perjantai 9. marraskuuta 2018

Aurinkoa ei tarvitse ottaa vaan se vaikuttaa muutenkin

Kirjoitan taas tästä auringonotosta ja uv-säteilyn haitoista. Olen taas törmännyt ihmisiin joilla ei ole mitään käsitystä auringon vaikutuksista. Olen niin turhautunut siitä, että tämä kirjoittaminen on jo terapiaa.

Minä en ota aurinkoa

Meidän hoitolassa on vuosikymmenten aikana käynyt varmaan tuhansia ihmisiä jotka vannovat etteivät ota aurinkoa. Silti noin puolet 60-90-vuotiasta asiakkaistani on sairaalan ihotautipoliklinikan seurannassa. Ilmeisesti pahoitin erään tuttumme mielen, kun puheeksi tuli ihosyöpä. Paikalla oli useampi maanviljelijä ja totesin, että auringon aiheuttama ihosyöpä on maanviljelijöiden ammattitauti. Tämä henkilö sanoi hyvin loukkaantuneena, että ei maanviljelijät ehdi auringossa makaamaan ja aurinkoa ottaa. Yritin selittää, että ulkotöitä tekevä maanviljelijä on riskiryhmässä. Kevätkynnöt mustalla pellolla moninkertaistaa uv-säteilyn määrän ja puhumattakaan entisajan heinätöistä ja sokerijuurikkaan perkauksesta. Siitä on yli kolmekymmentävuotta, kun kosmetologeille järjestettiin ensimmäinen tietoisku lääkärien taholta tästä auringon ihoa sairastuttavasta vaikutuksesta. Siitä lähtien olen yrittänyt tosissani levittää tietoa uv-säteilyn vaaroista. Toivon, että pystyn pelastamaan edes yhden ihmisen melanoomalta, tai aurinkokeratoosin hoidoilta. Nyt tuntuu siltä ettei tekemälläni tiedotuksella ole mitään merkitystä. Toivottavasti nuorempi sukupolvi ottaa tämän asian vakavammin ja suojaa ihonsa hyvin. Oman ikäisilleni ja minua vanhemmille tuntuu olevan turhaa selittää, että iho saa säteilyä riippumatta siitä missä asennossa pihalla ollaan.


Pigmenttiläiskät ovat vaarattomia

Aika monelle on epäselvää mikä on pigmenttiläiskä eli maksaläiskä. Ei ole pitkää aikaa, kun yksi ihminen näytti minulle kasvojaan ja kysyi mitä näille maksaläiskille pitää tehdä. Iholla oli tyypillisiä rasvaluomia jotka ovat noin sentin halkaisijaltaan ja koholla. Joskus ne saattaa olla tummiakin, mutta yhtä usein ne ovat ihonvärisiä. Olin aika hämmästynyt, koska tiesin ihmisen olevan terveydenhoitoalalla. Pigmenttiläiskät ovat laakeita aika isojakin tummia läiskiä eikä ne ole koskaan koholla. Näistä pigmenttiläiskistä ei ole mitään vaaraa eikä ne enteile mitään tulevaa ihosyöpää niin kuin jotkut uskovat. Pigmenttiläiskät haalistuvat aina talvella, kun iho ei saa aurinkoa. Muut solumuutokset ovat aina saman värisiä, mutta ne voivat olla koholla, tai kuopalla ja yleensä ne ovat paljon pienempiä kuin pigmenttiläiskät. Taitaa olla niin, että ne jotka tarvitsisivat eniten tietoa uv-säteilyn vaaroista eivät ole aiheesta tippaakaan kiinnostuneet. Golfaaminen on harrastus joka altistaa ihmisiä ihomuutoksille. Ihmettelen miksi ei golfklubit, tai erilaiset seurat eivät pidä jotain tietoiskua aiheesta joka kevät. Toisaalta voisin kyllä tarjoutua siitä puhumaankin. Tiedän kuitenkin, että jotkut ärsyyntyvät aiheesta niin paljon, että tilanne menee kiusalliseksi. Enkä oikein haluaisi laittaa itseäni sellaiseen tilanteeseen ehdoin tahdoin.

6 kommenttia:

  1. Anonyymi09:54

    Hei Inkeri!

    Olen lähdössä jouluna Karibialle 2 viikoksi. Mitkä tuotteet mielellään Is Clinicalilta olisi hyvä ottaa mukaan ihon hoitamiseksi ja myös auringolta suojaamiseksi? Ihoni on pintakuiva sekaiho n. 40v. En tiedä pysyykö siellä mikään meikkikään iholla hikoilun vuoksi, joten korvaisikohan Dermalogican värillinen primer spf 30 tämän asian? Laitoin kysymykseni tänne, jos siitä olisi hyötyä muillekin lukijoille.

    VastaaPoista
  2. Inkeri Valtonen22:33

    Kiitos kysymyksestäsi ja kiva, kun laitoit sen tänne blogiin niin siitä todellakin saa kaikki hyötyä.
    iS Clinicalilla on kiva pikkukoko Cleansing Complex (29€) puhdistusgeeliä ja se riittää kuukauden käyttöön. Se on ehdoton puhdistustuote helteessä, koska se palauttaa hyvin ihon oman bakteerikannan ettei näppyjä lähde syntymään. Karibialla ilmasto on niin suotuisa ettei kuivuusongelmia synny, mutta suojaaminen on tärkeää. Ilman muuta paras suojavoide on Eclipse sk 50 jota voit käyttää joka aamu päivävoiteena. Siitä on saatavana myös värillinen versio, mutta se on vain aavistuksen peittävä. Moni kuitenkin tykästyi siihen kesällä, koska se tasoitti ihon värin hyvin. Varmaankin oikea meikkivoide voi tuntua liian tanakalta niin tuo SkinPerfect Primer sk 30 on hyvä vaihtoehto Eclipsen päälle. Yöksi suosittelen Hydra Cool Serumin (15 ml 65€ ja 30 ml 109€) jota voit käyttää yövoiteen tapaan yksinään ja se on tehokasta puhdasta kosteutta. Virkistystä ja kosteutta saat Hydra Intensive Cooling Masquesta (95€).
    Takaisin tulo Suomen kuivuuten ja ehkä kovaan pakkaseen on pahin koettelemus ja silloin voit käyttää Hydra Cool Serumia aamuin illoin ja sen päälle suojaavaa ja hoitavaa Shield Reparative Balmia (79€) ja tuota naamiota voit aluksi käyttää joka toinen päivä. Hyvä lisä näihin iS Clinicalin tuotteisiin kuorinta-aine Daily Superfoliant (94€) jota voit matkallakin käyttää 3-4 kertaa viikossa. Se estää hilseilyä ja iho pysyy tasaisen värisenä.
    Karibia kuulostaa aivan ihanalta näinä pimeinä marraskuun päivinä. Hyvää matkaa!

    Inkeri

    VastaaPoista
  3. Tää oli hyvä kysymys ja hyvä vastaus. Itse lähden Thaimaaseen 2 kuukaudeksi. Viimeksi raahasin ison kosmetiikka pussin mukana sinne ja lähes kaikki myös kotiin,koska iho muuttui superkuivasta normaaliksi muutamassa päivässä. Aurinkosuojaa tietysti kului tuubi kaupalla, mutta muuten olisin pärjänny näillä vinkeilläsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Inkeri Valtonen00:05

      Siinä juuri näkee ilmaston merkityksen. Aasian ilmastossa ei kosteusvoidetta kulu. Iho pysyy joustavana, kun ilmasto ei ime siitä kaikkea kosteutta. Suomeen tulo onkin sitten iholle shokki varsinkin, jos on tammikuun pakkaset. Iho on lämmössä tottunut haihduttamaan kosteutta säädelläkseen elimistön lämpötilaa kuumassa ilmastossa. Sitten Suomessa pitäisi sulkea haihdutus täysin ja iholla kestää useamman päivän tottua tähän vaihdokseen. Siinä ajassa onkin ehtinyt kaikki kosteus haihtua ja ihosta tulee rutikuiva kalvo. Suomeen tullessa ihon pitäisi saada tuplahoito, että se selviäisi ilman hilseilyä ja kiristystä.

      Inkeri

      Poista
  4. Totta! Onneks mulla on kasapäin hyviä tuotteita Dermalocigalta ja iS Clinicalilta odottamassa. Harmi etten pääse teille kasvohoitoon silloin.
    Muuten jos reissun aikana teille tulee minulle sopia tarjouksia, voin varmaan tehdä tilauksen ja toivoa toimitusta vasta tammikuun loppupuolelle🤔

    VastaaPoista
  5. Inkeri Valtonen16:12

    Tottakai tilauksen voi tehdä ja kertoa tilauksen lisätiedoissa, tai sähköpostilla milloin toimitus halutaan. Postissa paketit pidetään niin lyhyen aikaa ettei lomalaisille kannata niitä sinne lähettää.
    Kuulostaa kivalta olla lämpimässä pahin talvisydän.

    Inkeri

    VastaaPoista