lauantai 26. helmikuuta 2022

Kannattaako vaihtaa nuorempaan?

Vastaan heti itse kysymykseeni ja mielestäni nuorempaan vaihtaminen ei kannata. Nyt lukijat varmaan ajattelevat, että kirjoitan parisuhteesta. Parisuhde ei ole aiheena, vaan ajattelin tehdä puolustuspuheen, että minua ei kannata vaihtaa nuorempaan kosmetologiin. :)


Pitkä työkokemus ja kehityksessä mukana pysyminen lisäävät huomattavasti kosmetologin ammattitaitoa.


Kokenut kosmetologi

Tämä aihe tuli mieleeni, kun olen talven aikana jutellut muutaman asiakkaan kanssa heidän kampaajastaan. Olen kuullut, että pohditaan pitäisikö oma kampaaja vaihtaa johonkin nuorempaan, jolla olisi uudempia näkemyksiä hiusten tyylistä. Muutama on sanonut ääneen, että vuosikymmeniä alalla ollut kampaaja ei oikein keksi enää mitään uutta ja asiakas haluaisi vaihtelua. 
Näistä keskusteluista välähti mielessäni, että onkohan minunkin asiakkaat vaihtamassa minua nuorempaan? Siksi ajattelin kertoa, mitä hyötyä on pitkästä hoitosuhteesta vanhaan kosmetologiin. Käytän sanaa vanha, kun tuo kokenut sana kuulostaa jotenkin epämääräiseltä ja kulahtaneelta. Enkä takuulla myönnä olevani millään tavalla kulahtanut. :)
Pitkäaikainen asiakassuhde on helppo puolin ja toisin ja asiakkaalle erittäin hyödyllinen. Pitkään asiakasta hoitanut kosmetologi osaa takuulla valita parhaat mahdolliset tuotteet ja hoidot, koska kokemusta asiakkaan ihon reaktioista on jo paljon. Suurin osa omista asiakkaistani eivät edes tiedä, mihin hoitoon ovat tulossa, kunhan tulevat paikalle sovittuun aikaan. Yritänkin vapauttaa asiakkaani siltä, ettei heidän tarvitse keskittyä siihen, mitä kasvohoidossa pitäisi tehdä, vaan he voivat täysin rentoutua. 


Pitkä työkokemus lisää ammattitaitoa

Kosmetologi ei joudu seuraamaan muotia samalla tavoin kuin kampaaja. Ymmärrän hyvin, että minun ikäinen kampaaja ei välttämättä enää keksi uusia ideoita pitkäaikaiselle asiakkaalle, vaan tekee aina saman leikkauksen ja värjäyksen. 
Tällaista vaaraa kosmetologin kanssa ei ole, koska työni ei seuraa muotia niin paljon, kuin kampaajan työ tekee. Suurin vaara ikääntyneen kosmetologin kohdalla on, että hän ei seuraa enää omaa aikaansa, eikä ole tietoinen uusimmista menetelmistä ja raaka-aineista. Kuulen myös harmittavan usein ikäisiltäni kollegoilta, miten he haikailevat jo eläkkeelle pääsystä. Itse en todellakaan haikaile eläkettä, vaan päinvastoin harmittelen, kun työelämää ei ole jäljellä kuin noin kahdeksan vuotta. Olen laittanut itselleni päämääräksi, että teen täysillä siihen asti, kunnes hoitola täyttää viisikymmentä vuotta. Se tapahtuu vuonna 2030 ja olen itse silloin 68-vuotias. Tosin voinhan jatkaa siitäkin eteenpäin, jos huvittaa, mutta sen mietin myöhemmin. 
Tiedän tekeväni monet asiat toisin kuin muut kosmetologit ja pitkä työkokemus on muuttanut paljon työtapojani. Ihmettelen kovasti, kun kuulen uusilta asiakkailta, että edellinen kosmetologi on höyrytellyt ihoa ja sitten puristellut ja rassannut ihohuokosia mustapäitä etsien. Olen luullut, että se homma on unohtunut jo viime vuosituhannelle. Itse olen jättänyt höyryttimen eli Vapotzonin pois käytöstä jo 80-luvulla. Hyvät hedelmähappokuorinnat ovat jo 30 vuotta sitten muuttaneet ihonpuhdistusmenetelmät paljon inhimillisemmiksi. 
Eräs uusi asiakas ihmetteli, miten teen kestovärjäyksen ilman, että se kirvelee. Siinäkin auttaa pitkä kokemus ja vakaa käsi. Käytän myös silmien huuhtomiseen kostutustippoja kertakäyttöpipetistä, mutta hämmästyksekseni joku kosmetologi vielä huuhtoo silmäkupeilla kestovärjäyksen jälkeen. Se on kurjaa asiakkaalle ja koko ympäristö kastuu. Sitäkään en ole kouluaikojen jälkeen käyttänyt. 
Työvuosien myötä moni asia on muotoutunut uusiksi niin, että asiakkaan on parempi olla ja oma työ on helpompaa ja käytännöllisempää. Työmotivaatiota minulta ei ainakaan puutu ja nyt, kun olen palannut yksinyrittäjäksi koen suurta helpotusta ja työniloa. Olen todella innostunut työstäni ja ideoin koko ajan kaikkea uudistumista, että pystyisin parantamaan asiakaspalveluani. Joten minua ei kannata vaihtaa nuorempaan!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti