sunnuntai 11. marraskuuta 2018

Ensimmäinen maailmansota loppui satavuotta sitten

Tasan satavuotta sitten 11.11 klo 11 tehtiin ensimmäisen maailmansodan rauha. Ensimmäinen maailmansota kesti neljä vuotta heinäkuusta 1914 marraskuuhun 1918. Tuo neljä vuotta oli hirveää nuorten miesten teurastusta. Ensimmäinen maailmansota, tai oikeastaan tämä Saksaa nöyryyttävä rauha antoi myös siemenet toisen maailmansodan syttymiseen.

Ensimmäinen maailmansota tappoi monta sukupolvea

Yleensä meillä puhutaan vaan toisen maailmansodan kauhuista  ja unohdetaan ensimmäinen maailmansota. Uskoisin, että lukijat tietävät vielä vähemmän ensimmäisesta maailmansodasta kuin toisesta. Haluan kirjoittaa tästä siksikin ettei nuo tapahtumat enää toistuisi, mutta nyt näyttää siltä, että maailma on liukumassa vastakkain asettumiseen. Ensimmäisen maailmansodan aloitti Sarajevon laukaukset, kun Itävalta-Unkarin kruunuperijä Frans Ferninad vaimoineen murhatiin Sarajevon vierailulla. Historioitsijoiden mukaan se oli vaan näennäinen syy, koska koko Eurooppa oli tehnyt asevarustelua jo vuosia ja haettiin vaan syytä aloittaa sota. Frans Ferninadin murhasi serbinationalisti Gavrillo Princip ja Itävalta-Unkarin keisari antoi sen takia Serbialle monta uhkavaatimusta. Serbia yritti ne täyttää, mutta yhteen he eivät voineet suostua ja siksi Itävalta-Unkari hyökkäsi Serbiaan. Sen jälkeen muut Euroopan maat liittyivät mukaan, koska heillä oli liittosopimuksia sotaa käyvien maiden kanssa. Ensimmäisen maailmansodan kauhut lähti siis liikkeelle hyvin pienestä asiasta. Luultiin myös  sodan olevan lyhyt mikä oli täysin väärä ennustus. Itävalta-Unkariin liittyi Saksa, Bulgaria ja Osmannien valtakunta eli Turkki. Vastapuolella oli Ranska, Englanti, Venäjä ja lopuksi myös Yhdysvallat. Pahimmat taistelut käytiin Ranskan maaperällä eli Verdunissa, Sommessa ja Ybresissä. Vielä nykyäänkin ranskalaiset siivoavat maaperää ammuksista ja niitä löytyy noin 50.000 kiloa joka
 vuosi. Jo tämäkin kertoo miten rajua sota oli, kun vielä sadanvuoden jälkeenkin pitää aluetta siivota
räjähteistä.

Taistelut Ranskan maaperällä

Ensimmäisessä maailmansodassa oli pitkä asemasotavaihe jolloin rintamat olivat lähekkäin ja taisteltiin vain muutaman neliökilometrin valtauksesta. Suurin osa taisteluista käytiin Ranskan maaperällä. Verdunissa ranskalaiset taistelivat saksalaisia vastaan ja englantilaiset halusivat helpottaa Verdunin painetta ja avasivat uuden rintaman Sommeen. Hyökkäys alkoi viikon kestävällä tulivalmistelulla eli saksalaisten joukkoja rummutettiin tykkitulella seitsemän päivää ilman taukoja. Tuntuu mahdottomalta, että kukaan jäisi enää henkiin, mutta saksalaisten vahva vastarinta olikin englantilaisille yllätys. Sommessa myös taisteltiin parista neliökilometristä heinäkuusta 1916 marraskuuhun 1916 ja tuona aikana kaatui ja haavottui 2300 miestä joka päivä. Vertailun vuoksi kerron, että suomalaisten pahimmassa taistelussa jatkosodan Tali-Ihantalassa kaatui kokonaisuutena 1100 sotilasta. Ensimmäisessä maailmansodassa kaatui yhteensä 8 milj.sotilasta ja 6 milj.siviiliä. Ennen ensimmäistä maailmansotaa oli yleensä sodissa kuollut eniten miehiä kulkutauteihin, mutta sotahistorioitsijat sanovat, että ensimmäinen maailmansota käytiin 1900-luvun aseilla ja tekniikalla ja 1800-luvun taktiikalla. Ensimmäinen maailmansota muutti koko Euroopan jo siksikin, että yksi sukupolvi nuoria miehiä kaatui. Sodan vuoksi kolme kuningaskuntaa muuttui tasavalloiksi. Venäjän tsaari luopui kruunusta ja aloitettiin rakentamaan Neuvostoliittoa Lenin johdolla. Saksan kuningaskunta kaatui ja kuningas Vilhelm II joutui lähtemään maanpakoon Hollantiin. Samoin Itävalta-Unkarin kuningaskunta hajosi ja syntyi erilliset Unkari ja Itävalta. Kaikki luulivat, että ensimmäinen maailmansota oli sellainen opetus ettei uutta sotaa helposti enää syty. Se oli täysin väärä luulo. Ensimmäisen maailmansodan epäoikeudenmukaiset rauhan ehdot ajoivat saksalaiset revanssimielialaan ja siitä syttyi toinen maailmansota parinkymmenenvuoden päästä.  




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti