Sky:n ammattilehdessä oli erinomainen artikkeli älylaitteiden sinisen valon vaikutuksista ihoon. Nyt on saatu paljon uutta tietoa vuorokausirytmin vaikutuksista ihmisen terveyteen ja myös ihon toimintaan. Joissain asioissa tutkimustulokset ovat vielä keskeneräisiä, mutta parin vuoden kuluttua tiedetään taas paljon enemmän.
Ihon vuorokausirytmi
Ihmisen elimistöllä on selkeä vuorokausirytmi joka on pysynyt lähes muuttumattomana ihmiskunnan kehityksen aikana. Nyt on todettu, että viimeisen sadanvuoden aikana tulleet valon määrän ja laadun muutokset voivat vaikuttaa negatiivisesti terveyteen ja myös ihon toimintaan. Kosmetologien kannattaa perehtyä tähän ihon vuorokausirytmiin kunnolla ja uusinta tietoa pitää seurata, koska sillä on suuri merkitys hoitotuotteiden valinnassa. Asiakkaan kotihoitotuotteet pitää valita siten, että ihon vuorokausirytmi tukeen hoitotuotteiden vaikutusta. Aivojen hypotalamuksessa on suprakiasmaattinen tumake joka pitää yllä ihmisen sisäistä kelloa. Nyt tiedemiehet ovat huolissaan siitä miten ennen nukkumaan menoa älylaitteiden sininen valo vaikuttaa meidän elimistön toimintaan. Yhdysvaltalaiset tutkijat käyttävät termiä junk light eli roskavalo näiden älylaitteiden valosta. Yhdysvalloissa tämä valon vaikutuksen tutkiminen on kaikista pidemmällä ja siellä tiedemiehet pitävät tätä roskavaloa suurena terveysuhkana. Mielenkiintoinen tutkimustulos kertoo melanoomasta eli ihosyövästä ja sitä on huomattu olevan enemmän sisätiloissa työskentelevillä kuin ulkotyötä tekevillä. Tutkimusta vielä jatketaan ja etsitään yhteyttä keinovalon ja sinisen valon vaikutuksista ihosyöpään. Tämä on siis Yhdysvaltalainen tutkimus ja meillä Suomessa tilastot kertoo, että ihosyöpää on eniten ulkotyöläisillä eli maanviljelijöillä, puutarhureilla, tietyömiehillä ja paljon ulkoliikuntaa harrastavilla.
Vuorokausirytmin vaikutukset ihoon
Iho toimii eri vuorokauden aikoina ihan erilailla. Päivällä ihon toiminnot ylläpitää suojautumista ja solujen jakautuminen eli ihon uudistuminen on vähäisemmillään. Talineritys on kiihkeimmillään iltapäivällä ja senhän huomaa jo meikistäkin. Hyvin usein rasvoittuvan ihon kiiltävyys häiritsee juuri iltapäivisin. Yöllä iho korjaa itseään ja sen toiminnot ovat vilkkaimmillaan juuri alkuyöstä. Keratosyyttisolut jakautuvat yöllä kolmekymmentäkertaisesti verrattuna ihon toimintaan keskipäivällä. Dna vaurioiden korjaus on vilkkaimmillaan yöllä ja iho myös läpäisee hoitoaineet helpommin öisin. Kosteuden haihtuminen lisääntyy yöllä ja tästä johtuen atooppisen ihon kutina on pahimmillaan öisin. Melatoniini on vuorokausirytmiä ylläpitävä hormoni ja nyt tehdään tutkimuksia vaikuttaako se myös ihoon. Nyt on saatu jonkin verran näyttöä siitä, että melatoniinihormonin epätasainen eritys altistaa uv-säteilyn haitoille ja sehän taas lisää ihosyövän syntyä. Yhdysvaltalaiset lääkärit eivät kuitenkaan suosittele melatoniinia pitkäaikaiseen käyttöön, koska sen haittavaikutuksista ei vielä tiedetä. Toisaalta on jo saatu näyttöä siitä, että vuorokausirytmin heittelyt vaikuttavat useisiin ihosairauksiin varsinkin psoriasikseen ja atooppiseen ihoon. Seuraan suurella mielenkiinnolla näitä tutkimustuloksia ja nämä tiedot auttavat paljon hoitotuotteiden valinnassa. Tämä vuorokausirytmi on jo huomioitu todella hyvin kosmetiikan vaikutuksissa, koska yökäyttöön tarkoitettut tuotteet sisältävät tehokkaita korjaavia raaka-aineita enemmän kuin päivävoiteet.
Jösse pitää tarkasti huolta ulkonäöstään eikä koskaan kärsi univajeesta. Muutenkin kissojen vuorokausirytmi on todella tasainen. Tärkeät toiminnot kuten syöminen ja nukkuminen tehdään aina samaan aikaan päivästä. Tosin kissathan saattavat nukkua jopa 21 tuntia vuorokaudessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti