perjantai 22. joulukuuta 2023

Joulu on kirjojen aikaa

Minun piti jo aikaisemmin kirjoitella kirjavinkeistä, jos joku saisi niistä lahjaideoita läheisilleen, mutta ajatus jäi joulutouhujen alle. Ei tämä varmaan liian myöhäistä ole nytkään, koska kirjat ovat aina ajankohtaisia.


Jouluarvonnat päättyivät, mutta Tähtiarvonnat jatkuvat!


Lahjaideoita miehille

Moni asiakkaani kyselee lukemistani kirjoista saadakseen lahjaideoita miehelleen, koska ilmeisesti minun lukemiseni ovat yleensä mieleisempiä miehille. Nykyisin luen lähes pelkästään e-kirjoja ja suurimman osan kuuntelen. Tällä hetkellä olemme mieheni kanssa Nextstoryn jäseniä, kun Storytelliltä ja Bookbeatilta koin lukeneeni jo kaiken kiinnostavan. 
Muistin tämän kirjabloggauksen, kun kuuntelin uutisia ja siellä kerrottiin, miten Ukrainassa sotilaat ovat innostuneet lukemaan vapaa-aikanaan. Se onkin hyvä tapa saada ajatukset pois nykyhetkestä ja samalla rentoutua. Toisaalta tuskin ukrainalaisilla sotilailla ihan suuresti on aikaa lukemiseen, kun sodan tahti on edelleen kiivas. 
Lukukokemuksistani erittäin suuren vaikutuksen minuun teki Mikko Porvalin ja Slava Skokovin Kentälle jääneet - Kannaksella 1944 kadonneita ja heidän etsintänsä. Kirja kertoo juuri siitä, mitä otsikko sanoo eli jatkosodassa kadonneiden sotilaiden etsimisestä. Kirja on hyvin mielenkiintoinen tietopaketti, joka liikkuu kahdessa ajassa. Suomalainen kirjailija, historiantutkija ja poliisi Mikko Porvali kertoo kesän 1944 sotatapahtumista ja ydinfyysikko ja historian harrastaja Slava Skokov kertoo, miten hän on tovereidensa kanssa löytänyt yli sata suomalaista sankarivainajaa.
Kirja on myös ajankohtainen ihmiskohtalo, koska venäläinen Slava Skokov on nyt pakolaisena Suomessa. Venäjän kutsuntojen alkaessa hän jätti kotinsa sekä työnsä ja tuli Suomeen, koska ei halunnut sotia ukrainalaisia vastaan. Suurimman työn sankarivainajien etsinnässä on tehnyt venäläinen Karjalan valli niminen ryhmä, jonka vetäjä oli Slava Skokov. He ovat etsineet vainajia jo 1990-luvulta asti ja nyt Venäjän hyökkäys Ukrainaan keskeytti tämän työn. Kirjan mukaan useat Karjalan vallin jäsenet ovat nyt itse sotimassa Ukrainassa ja muutama on kaatunutkin. 
Suomi oli ainoa maa toisessa maailmansodassa, joka toimitti kaikki vainajat kotipaikkakunnilleen, eikä kaatuneita jätetty maastoon kuin pakon edessä. Suomalaisia sotilaita jäi kadoksiin noin 3000, mutta venäläisiä 27.000 ja tämäkin kertoo, miten vähän yksittäinen ihminen merkitsee venäläiselle armeijalle. 
Suosittelen tätä kirjaa aivan kaikille, jotka ovat vähänkin kiinnostuneet sotahistoriasta. Kirja on erittäin hyvin kirjoitettu ja todella mielenkiintoinen. Muutenkin suosittelen näitä Mikko Porvalin kirjoittamia kirjoja. Hän on kadehdittavan hyvä kirjoittaja ja monipuolisesti tietorikas. 


Tietokirjoja ihmisoikeuksista ja Venäjästä

Juha Meriläisen Putinin alttaripoika - patriarkka Kirill ja Venäjän pyhä hyökkäyssota ilmestyi muutamia viikkoja sitten. Tämä kirja on tiivistä ja järkyttävää asiaa siitä, miten Putin on valjastanut ortodoksikirkon harhaisten ajatustensa taakse. Patriarkka Kirill on luonut koko kirkkokunnalleen käsityksen, että Putin sotii syntiä vastaan ja ellei Venäjä voita sotaa, koko maailma hukkuu syntiin. 
Kirill pystyy ortodoksikirkon kautta aivopesemään jäseniään ympäri maailmaa, että Putin on hyvän asialla ja taistelee syntiin hukkuvia länsimaita vastaan. Oli ihan kammottavaa lukea, miten Kirill suhtautuu esimerkiksi naisiin ja on sitä mieltä, että naisen paikka on kotona, eikä perheväkivalta ole rikos. Samoin suhtautuminen sukupuolivähemmistöihin on järkyttävän suvaitsematonta ja Kirillin masinoima propaganda vie vauhdilla aatetta eteenpäin. 
Ajattelin lukea kirjan vielä toistamiseen, koska siinä oli niin paljon asiaa, joista en tiennyt ja nyt silmäni aukesivat sille, miten Putin vaikuttaa myös uskonnon kautta. 
Kolmas tällainen painavaa asiaa sisältävä tietoteos on Philippe Sandsin Paluu Lembergiin – Kansanmurha- ja Rikos ihmisyyttä vastaan -käsitteiden juurilla. Tämä kirja on niin tuore, että se ilmestyi pari viikkoa sitten äänikirjana, mutta e-kirja ja paperikirja julkaistaan vasta ensi vuonna. Philippe Sands on ihmisoikeusjuristi, joka tutkiessaan Venäjän sotarikoksia Ukrainassa, perehtyi samalla oman sukunsa historiaan ja toisen maailmansodan ihmisoikeusrikkomuksiin. Kaikkia näitä yhdisti Lvivin kaupunki, joka on nykyisin Ukrainaa ja se tunnettiin sata vuotta sitten Lemberginä. 
Mielenkiintoista on, että lakimies Hersch Lauterpacht, joka toi sanan ”kansanmurha” lakitekstiin ja Raphael Lemkin, joka loi käsitteen ”rikos ihmisyyttä vastaan” olivat kumpikin kotoisin Lembergistä. Samoin kirjoittajan Philippe Sandsin isoisä oli syntynyt Lembergissä ja tässä kirjassa heidän tarinansa nivoutuu yhteen. Punaisena lankana oli Nürnbergin oikeudenkäynti ja miehitetyn Puolan natsijohtaja Hans Frankin tuomitseminen. 
Kaikkien kolmen miehen koko suku surmattiin keskitysleirillä Hans Frankin käskystä, niin kuin kävi kuudelle miljoonalle muullekin juutalaiselle. Kirja oli todella mielenkiintoinen ja sitä kuunnellessani tuli mieleeni tämä järkyttävä kiertokulku, että taas Lvivin kaupungin läheisyydessä tutkitaan ihmisoikeusrikkomuksia. 
Tämäkin kirja oli niin mielenkiintoinen, että luen sen uudestaan, kunhan se on saatavana e-kirjana. Kirja on voittanut jo nyt lukuisia tietokirjapalkintoja, enkä sitä ihmettele yhtään. Kirjailija Philippe Sands oli haastatellut myös natsijohtaja Hans Frankin poikaa Niklas Frankia (synt.1939) ja hänen kauttaan tuli aivan uutta tietoa ja eri näkökulmia kansanmurhaan. 







❤️ Tänään 22.12. viimeisessä jouluarvonnassa voitti Eija Nylund, joka oli kommentoinut Facebookissa. Paljon onnea!

✨Huom. Perinteiset Tähtiarvonnat jatkuvat kuitenkin entiseen malliin ja voit osallistua seuraamalla ja kommentoimalla hoitolan uusimpia julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron lahjakortti verkkokauppaan ja se arvotaan kahden viikon välein. Seuraavaan arvontaan voi osallistua ma 25.12. asti.



Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti