sunnuntai 22. marraskuuta 2020

Ulkonäköyhteiskunta

Alkusyksystä ilmestyi kirja nimeltään Ulkonäköyhteiskunta – Ulkoinen olemus pääomana 2000-luvun Suomessa, jonka kirjoittajat ovat Turun yliopiston tutkijoita. Odottelin tätä kirjaa pitkään, koska se esiteltiin kosmetologipäivillä jo viime vuoden syksyllä. 


Ulkonäkö elämän päätarkoituksena

Olen ehtinyt lukemaan kirjaa vasta parikymmentä sivua ja heti pitää ihmetellä lukemaani. Olen todella tyytyväinen, että vihdoinkin omalta alaltani on suomalaista tutkimusta. Se, miten ihmiset käyttäytyvät esimerkiksi Amerikassa, ei aina päde meillä. Tulen varmaan vielä kirjoittamaan lukemastani moneen kertaan, koska asia on niin mielenkiintoinen.
Heti kirjan alussa kerrottiin nuorten naisten ryhmästä, jotka pyhittävät kaiken elämänsä ulkonäön vaalimiseen. Heidän liikunta tukee vartalon kauneutta, ruokavalio liittyy kauneuteen ja ystävät sekä kaikki harrastukset tukevat vain oman ulkonäön hyväksi tehtävää työtä. Kaikki liikenevä raha käytetään kauneusleikkauksiin, kuntosalikortteihin, kosmetiikkaan ja PT:n palveluihin. Vapaa-ajalla tavataan samoin ajattelevia ystäviä ja perehdytään naistenlehtien ja netin kauneusohjeisiin. 
Tämä on kaikkea sitä, mitä vastaan olen koko ikäni taistellut. Monella saattaa olla juuri tällainen käsitys minustakin, että pyörin vain oman peilikuvani ympärillä ja pää on muuten tyhjää täynnä. Olen työurani aikana tuonut monella tapaa esiin sen, ettei ihonhoidon ja ulkonäön kanssa työtä tekevä ole yhtään sen tyhmempi kuin kukaan muukaan. Nyt tämä ulkonäön palvominen osoittaakin, että olen väärässä ja on olemassa ihmisryhmä, joka ei ole kiinnostunut muusta kuin itsestään. 

Ulkonäkö on tärkeää, mutta ei elämäntyö

Kirjassa tuodaan esille, miten ulkonäkö vaikuttaa parinvalinnassa ja sen vaikutus on suurempi, kuin olen kuvitellut. Tutkimuksen mukaan mies valitsee mieluiten itseään paremman näköisen vaimon, koska se korostaa alitajuisesti saalistajapuolta miehessä ja hän voi näin todentaa saaneensa hyvän saaliin. Ulkonäöllä on alitajuisesti merkitys myös suvun jatkumisen varmentamisessa. Hyvännäköinen vaimo antaa vaikutelman terveestä ja hyvästä synnyttäjästä.
Nämä ihmisen alkukantaiset vietit tuntuvat hiukan kaukaa haetuilta minun mielestäni, mutta en ollenkaan kiellä sitä, miten alitajuiset toiminnot ohjailevat ihmistä. Kirjan tutkimukset osoittavat, että ulkonäöllä on parinvalinnassa paljon suurempi merkitys kuin kuvittelin. 
Olen koko työelämäni ajan miettinyt ulkonäköasioita monelta kantilta. Sen olen todennut jo kymmeniä vuosia sitten, että suomalaiset väheksyvät ulkonäön merkitystä. Siksi onkin hyvä saada siitä tutkimustuloksia. Toisaalta kuulostaa myös huolestuttavalta, että nuorissa on koko ajan lisääntyvä joukko niitä, joille ulkonäkö merkitsee kaikkea. Ihminen vanhenee varmasti, jos saa elää ja se tulee olemaan järisyttävän kova paikka niille, joiden maailma pyörii nuoruuden ja kauneuden ympärillä. 



Ostamalla meiltä hoitolasta tai verkkokaupasta vaikutatte suoraan pienen kotimaisen yrityksen selviämiseen tästä poikkeustilanteesta. Tekemällä ostoksesi meillä säästät itse selvää rahaa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti