lauantai 2. kesäkuuta 2018

Minä ja aurinko

Aloittaessani omaa yritystäni käsitykset auringosta oli aivan toiset kuin nykyisin. En edes muista tiedettiinkö silloin jo miten paljon uv-säteily rypistyttää ja vanhentaa ihoa. Auringon vaikutukset ihosyöpään selvisi lopullisesti vasta 90-luvulla ja siitä lähtien kosmetologeille on järjestetty kymmeniä ellei satoja luentopäiviä ja seminaareja uv-säteilyn vaikutuksista ihoon.

Olen liian vaalea ruskettuakseni

Ihon väri ja laatu on perinnöllistä ja minä olen perinyt kummaltakin puolelta vaalean ns.punatukkaisen ihon. Palan nopeasti enkä juuri rusketu ja saan aurinkoihottumaa helposti. Näistä syistä johtuen en ole koskaan oleillut auringossa erityisesti. Nykyisin olen tästä kiitollinen, koska näen työssäni millainen vaalea iho on viisikymppisenä, kun se on altistettu joka kesä auringolle. En ole koskaan ollut ulkoilmaihminen enkä ole harrastanut mitään liikuntalajia ulkona auringon paisteessa. Sivutoimisena maanviljelijänä tosin istuin traktorissa mustalla pellolla monta kevättä, mutta se tapahtui vaan iltaisin ja viikonloppuisin. Kävin myös joka kesä etelänmatkalla, mutta silloinkin luin varjossa. Nämä elämäntapani ovat auttaneet siihen etten ole saanut paljon aurinkoa. Muistan tosin, kun olin kouluikäinen ja en ollut kertaakaan poissa koulusta ensimmäisenä neljänä vuotena niin mummuni piti hyvää rusketustani syynä terveyteeni. Lapsenahan tietysti oleilin aina ulkona, mutta en onneksi polttanut itseäni.

Kärsin kuumuudesta

Työelämäni on ollut myös osasyynä vähäiseen auringon saantiin. En ole koko työikänäni ollut arkipäivisin keskipäivän auringossa mikä on iholle pahinta. Minähän olen aina työssä ja lomani ovat vähäisiä. Viikonloppuisin käyn paljon taidenäyttelyissä ja museoissa ja luen jatkuvasti niin en ole juuri silloinkaan keskipäivällä ulkona. Lomillani olen aina matkustanut, mutta en läheskään aina mihinkään aurinkolomalle. Tietysti nautin valosta ja lämmöstä  ja talvella onkin ihanaa viettää pariviikkoa lämpimässä. Niilläkin reissuilla käyn paljon museoissa ja nähtävyyksillä ja kaiken liikenevän ajan luen. Minusta on aivan ihanaa istua uima-altaalla, tai puutarhassa päivänvarjon alla täysin pois auringon valosta, mutta nauttien ihanasta lämmöstä. Mitä vanhemmaksi olen tullut sitä enemmän kärsin kuumuudesta ja jo senkin takia välttelen kuumia maita ja liikun ulkona mieluiten iltaisin, tai aikaisin aamusta. Enää en lähtisi keskikesällä aurinkorannoille, kun en voisi olla ulkona ollenkaan kuumuuden takia.

Nautin valosta ja lämmöstä

Olen vanhemmiten alkanut suorastaan pelkäämään marraskuun pimeyttä ja räntäsadetta, koska se tekee niin alakuloiseksi ja saamattomaksi. Silloin kaikki jotenkin vaikuttaa synkältä ja ahdistavalta ja aina saa palella. Olenkin viime vuosina yrittänyt pitää lomaa ennen joulua ja lähtenyt etsimään valoa muualta. Siihen vuodenaikaan on ihana olla kaupunkilomilla, kun ei ole liian kuuma ja aurinko kuitenkin on näkyvissä. Näillä matkoilla suojaan ihoni aina viidenkympin suojakertoimella ja käytän leveälieristä hattua ja aurinkolaseja. Näillä suojakeinoilla ja elämäntavalla olen saanut uv-säteilyn pysymään loitolla. Elämäntapani ei ole valittu auringon takia vaan siksi, että haluan elää näin. Ihoni ei enää pystyisikään ruskettumaan, koska luulen, että pigmenttisolut ovat jo aivan surkastuneet. Estrogeeni vaikuttaa pigmenttisolujen syntyyn ja siksi vaihdevuosi-iässä rusketuksesta ei enää tule tasainen, vaan iho kirjavoituu. Tätä tilannetta kammoksun kaikista eniten enkä ymmärrä miten joku pitää sitä rusketuksena ja kauniina. Kaunis rusketus on tasainen, mutta keski-iän ylittäneiden ihosta tulee epämääräisen kirjava uv-säteilyn vaikutuksesta. Tämän voisi estää hyvällä aurinkosuojavoiteella. Nyt uudessa iSClinical sarjalla on edulliset uv-suojalliset päivävoiteet. Kaikille ihotyypeille sopiva viidenkympin suoja on 49€ ja sitä saa värillisenä ja värittömänä. Herkällekin iholle sopiva 4-in-1 tuote: korjaava, ikääntymistä estävä, kosteuttava ja suojaava päivävoide kolmenkympin suojalla on 85€. Kumpikin on iso 100 ml pumppupullo. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti