maanantai 18. kesäkuuta 2018

Minä ja Donald Trump

En olisi ikinä uskonut, että Donald Trump pystyy vaikuttamaan minuun, kun ei kukaan muukaan USA:n presidentti ole sekaantunut elämääni. Nyt nuo Trumpin keksimät terästullit voivat ajaa EU:n tekemään vastapakotteita amerikkalaisille tuotteille ja ne voivat nostaa hintaa, tai muuten hankaloittaa tavaroiden tuontia Eurooppaan. Meillähän kaikki tuotesarjat ovat amerikkalaisia eikä olisi kivaa, jos tullimaksut nostaisivat niiden hintaa.

Yrittäjyys on aina riski

Olen vuosikymmenten aikana tottunut siihen, että yrittäjä vastaa itse aivan kaikesta. Kukaan ei tule avuksi neuvomaan mitä päätöksiä kannattaa tehdä ja mitä ei. Itse olen oppinut arvioimaan myös maailman tilannetta ja sen vaikutuksia talouselämään ja Suomeen. Ehkä tämä sotahistorian ja poliittisen historian harrastukseni on tuonut jotain osaamista mihin voin arvioni perustaa. Yleensä olen kaukaa viisas, koska en halua mitään ikäviä yllätyksiä työelämääni, tai muutenkaan. Olen jo monta kuukautta seurannut miten Trump ensin uhkaili terästulleilla ja Euroopassa hiukan epäiltiin ettei hän uskalla niitä toteuttaa. Uskalsihan hän ja nyt odotellaan EU:n vastavetoa. Ymmärtääkseni asiasta pitäisi tulla päätöksiä heinäkuun alkuun mennessä. Jos nuo vastapakotteet ovat amerikkalaisten tuotteiden tullimaksujen nostaminen, niin se kohdistuu kaikkiin meidän käyttämiin ja myymiin tuotteisiin. Terästoimituksissa tullimaksut nousi 25% ja jos EU vastaa samalla mitalla niin ongelmia tulee. Tuo 25% hinnan korotus meidän myymiin tuotteisiin nostaisi hinnat sen verran korkealle, että harva niitä haluaa enää ostaa. Oman yritykseni kohdalla en ole huolissani, koska voin lennosta siirtyä eurooppalaisiin tuotteisiin. Ihan samojahan ne eivät ole kuin tähän astiset ja teho ei ole nykyisten tasolla, mutta se on ainoa vaihtoehto, jos nämä skenaarioni toteutuu. Suurin haitta siitä tulee Dermalogican ja iSClinicalin maahantuojille. He toimivat pelkästään USA:sta tulevan tavaran maahantuojina. Joka tapauksessa nämä vastapakotteet vaurioittavat Euroopan omaakin taloutta ja ne voivat aloittaa hinnan korotusten kierteen. Eniten tietysti kärsii pienet yrittäjät joille isot muutokset hinnoissa suistaa koko yrityksen pois raiteiltaan. Pitää vaan toivoa, että tuo Donald-poika asettuisi ja kehittäisi jonkun muun diilin.

Valta sokaisee

Ihmettelen aina miten valtion päämiehet ja ministerit sokeutuvat tyystin omaan tekemiseen. Ilmeisesti monella luonteen laatu on sellainen etteivät he kykene ymmärtämään olevansa joskus väärässä. Tämä näkyy Suomessakin, koska ministerit eivät takuulla eroa muuta kuin pakon edessä, vaikka olisivat tehneet tosi suuria mokia. Tämä toistuu historiassa koko ajan. Esimerkiksi Saksan Gestapon päälikkö Himler kuvitteli, että hän jatkaa yhteistyötä amerikkalaisten kanssa, kun Hitler on poissa. Hän oli aivan vakuuttunut, että liittoutuneet nostavat hänet ilomielin Saksan uudeksi johtajaksi. Hämmästys oli valtaisa, kun hän tajusi joutuvansa sotaoikeuteen ja vastuuseen tekemisistään. Se oli hänelle täydellinen yllätys ettei liittoutuneet ottaneet häntä riemumielin vastaan, vaan vangitsivat hänet odottamaan oikeudenkäyntiä. Hän päätyi pian pidätyksen jälkeen itsemurhaan ja piti itseään loppuun asti suurena valtion päämiehenä ja saksalaisten hyväntekijänä. Sama juttu oli Norjassa heidän sodan aikaisen pääministeri Quislingin kanssa. Hän oli todellinen natsi ja noudatti saksalaisten miehittäjien määräyksiä pilkun tarkasti. Ilman saksalaisten miehityshallintoa hän ei olisi ikinä päässyt Norjassa valtaan. Kuitenkin hän luuli pysyvänä pääministerinä sodan jälkeenkin. Hän ihan tosissaan luuli, että norjalaiset valitsevat hänet vapaissa vaaleissa pääministeriksi. Hänkin hämmästeli todellisuutta, koska hän sai hirttotuomion ja se toteutettiin pian miehityksen jälkeen. 

5 kommenttia:

  1. On tuo Trump aika jätkä😡😜tämä blogijuttu pommii täällä miten sattuu. Se tuli julki jo eilen, vaikka oli päivitetty huomiselle ja nyt se on taas ekana näkyvissä. Sitä miestä ei näköjään sivuuteta millään. Jos se vielä huomennakin nököttää tuossa ekana niin poistan koko jutun.

    Inkeri

    VastaaPoista
  2. Anonyymi15:57

    Minusta on täysin epäasiallista arvostella valtionpäämiestä. Donald Trump johtaa maataan raamatun hengessä. Hän on ainoa joka uskalsi siirtää suurlähetystön Jerusalemiin minne se kuuluukin. On huonoa käytöstä moittia häntä, kun koko kristikansa hyötyy hänen päätöksistään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikävää, että se aiheuttaa sinulle mielipahaa. Mielestäni valtionpäämiehet yms.ministerit ovat sellaisessa asemassa, että sananvapauden nimissä heitä saa arvostella. En halua, että tässä blogissa keskustellaan uskonnosta, koska se on jokaisen oma asia. Hyvää juhannusta!

      Inkeri

      Poista
  3. Anonyymi10:07

    Heh, mikähän mielensäpahoittaja täällä on nyt alkanut pyörimään. :D
    Minä en ainakaan pysty kommentoimaan iPhonella, pöytäkoneella kylläkin. Vai johtuuko siitä ettei ole kirjautunut, vaan nimettömällä.

    VastaaPoista
  4. Kiitos, kun kerrot. Kyllä tuo kommentointi pitäisi toimia ilman kirjautumistakin. Kummallista on, että mitään asetuksia me emme ole muuttaneet, mutta ei tämä aikaisemmin näin toiminut. Annukka on jättänyt viestiä bloggerin ylläpitoon, että jotain on pielessä.
    Laittakaa ihmeessä viestiä millaisia ongelmia tässä on. Te jotka ymmärrätte paremmin tätä tekniikkaa osaatte ehkä keksiä ratkaisuja.

    Inkeri

    VastaaPoista