tiistai 14. helmikuuta 2023

Hyvää Ystävänpäivää!



Toivotan hyvää Ystävänpäivää kaikille lukijoilleni! Ystävät on yksi elämän tärkeimmistä asioista ja ystävyyttä kannattaa vaalia ja tietoisestikin ylläpitää. Kuitenkin kirjoitan nyt Ystävänpäivästä ihan eri näkökulmasta kuin yleensä.


Kaupallinen Ystävänpäivä

Olen vielä tämän viikon lomalla ja hoitola on suljettu. Tämän takia minulla ei ole mitään erityistä Ystävänpäivätarjousta tai muuta kampanjaa. Nyt unohdan yrittäjäminän ja avaan toista puolta ajatuksistani. Minua välillä tympäisee nämä amerikkalaiset keinotekoiset tapahtumapäivät niin kuin Ystävänpäivä, Black Friday ja kohta kiinalainen Single Daykin, jotka on kehitetty vain markkinointimielessä. 
Varsinainen asia Ystävänpäivässäkin on menettänyt merkityksensä ja ainakin yrittäjälle se merkitsee vain päivää, johon pitää kehittää joku kiva myyntitapahtuma. Minulle on erityisesti jäänyt mieleen eräs Ystävänpäivämarkkinointini 80-luvun alkupuolelta. Vakioasiakkaanani oli nainen, joka oli syntynyt 1900-luvun alussa Amerikassa suomalaisille vanhemmille. Hän oli elännyt koko nuoruutensa Amerikassa kunnes meni naimisiin suomalaisen papin kanssa ja muutti Suomeen.
Tullessaan asiakkaakseni hänen miehensä oli eläkkeellä oleva piispa ja hän itse oli piispatar. Hän oli erittäin lämmin, älykäs ja elämää nähnyt ihminen, jota arvostin kovasti. Silloin 80-luvun alkupuolella Ystävänpäivän vietto ei vielä ollut kovin yleistä ja siihen liittyvä markkinointi oli harvinaisempaa. Kuitenkin minä olin edistyksellinen ja painatin postikortit asiakkaita varten ja toivotin hyvää Ystävänpäivää jonkun tarjouksen kera. 
Pari päivää Ystävänpäivän jälkeen sain tältä piispattarelta kauniin koukeroisella käsialalla kirjoitetun kirjeen, jossa hän kiitti saamastaan kortista ja antoi muutaman ystävällisen elämänohjeen. Silloin minua hävetti. Hänelle tuo päivä merkitsi vanhanaikaiseen amerikkalaiseen tapaan oikeasti ystävyyden ja rakkauden juhlimista, eikä hän ilmeisesti ikäihmisenä ymmärtänyt korttiani myös mainokseksi. 
Harmillista, etten ole säilyttänyt tätä ystävällistä kirjettä, mutta joka Ystävänpäivä muistan kyllä tapahtuman. Se saa minut ajattelemaan, että Ystävänpäivää käytetään nykyisin vääriin tarkoituksiin.


YYA

Sanasta ystävyys minulle tulee mieleen Neuvostoliitto. Tosin viimeisen vuoden aikana minulle on tullut lähes kaikesta mieleen Neuvostoliitto ja Venäjä. 
Olen sen aikakauden lapsi, kun YYA-sopimusta tuotiin esiin joka käänteessä ja sehän on siis ystävyys-yhteistyö-ja avunantosopimus, joka tehtiin Suomen ja Neuvostoliiton välille 1948. 
Ei enää pahemmin voi ajatusta ystävyydestä pilkata kuin tässä sopimuksessa. Ei Suomella ollut muuta mahdollisuutta kuin allekirjoittaa sopimus ja toimia sen vaatimusten mukaan. Suomi oli neljä vuotta aiemmin hävinnyt sodan Neuvostoliittoa vastaan ja itsenäisyytemme oli tämän sopimuksen varassa. 
Koko lapsuuteni ja nuoruuteni ajan tuota sopimusta juhlittiin joka vuosi sen kirjoittamispäivänä 6.4. ja tasavuosina oli suuret juhlallisuudet. Silloin tv-ssä näytettiin yhtenään Kekkosta ja täysin hymytöntä pönäkkää Brezhneviä. Näin jälkikäteen ymmärrän, että Brezhnev oli jo vaikeasti sairas ja jonkun neurologisen ongelman vuoksi ilmeetön ja aika liikkumatonkin. 
Se oli aivan mieletöntä farssia juhlia jotain pakotettua ystävyyttä maan kanssa, jota johti dementoitunut vanhus. Tämäkin oli yksi suuri valhe, johon Neuvostoliitto perustui. Toinen ärsyttävä asia, miksi sana ystävyys tuo minulle Neuvostoliiton mieleen, on kommunistien tapa puhutella toisiaan tovereiksi. Kaikki oli mukamas niin tasavertaisia ja hyviä tovereita keskenään kunnes keksittiin joku valheellinen syy teloittaa osa ”tovereista”. 





Osallistu Tähtiarvontaan kommentoimalla hoitolan julkaisuja tässä blogissa, Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on tällä kertaa Dermalogican Melting Moisture Masque ja aikaa osallistua 20.2.2023 saakka.



Huom. Kauneushoitola on suljettu 8.-19.2. talvilomani vuoksi. Hoitola avataan ma 20.2. klo 10.00. Loman aikana tilatut verkkokaupan tuotteet lähetetään to 16.2. Ajanvarausasioihin vastaan sähköpostilla tai tekstiviestillä loman aikana parin päivän sisällä.


Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tulevista tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti