keskiviikko 13. marraskuuta 2019

Single Day ja Black Friday

Hämmästelen sitä miten nopeasti nämä kaksi ostospäivää ovat tulleet Eurooppaan. Black Friday on jo ihan arkipäivää ja tänä vuonna se on 29.11 ja myös meillä on silloin hyviä tarjouksia. Oletettavasti seuraavaksi markkinoimme myös Single Day:tä joka on pari viikkoa aikaisemmin.

Ensimmäinen maailmansota loppui 11.11 klo 11.00 1918

Tuo Single Day:n päivämäärä 11.11 on merkinnyt minulle aina ihan muuta kuin kauppakeskuksissa riekkumista. Ensimmäisen maailmansodan rauha allekirjoitettiin 11.11.1918 klo 11.00 ja se oli myös alkusoitto toiselle maailmansodalle. Monissa maissa 11.11 on pyhäpäivä johon liittyy juhlavia traditioita. Esimerkiksi Ranskassa ja Englannissa sitä ainakin vietetään ja englantilaisilla on päivän merkiksi punainen kukka rintamerkkinä. Tämän päivän pyhittäminen markkinahumulle ei sovi minun ajattelumaailmaani ollenkaan. Tänä vuonna en vielä nähnyt kuin muutamissa verkkokaupoissa Suomessa Single Day alennuksia, mutta veikkaan, että muutamassa vuodessa siitä tulee hyvin suosittu. Juuri uutisoitiin, että tänä vuonna Kiinan suurimman verkkokaupan Ali Papan liikevaihto oli kymmeniä miljardeja tuon yhden vuorokauden aikana. Ihmettelen myös, että en nähnyt yhtään lehtijuttua missä olisi kerrottu tästä päivämäärästä historian valossa. Kiinassa tuskin tiedettiin koko ensimmäisestä maailman sodasta, mutta meillä Euroopassa se kyllä pitäisi muistaa. Sen verran Kiina osallistui tuohon ensimmäiseen maailmansotaan, että 1,5 miljoonaan kiinalaista lähti Eurooppaan vierastyöläisiksi, kun omat miehet  olivat kiinni sotatoimissa. 


Kiinan yhden lapsen politiikka

Tämä Kiinan suuri määrä sinkkuihmisiä on seurausta totalitäärisestä politiikasta. Vuosina 1979-2015 Kiinassa yritettiin hillitä väestön kasvua säätämällä laki ettei perheessä saanut olla kuin yksi lapsi. Poikalapsethan on näissä vanhoissa kulttuureissa paljon tärkeämpiä kuin tytöt joten tällä hetkellä Kiinassa on satamiljoonaa miestä ilman vaimoja. Yhden lapsen politiikka moninkertaisti aborttien määrän, koska toista lasta ei saanut tulla. Samoin, kun tiedettiin lapsen sukupuoli niin tytöt abortoitiin  hyvinkin myöhäisessä vaiheessa. Tyttöjä jäi myös paljon rekisteröimättä ja heitä suorastaan katosi. Jos perheeseen tuli toinen lapsi hän ei saanut koulupaikkaa, ei työpaikkaa eikä sosiaaliturvaa. Vanhempien piti maksaa noin 15.000€, että lapsi saisi elää normaalia elämää yhteiskunnassa. Toisaalta ymmärrän tuon väestön kasvun rajoittamisen, mutta Kiinan keinot oli liian julmia. Intia on toinen maa missä väestön määrää kasvaa hurjaa vauhtia ja siellähän taas katolinen kirkko ja Äiti Teresa aikoinaan kieltävät ehkäisyvälineiden käytön. Pidän hyvin huonona asiana, jos valtio tai kirkko puuttuu ihmisten lasten hankintaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti