perjantai 29. kesäkuuta 2018

Arvostetaanko kosmetologin ammattitaitoa?

Viimeisimmässä ammattilehdessämme nousi jälleen keskusteluun miten torjumme alaltamme eikoulutetut ihmiset ja pitääkö heitä torjua. Vuosivuodelta on yleisempää, että kauneushoitoloita perustaa ihmiset joilla ei ole minkäänlaista kosmetologikoulutusta.


Yrittämisen vapaus

Tämä on hyvin ristiriitainen kysymys, koska yleensä olen sitä mieltä, että kaikkia yrittäjyyteen liittyviä lakeja ja säädöksiä pitäisi vähentää. Toisaalta kysynnän ja tarjonnan laki siivoaa nämä kauneushoitolat muutamassa vuodessa pois markkinoilta. Sitä ei vaan tiedetä miten paljon ne ovat sitä ennen vääristäneet kilpailua ja ahdistaneet kunnolliset kosmetologit lopettamaan. Saati sitten miten paljon kuluttajille on tullut ongelmia. Myös ammatin arvostus valuu katuojaan, kun asiakkaat käy ensinmäistä kertaa kosmetologilla ja tekijä on maijameikäläinen ja tulos huono niin johtopäätös on ettei kasvohoidoista ole mitään hyötyä. Vuosien kokemuksella olen nähnyt tämän kiertokulun, kun kaupunkiin avataan uusi kauneushoitola ja siellä ei ole kosmetologia. Ensimmäiseksi hankitaan rivi koneita ja yritetään korvata ammattitaito mahdollisemman halvalla hinnalla. Suomalaiset ovat vielä kuluttajina sellaisia, että kun joku tarpeeksi halpaa sitä ostetaan, vaikka se huonoa olisikin. Aina löytyy asiakkaita jotka menee kympin kasvohoitoon ja ovat tyytyväisiä, kun levitetään kosteusvoide kasvoille. Kuluttajille alkaa muodostua käsitys, että jotkut muut hoitolat ovat kalliita, kun työ tehdään hyvin ja normaaliin hintaan. Jos puoletkin hyvän kauneushoitolan asiakkaista menee kokeilemaan tuota halpaa paikkaa ja vaikka palaavatkin takaisin entiseen se voi tehdä niin suuren loven liikevaihtoon ettei yritys pysy enää pystyssä. Siinä siis kuolee hyvä hoitola ja huono hoitola.

Tietoa pitää lisätä

Itse kääntyisin siihen, että kosmetologiala pitäisi saada luvanvaraiseksi. Kosmetologit voisi rekisteröidä niin kuin hierojat ja jalkahoitajat ja silloin tulisi laittomaksi tehdä kasvohoitoja ilman tutkintoa. Tässä on vaan se ongelma ettei kukaan halua tehdä tätä valvontaa. Kosmetologit itse ovat toivoneet tätä jo vuosikausia, mutta valtion instanssit eivät tähän suostu. Valvira joka valvoo muita hoitoalan ammatteja ei suostu ottamaan missään tapauksessa lisää valvottajia, kun resurssit ja rahat eivät riitä nykyisiinkään. Tämäkin on jotenkin outoa, että ei Valvira sitä kiellä etteikö kosmetologiala tarvitsisi valvontaa, mutta rahan puutteen vuoksi sitä ei tehdä. Näkisin ainoaksi ratkaisuksi tiedottamisen. Kuluttajien pitäisi itse valveutua etteivät sorru näihin mukamaskosmetologeihin ja siihen tarvitaan tiedottamista. Tuo tiedottaminenkin pitäisi tehdä taiten ettei tule käsitys, että kosmetologit mustamaalaa toinen toisiaan. Luulen kuitenkin, että suurin osa kuluttajista ei mitenkään osaa epäillä kasvohoitoon mennessään etteikö tekijä olisi kosmetologi. 


Kosmetologien työstä ei tiedetä tarpeeksi

Minua kyllä huikaisee mitä kaikkea vahikoa vielä tulee, kun työtämme tekee joku kouluttautumaton. Nykyisin ihonhoidossa käytetään sen tasoisia aineita ja laitteita, että niillä saadaan suurta hallaa aikaan ilman osaamista. Edelleenkin on suuri osa kuluttajia jotka ajattelevat kosmetologin viilailevan vähän kynsiä sievä hoitopuku päällään. Tulee taas mieleen yksi kokemukseni aliarvostuksesta parin vuoden takaa. Kasvohoitoon tuli aivan uusi asiakas lahjakortin kanssa. Heti aluksi hän sanoi ettei olisi muuten tullut, mutta se lahjakortti pakotti. Näin heti, että iho oli atooppisen kuiva ja hoidon tarve suuri. Sitten hän totesi ettei kasvohoidosta ole hänelle mitään hyötyä ja näin oli sanonut hänen poikansa joka oli kosmetologi. Hetken mietin, että on erikoinen kosmetologi, kun tuollaisia puhuu. Kiinnostuin kuitenkin aiheesta miten hänen poikansa oli tykännyt kosmetologin työstä ja kysyin mistä koulusta poika oli valmistunut. Asiakas sanoi ettei poika ollut koulua käynyt vaan opiskellut itse netissä. Poika oli ollut armeijassa ja siellä oli iltaisin ollut niin tylsää eikä mitään tekemistä niin 
hän oli illat opiskellut ihonhoitoa. Olin suorastaan häkeltynyt ja mietin oliko kyse vitsistä. Se ei ollut vitsi vaan asiakas oli hyvin ylpeä pojastaan joka tuosta vaan kouluttautui kosmetologiksi ja nyt antaa neuvoja koko perheelle. Poika oli kuulemma pitänyt hyvin erikoisena miksi hänen äitinsä oli saanut lahjaksi kasvohoidon, kun ei hänellä ollut finniäkään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti