maanantai 27. helmikuuta 2023

Miksi hiukset ovat tärkeämmät kuin iho?

Pohdin taas tätä samaa vanhaa asiaa, miksi monille ihmisille hiusten ulkonäkö on paljon tärkeämpää kuin ihon kunto. Olen nyt yli neljäkymmentä vuotta kuunnellut päivittäin asiakkaiden tuohtumusta, kun kasvohoidon aikana hiukset painuvat väärään asentoon. 


Jotta kasvohoito voidaan tehdä kunnolla, hiukset pitää saada pysymään poissa kasvoilta koko hoidon ajan.


Kasvohoidossa hiukset sotkeentuvat aina

Se on aivan selvä, että kasvohoidossa hiukset painuvat sinne tänne ja hiusraja rasvoittuu. Kasvohoitoon ei kannata tulla kampaamon kautta, koska kampaus menee takuulla pilalle. 
Minulle on mysteeri, miksi tämä hiusten sotkeutuminen on niin vakava asia, vaikka pitäisi olla selviö jo etukäteen, että niin käy. Koen hyvin loukkaavaksi, että kahden tunnin kasvohoidon jälkeen ei huomata edes kiittää, vaan peiliin katsottaessa harmistutaan hiuksista. 
Tiedän, että tämä ei ole yksin minun ongelmani, vaan jokainen kosmetologi kokee sen. Moni äkäisempi kosmetologi kuin minä, saattaa ärähtää asiakkaan tuohtumukselle takaisin, mutta minusta se on huonoin vaihtoehto. Siksi yritän ymmärtää, miksi ne hiukset ovat niin suhteettoman tärkeät. 
Tämä asiakkaiden toimintatapa ei ole muuttunut mitenkään lähes puolen vuosisadan aikana. Muistan 80-luvulla, kun tein vielä jalkahoitoja, moni silloin iäkkäämpi  asiakas ei halunnut ottaa hattua pois, ellei kampaus ollut kunnossa. Siinähän se ei mitenkään minua haitannut, mutta välillä ihmettelin, kun asiakas hikoili karvahattunsa alla jalkojen ollessa lämpimässä vedessä. Siihen aikaan kaikilla ei ollut kunnollisia pesumahdollisuuksia ja hiustenpesu tehtiin harvakseltaan, joten sitä kautta jotenkuten ymmärrän, ettei hiuksia haluttu näyttää. 
Siihen en suostu, ettei asiakas ota pipoa pois kasvohoidon ajaksi. Siitäkin pitää joskus käydä keskustelua, miksi omaa pipoa ei voi hoidossa pitää. Mikään pipo ei pidä hiuksia pois kasvoilta, vaan ne pyörivät hoidossa mukana ja se on asiakkaalle ikävää. Saadakseni hiukset kunnolla pysymään pois tieltä tarvitaan päänauha ja kertakäyttömyssy. Paksu pipo myös häiritsee käsieni liikeratoja, enkä halua tehdä kasvohoitoja väärässä työasennossa. 


Mikä voima hiuksissa on?

Tämä hiuskeskustelu ei ole mitenkään satunnaista tai vähän silloin tällöin, vaan se on päivittäistä. Jos teen kolme kasvohoitoa peräkkäin, ainakin yksi heistä harmittelee hiuksiaan. Joskus se on ihan huumorilla heitettyä ja sen kyllä ymmärrän, mutta sitä vihastumista en oikein käsitä. 
Miksi se ärsyttää niin suunnattomasti, että otsatukka on pystyssä ja latvat ovat litistyneet? Yleensä ne saa kammalla asentoon ja otsatukkaa voi vaikka kastella. Asiakas voi myös jäädä laittamaan hiuksiaan vessaan ja monella onkin oma suoristusrauta mukana. Siitä en oikein pidä, että hiuslakkaa laitetaan hoitolan tiloissa, koska moni on herkkä hajusteille ja saattaa saada hengitysvaikeuksia tai migreenin. 
Suurin syy loukkaantumiseeni on työni mitätöinti. Olen tehnyt parhaalla mahdollisella ammattitaidolla asiakkaalle kasvohoidon ja olen paneutunut kunnolla työhöni. Tuntuu tosi ikävältä, ettei asiakas peiliin katsoessaan näe muuta kuin hiukset. 
Siitä sitten keskustelu jääkin hiuksiin, enkä saa tilaisuutta neuvoa enempää hoito-ohjeita. Ikävintä on, jos asiakas valittaa odotustilassa olevalle toiselle asiakkaalle harmiaan hiusten sotkeentumisesta. Odottavankin asiakkaan hyvä fiilis voi laskea, jos toinen vain marmattaa harmiaan. Joskus mietin, että purskahdan itkuun, niin marmatus hetkeksi katkeaisi. Välillä itku ei ole kaukana, kun koen omaa työtäni mitätöitävän. 


🧡 Osallistu Tähtiarvontoihin kommentoimalla hoitolan julkaisuja tässä blogissa, Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on tällä kertaa iS Clinicalin Environmental Protection Collection (arvo 197€) ja aikaa osallistua 6.3. asti.




4 kommenttia:

  1. Kasvohoidossa tärkeintä on KASVOhoito. Hassua jos ihmiset ei sitä ymmärrä.

    VastaaPoista
  2. Anonyymi14:24

    Kyllä, olen kommentoinut hiuslookia hoidonn jälkeen, mutta huvittuneena näystä ja todeten, että rentoutunut hiuksia myöten. Parilla sukaisulla voi lähteä ihmisten ilmoille. Yleensä kyllä suuntaan suoraan kotiin nauttimaan rennosta fiiliksestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi18:30

      Sama mulla. Ihan huumorilla hiusten kanssa, kun sattuu omaaman pätkähiusta niin näky vaan huvittaa. En edes tiennyt, että hiukset on noin tärkeät. Kasvohoitoonhan kosmetologille tullaan ja kasvohoidosta tulee niin ihana iho ja rentoutunut olo, ettei mieleeni tulisi edes kaupungille suunnata. Ja itsetunto kestää kyllä pystytukan, jos poikkeus tulisi.

      Poista
  3. Inkeri00:01

    Tottakai huumori on sallittua ja uskoakseni osaan sen erottaa oikeasta ”valituksesta”. Joskus se hiusten surkuttelu alkaa jo ennen kuin saan asiakkaan pitkäkseen. Minua pyydetään moneen kertaan varomaan hiuksia. Joskus asiakas haluaa vetää myssyn otsalle kulmakarvoihin asti ettei hiusraja rasvoitu. Käytännössä se tarkoittaisi sitä ettei otsaa hoideta ollenkaan ja mitä hyötyä on kasvohoidosta jossa osa jää hoitamatta.
    Akupaineluhieronnassa otsan hiusrajan painopisteitä käsitellään ja itse koen asiakkaan roolissa ollessani sen olevan ihanan rentouttavaa. Muutenkin otsa ja ohimoalue on hyvin jännittynyt ja rentoutumisen kannalta on tärkeää saada tuo jännitys laukeamaan. Jotkut pyytää etten tekisi tuota painelua hiusrajaan hiusten rasvoittumisen takia.
    Olen myös muutamia kertoja kuullut ettei ihminen halua mennä intialaiseen päänhierontaan hiusten sotkeentumisen takia.
    Varmaan palaan aiheeseen myöhemminkin, koska en käsitä mikä voima niissä hiuksissa on.

    Inkeri

    VastaaPoista