perjantai 10. helmikuuta 2023

Viskiä ihonhoitoon

Luin netistä mielenkiintoisen ja hauskan jutun viskin vaikutuksista. Skotlannissa Robert Gordonin yliopiston farmasian ja biotieteenlaitoksella on tehty tutkimusta viskin valmistuksesta syntyvän sivutuotteen pot ale:n vaikutuksista ihmiseen.



Viskissä on paljon hyviä puolia

Voin sanoa suoraan, että en todellakaan ole viskin ystävä ja jo sen haju on minulle vastenmielinen. Siitä huolimatta on hienoa, että on löydetty käyttötarkoitus myös viskin valmistuksen sivutuotteelle. Skotlannissahan on varmaan kymmeniä viskinvalmistuspaikkoja ja on todella hyvä, ettei valmistuksesta syntyviä sivutuotteita mene hukkaan. 
Koen tämän kehityksen myös maanviljelijänä erittäin hyväksi, että kaikki mitä viljasta on saatu, käytetään hyödyksi. Tämän yliopistotutkimuksen myötä skotlantilaisessa kosmetiikkafirmassa Zaza & Cruz käytetään jo tätä viskin valmistuksen sivutuotetta ihonhoitotuotteiden raaka-aineena.
Tämä pot ale on erittäin antioksidanttista ja se on tärkeä ominaisuus iholle. Pot alesta saadut antioksidantit  poistavat ihosta turvotusta, rauhoittavat punoitusta ja tervehdyttävät ihoa monin tavoin. Antioksidantit kosmetiikan vaikutusaineina ovat tämän hetken tärkein tuotekehittelyn aihe.
Myös C-vitamiini on antioksidanttinen vaikutusaine ja se korjaa uv-säteilyn aiheuttamia soluongelmia. Lehtijutussa ei kerrottu, miten terveellistä viski olisi juotuna, mutta voin kuvitella, ettei sitä terveysvaikutusten takia kannata juoda.


Vihreän teen vaikutukset ihoon

Joskus 2000-luvun alussa innostuttiin teen juonnista ja Suomeenkin tuli suurempi valikoima teelaatuja. Vihreä tee oli ensimmäisiä, jonka vaikutuksia kosmetiikan raaka-aineena aloitettiin tutkimaan ja siitähän löytyi myös tämä antioksidanttinen vaikutus. 
Suuri uutinen parikymmentä vuotta sitten oli japanilaisten tutkima suunkautta otettu aurinkosuoja-aine. Japanilaiset yrittivät kehittää pilleriä, joka auttaisi ihoa torjumaan auringon aiheuttamat soluvauriot. Silloin se oli suuri uutinen ja itsekin veikkasin, että sellainen pilleri vielä minun aikanani tehtäisiin.
Japanilaiset tutkijat kehittivät pilleriä nimenomaan vihreän teen ainesosista. Nyt en ole vuosikausiin kuullut tuosta tutkimuksesta mitään, joten ehkä se on lopetettu tuloksettomana. 
Rooibos-teetä on myös käytetty kosmetiikan vaikutusaineena ja monia muita syötäviä aineita. Harmillista, että tuo aurinkosuojapillerin kehittäminen on jäänyt unohduksiin. Se olisi helppo tapa saada nekin suojautumaan, jotka eivät voiteista välitä. Tällä hetkellä terveydenhoidolle on todella kallista hoitaa näitä auringon aiheuttamia ihosyövän esiasteita. Tilastojen mukaan suomalaisista kahdeksankymppisistä yli 60% sairastaa aurinkokeratoosia. 



Osallistu Tähtiarvontaan kommentoimalla hoitolan julkaisuja tässä blogissa, Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on tällä kertaa Dermalogican Melting Moisture Masque ja aikaa osallistua 20.2.2023 saakka.




Huom. Kauneushoitola on suljettu 8.-19.2. talvilomani vuoksi. Hoitola avataan ma 20.2. klo 10.00. Loman aikana tilatut verkkokaupan tuotteet lähetetään to 16.2. Ajanvarausasioihin vastaan sähköpostilla tai tekstiviestillä loman aikana parin päivän sisällä.



Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tulevista tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

1 kommentti:

  1. Silja16:46

    Osallistun arvontaan :) silja.sundqvist@luukku.com

    VastaaPoista