maanantai 19. lokakuuta 2020

Suusuojien käyttö muuttaa monta arkista asiaa

Huom! Tähtitarjoukset viimeistä päivää tänään ma 19.10.

Pakko on myöntää, että vanheneminen heikentää ihmistä monin tavoin. Ensin nelikymppisten jälkeen hukkui lukunäkö ja nyt tuntuu, ettei kohta kuulekkaan mitään. Asiakkaat kertovat huonosta makuaistista ja liian voimakkaasti reagoivasta hajuaistista.


Suusuoja vaikeuttaa kuulemista

Aloin ajattelemaan näitä astien muutoksia, kun itse törmään yhtenään siihen, etten kuule, mitä toinen sanoo suusuojan takaa. Minulla voi olla joku yliherkkyys seurata ihmisten äänen voimakkuutta, koska isovanhempani lapsena korostivat sitä kovasti. Minulle neuvottiin usein, että pitää puhua reippaalla ja kuuluvalla äänellä ja katsoa toista silmiin. Isovanhempani huomauttivat usein, jos tv:ssä joku mutisi tai puhui epäselvästi. Sitä en osaa selittää, miksi se oli heille niin tärkeää, mutta todella paljon se on minuun vaikuttanut. 
Ehkä näistä lapsuuden opeista johtuen kailotan itse sellaisella volyymillä, että taatusti kaikki kuulevat. Läheiset ystäväni ovat huomautelleet huutamisestani usein ja todenneet, etten tarvitsisi edes puhelinta, kun menisin vaan parvekkeelle karjumaan. 
Omassa suvussani kuuloaisti on monella iän myötä heikentynyt ja kohta pelkään olevan minun vuoro. Tosin tämä suusuojien ja pleksien takaa kuuleminen on haasteellista kaikille ja se kannattaisi huomioida puhuessaan, ettei ääni kuulu samoin kuin ennen. Tietysti ihmisten tunnistaminenkin suusuojan kanssa on vaikeampaa kuin ennen. Tuttu asiakas voi tulla ostoksille ja minä mietin kuumeisesti kenestä on kysymys. Tähän asti on ikä tuonut takeltelua ihmisten nimissä, mutta nyt en enää heitä tunnistakaan, niin koen olevani jo ihan pelistä pois. 


Korjaa meikkisi suusuojan poistamisen jälkeen

Sain hyvän opetuksen suusuojan käytöstä huulipunan kanssa, kun olin teatterissa. Pukeuduin ja meikkasin niin kuin yleensä teatteriin mennessä ja pidin koko esityksen ajan suusuojaa. Lähtiessäni kadulle otin suojan pois ja kävelin autolle ja vasta siellä huomasin kauhean suuni. Huulipuna oli sulannut maskin alla ja valui punaisena viiruna suupielistä alas. Olin ilmiselvä Dracula ja ihmettelin, ettei siitä kukaan huomauttanut. Tästä opin sen, että aina, kun poistaa maskin, kannattaa katsoa peiliin, mitä sieltä paljastuu. 
Meillä käytössä olevat mustat suusuojat päästävät väriä ihoon ja naama on iltapäivällä jo aika likainen. Ilmeisesti työn touhussa suusuojan paperi kastuu ja hankautuu ihoa vasten. 
Kannattaa siis opetella uusi tapa katsoa peiliin hiukan useammin kuin aikaisemmin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti