torstai 13. helmikuuta 2020

Iho pysyy kunnossa hoitamattakin

Sain mielenkiintoisen kommentin jo useita vuosia vanhaan tummelista kertovaan juttuun. En viitsinyt sitä julkaista, koska koko juttu on jossain tämän blogin alkupäässä. Niin mielenkiintoinen näkemys kirjoittajalla oli, että sitä pitää pohtia enemmänkin.



Ihonhoitoon vain haalea vettä

Kirjoittaja kertoo käyttävänsä ihon hoitoon vain haaleaa vettä eikä mitään voiteita. Iho kuulemma pysyy hyvässä kunnossa, kun ei pese pois sen luonnollista suojakerrosta. Ainoa rasva mitä kirjoittaja käyttää on tummeli ja sitäkin harvakseltaan. Kirjoittaja ei käytä shampoota eikä muitakaan pesuaineita ja rasvailee harvakseltaan ja kehuu ettei tarvitse kosmetologia mihinkään. Mitenkään ihmeellistä tämä tapa hoitaa ihoa, tai olla hoitamatta ei ole, koska esimerkiksi mummuni ikäluokka toimi näin. Ihonhoidossa pääasia on, että itse on tyytyväinen ihoonsa ja hyväksyy sen, että näyttää viisikymppisenä vähintään kymmenen vuotta vanhemmalta kuin saman ikäiset kaverit. Voin vaan kuvitella millainen likakerros ihon pinnassa on ellei sitä koskaan pestä millään puhdistusaineella. Joskus 80-luvulla kasvohoitoon tuli ihmisiä jotka eivät pesseet kasvojaan muuten kuin huuhtelemalla viikottaisen saunareissun yhteydessä. Niissä tapauksissa jo pelkkä alkupuhdistus muutti ihon ulkonäön täysin. Tosin iho piti puhdistaa useampaan kertaan ja vaihtaa vettä välillä, kun ylimääräinen kerros oli niin paksu.  Ellei ihon pesussa käytetä mitään puhdistusainetta tulos on sama, kun yrittäisi tiskata rasvaisia lautasia pelkällä vedellä. Mikään rasva ei yksinkertaisesti liukene veteen ja se on facta. Kuitenkin iholle tulee päivittäin rasvaista likaa esimerkiksi ilman saasteista jotka ovat pääasiassa öljyistä pakokaasua. Myös kotona tulee rasvaa ruuanlaitosta ja iho itse erittää aina jonkin verran talia, vaikka olisi kuinka kuiva iho. Ihosta irtoaa miljoonia soluja vuorokaudessa ja  ellei ihoa puhdisteta kunnolla tämä hilseily yhdessä ihotalin kanssa tekee aikamoisen töhkän ihon pintaan. Vaihdevuosi-iässä tähän lisätään vielä hormonaalinen hikoilu joka lisää tahmaisuutta niin itse en ainakaan sitä mössöä kasvoissani sietäisi.


Mihin kosmetologia tarvitaan

Ellei ihminen koe tarvetta käydä kosmetologilla eikä hänellä ole mitään ihonhoito-ongelmia niin eihän silloin kannatakaan tulla kasvohoitoon. Tämäkään ei ole mitenkään erityistä, koska suomalaisista naisista vain noin 10% käy säännöllisesti kosmetologilla. Ainoastaan normaali ihotyyppi sietää tuota hoitamattomuutta ilman iho-ongelmia, mutta vain noin 10% suomalaisista  on normaali ihoisia. Sekaihoon tulee takuulla mustapäitä, finnejä ja punoitusta, kun tali ja hilseily saa
rauhassa tukkia huokoset. Ehkä tämä hoitamattomuudestaan kirjoittanut hakee lääkäriltä puolenvuoden antibioottikuurin ja sillähän finnit taas hetkeksi tokenee. Se vaan on aika rankka tapa elimistölle, kun käyttää lääkkeitä ihonhoitomenetelmänä. Vasta silloin, kun mikään muu ei auta on lääkeaineiden vuoro. Sitten yksi ongelma tässä hoitamattomuudessa on aurinkosuojan puute. Se on välttämätön henkivakuutus, koska uv-säteily on tyypillisin ihosyövän aiheuttaja. Yleensä on vielä niin, että ihmiset jotka eivät hoida ihoaan huomaavat vasta hyvin myöhäisessä vaiheessa solumuutokset. Ehkä tuon kommentin kirjoittaja halusi herättää paheksuntaa tai se oli vähän keksitty juttu. Ihmettelen miksi ihminen joka ei ole kiinnostunut ihonhoidosta lukisi kosmetologin ylläpitämää ihonhoitoblogia. Mitenkään kirjoittajan kertoma toimintatapa ei minua järkytä. Kerroin jo tämän jutun aloituksessa, että tärkeitä on ihmisen oma tyytyväisyys ja olotila. Ei ihoa kannata sen takia hoitaa, että se kuuluu yleisiin tapoihin tai muut ihmiset tykkää, kun ihmisen iho on mahdollisimman kaunis. Kyse on ihan samasta asiasta kuin muussakin terveyden ja hyvinvoinnin ylläpidossa. Ihminen voi paljon paremmin, kun kaikki on kunnossa ja on mukava katsoa peiliin ja nähdä kaunis hyvin hoidettu iho. Epäilen myös ettei ihminen joka ei yhtään välitä ihostaan tai ulkonäöstään ei hoida itseään muutenkaan. Siinä voi olla jonkinlainen vihamielisyys omaa ruumistaan kohtaan. Ellei itse arvosta itseään silloin muutkin voivat kohdella miten sattuu ja ihminen on kaikkea muuta kuin onnellinen.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi14:42

    Tuo on niin tyypillistä suomalaista argumentointia, joka tulee esiin kaikissa ihonhoitojuttujen kommentointiketjuissa esimerkiksi iltapäivälehdissä.

    Itse olin hiljattain retriittityyppisessä hyvinvointiviikonlopussa, jossa joku nimenomaan tähdensi, että ei mitään iholle.

    En ymmärrä lainkaan tällaista Olla oma itsensä -vakuuttelua. Ihan oma itseni olen, vaikka hoidan ihoani ja ehostan.

    Aitiäni todella arvostan, koska hän hoiti ihoaan ja meikkasi. Hän laittoi minut kosmetologille 12-vuotiaana aknen takia. Se oli varhaista 70-lukua.

    Hyviä kosmetologeja arvostan.

    Leena

    VastaaPoista
  2. Jotenkin minusta tuntuu, että nämä ihmiset jotka eivät hoida ihoaan tai hiuksiaan yhtään ylenkatsovat niitä jotka ovat meikattuja ja hoidettuja. Tuntuu jopa, että he pitävät itseään parempina ihmisinä, kun kulkevat vähän rähjäisen näköisenä.
    Minulle ei kukaan ole kertonut omasta hoitamattomuudestaan neutraalisti, vaan aina se on hyökkäävää. Myös minut arvioidaan ihmisenä tyhjänpäiväiseksi, kun teen tätä työtä. Suomalaisella naisella on joku outo käsitys itsestään, kun he ylpistelevät hoitamattomuudellaan. En usko, että ranskalaiset tai italialaiset ajattelevat näin.


    Inkeri

    VastaaPoista