaaleimmillaan eli nyt ne erottuvat tummenpina läiskinä kuin muu iho. Itse olen asiakkailla nähnyt vaan näitä valkoisia läiskiä jotka muistuttavat vitiligoa ja ilmeisesti nuo tummat läiskät ovat harvinaisempia. Ihottumana savipuoli on lähes oireeton . Joskus se voi aiheuttaa kutinaa, mutta sekin voi johtua ihon yleisestä kuivumisesta. Lievää hilseilyä saattaa läiskissä olla, mutta sitäkään ei tule kaikille. 

Savipuolen aiheuttaa hiivasieni

Aika usein asiakkaat tekee sen johtopäätöksen, että läiskät liittyvät jotenkin aurinkoon, kun niihin ei tartu rusketus. Auringolla ei ole savipuoleen mitään vaikutusta, vaan ruskettuneella iholla läiskät näkyvät eniten. Savipuolen aiheuttaa rasvahiivoihin kuuluva Malassezia-hiiva, joka on ihmisen iholla oleva hiivasieni. Mitään selvää syytä ei ole miksi tuo Malassezia-hiivasieni lähtee elämään omaa elämäänsä ja aiheuttaa nämä läiskät. Yleensä hormoonien vaikutusta pidetään jotenkin altistavana tekijänä. Itse olen sitä mieltä, että hormoonit on yksi syy ihottuman syntyyn. Lähes kaikissa minun näkemissä savipuolissa on ollut kyse vaihdevuosi-ikäisestä ihmisestä. Vaihdevuodet vaikuttaa elimistöön kaikella tapaa ja yksi selvä vaikutus on ihon oman suojamekanismin pettäminen. Luulisin, että syynä on vaihdevuosien aiheuttamasta hikoilusta joka muuttaa ihon PH:n ja iho altistuu kaikelle mahdolliselle. Yleensä asiakkaat tivaa selvää syytä ihottumaan, mutta sellaista en pysty sanomaan. Kyseessä on monen asian yhteissumma.

Savipuoli on helppo hoitaa

Yleensä savipuoli on helppo hoitaa ja siihen ei heti tarvita lääkärin apua. Ellei kotikostit riitä ja paranna ihottumaa kannattaa mennä ihotautilääkärille, että saisi suunkautta otettavan lääkityksen. Ensiksi kannattaa kokeilla helppoa kotikonstia ja se on auttanut kaikilla asiakkaillani. Apteekista saa ketokonatsolia sisältävää shampoota mitä käytetään myös vartalon suihkuvaahtona. Tätä shampoota kannattaa levittää läiskäkohtiin ja antaa sen vaikuttaa viitisen minuuttia. Tätä käsittelyä kannattaa toistaa joka pesukerralla 2-3 viikon ajan. Yleensä tämä ketokonatsolipesukuuri tehoaa ja muuta ei tarvita. Savipuoli voi uusia ja sitten taas otetaan käyttöön tuo ketokonatsolishampoo. Hyvin harvalla asiakkaalla olen kuullut, että ihottuma olisi uusiutunut. Asiakkaat kysyvät aina voiko ihottuma tarttua ja sitä ehdottomasti korostan ettei se tartu. Muuten savipuoli on ihan oireeton, että se voisi iholla olla ihan rauhassa. Nuo näkyvät valkoiset läiskät yleensä ajaa hoitamaan ihottumaa, koska avonaisessa topissa on ikävän näköistä, kun iho on kirjava.

1 kommentti:

  1. mulla on nimenomaan aina ollut noita tummia, eikä kyse ole vaihdevuosista kun sitä on ollut minulla ihan lapsesta saakka..aion nyt kääntyä nimenomaan lääkärin puoleen jos saisin suun kautta nautittavan lääkkeen ja pääsisin tuosta viimein eroon. Äidilläni on sama ihottuma, ja vaikka tämän ei kuulemma pitäisi levitä, on se levinnyt myös kumppaneihini. Tooodella kiusallista.

    VastaaPoista