lauantai 2. marraskuuta 2019

Turkki ja kurdit

Kirjoitin jo aikaisemminkin Turkin ja kurdien välisestä sotatilasta, mutta tarkennan sitä vielä lisää. Sain juuri luettua YLE:n toimittajan Tom Kankkosen kirjan Erdogan ja siinä kerrottiin kaikki vaiheet siitä miten Erdogan pääsi Turkin presidentiksi.

Kurdistan

Kurdistan ja kurdit ovat olleet uutisissa esillä koko minun ikäni. Uutiset kurdeista alkaa olla jo niin jokapäiväistä ettei niistä enää juuri reaktiota synny. Tämä on suuri vääryys kurdien kansaa kohtaan. Kurdistan on Lähi-idässä ja se on Iranin, Irakin, Turkin ja Syyrian alueella ja Kurdistan ei ole koskaan ollut itsenäinen valtio. Kurdien historiaa tunnetaan satojen vuosien takaa ja ennen ensimmäistä maailmansotaa heillä ei ollut itsenäisyys haaveita. Kuitenkin heille oli luvattu itsenäisyys ensimmäisen maailmansodan jälkeen samalla, kun osmannien valta hajosi ja maa-alueet siirtyivät itsenäisten maiden hallintaan. Sevresin sopimus tehtiin 1920 ja siinä unohdettiin kurdit täysin. Kurdistanin alue on hyvin hedelmällinen ja suurin osa kurdeja on maanviljelijöitä. Alueella on myös runsaat mineraalivarat eli rautaa, kultaa, hopeaa ja muita arvometalleja ja tämähän on yksi syy muiden maiden kiinnostukselle aluetta kohtaan. Kurdistanissa perustettiin 1970-luvulla kurdien työväen puolue PKK joka teki aseellisia hyökkäyksiä varsinkin Turkkia kohtaan. Irakin Sadam Hussein aiheutti kurdien kansanmurhan 1986-1989 ja silloin kurdeja tapettiin myös kemiallisilla aseilla. Myös Neuvostoliitto ja USA ovat sählänneet alueella tukien milloin mitäkin puolta. Kurdeja on noin 20-25 miljoonaa ja heistä suuri osa asuu Turkissa täysin sopeutuneena turkkilaiseen elämän menoon. Myös monessa Euroopan maassa on kurdeja joko maanpaossa tai työtä hakemassa ja Suomessa heitä on 8000. 

Erdogan vihaa kurdeja

Erdogan on nykyisin täysin diktaattori Turkissa ja hän on vanginnut kaikki toisinajattelijat. Kurdien oma puolue saa suuren äänimäärän vaaleissa, mutta heidän oikeutensa parlamenttipaikkoihin evättiin täysin. Viimeiset kolmekymmentävuotta Turkki on taistellut PKK:ta vastaan ja siiviilejä on kuollut puolin ja toisin. Vallanpitäjät ovat vuoron perään kieltäneet jotain kurdien oikeuksia milloin kiellettiin kurdin kieli milloin heidän kansallislaulut. Myös EU ja USA pitävät tätä kurdien aseellista liikettä PKK:ta terroristeina. Toisaalta ymmärrän tämän PKK:n toiminnan ja se ei enää olle kommunistiliike vaan ajaa kurdien omaa hallintoa ja vapauksia joihin kuuluu myös feminismi. Kurdinaiset ovat vapaanpia kuin islamilaiset yleensä ja he eivät käytä burkhaa eikä kaikki huntuakaan ja heidän annetaan käydä kouluja yhtä paljon kuin pojatkin. Yleensähän ääriuskonnolliset islamilaiset kieltävät naisten koulunkäynnin. Erdogan ajaa todella vahvaa muslimikulttuuria johon kuuluu naisten poissa olo yliopistosta tai muista vallan keskuksista. Kurdit olivat pääroolissa Isisin vastaisessa taistelussa ja he todella voittivat Isisin tällä erää. Kurditaistelijoita eli peshmergoja koulutti moni länsimaa mukaan lukien Suomi joka lähetti 50 sotilasta kouluttajiksi kurdeille. Nyt, kun Turkki teki Erdoganin johdolla sotaisan hyökkäyksen kurdien alueelle ja otti niin sanotun suoja-alueen rajalleen ei kukaan länsimaa uskalla tehdä mitään. Erdoganilla on valttina 3,6 miljoonaa pakolaista joita hän uhkaa lähettää Eurooppaan. Näinköhän kurdit taas uhrataan ja Erdogan saa rauhassa viedä heidän maansa ja pommittaa kaupunkeja ilman, että kukaan tekee asialle mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti