lauantai 16. joulukuuta 2023

Punaiset posket eivät ole terveyden merkki

Välillä ihmiset harmittelevat, kun ovat niin kalpeita, eikä posket yhtään punoita. En oikein ymmärrä, mistä tällainen ajatus on oikein tullut, että punoittavat posket kertoisivat terveydestä. Minulle ne lähinnä kertovat ihon epätasapainosta.


Osallistu Joulukalenterin arvontoihin kommentoimalla hoitolan uusimpia julkaisuja blogissa, Facebookissa ja/tai Instagramissa.


Punaposkisuus kertoo yleensä couperosasta

Tuskin nykyisin lääkäritkään pitävät punaisia poskia automaattisesti terveyden merkkinä, koska se on aika epävarma tapa määrittää hemoglobiinia. Kovassa pakkasessa lähes jokaisella alkaa posket punoittamaan ja siihen on syynä pintaverenkierron kiihtyminen. Pakkasessa pintaverenkierto lisääntyy, koska elimistö yrittää estää poskia jäätymästä ja lisää verenkiertoa siellä. Punoitus laantuu sisätiloissa noin puolessa tunnissa, jos pintaverenkierto toimii kunnolla ja verisuonet pystyvät supistumaan normaalitilaan. Couperosa-iholla pintaverisuonet ovat pysyvästi laajentuneet ja iho punoittaa pienemmästäkin lämmönvaihtelusta. Moni kokee tämän suureksi haitaksi ja harmittelee punoittavaa ihoa. Työssäni yleensä näen, että helposti punoittavan ihon ongelma alkaa liian kuivasta ihosta, joka on ohentunut. Kuivuuden takia ihosta on kulunut pois päälimmäinen ihosolukerros ja verisuonet ovat normaalia enemmän alttiina lämmönvaihteluille. Punoittelun hoitaminen pitää aloittaa ihon kosteuttamisesta niin, että sen normaali suojakerros palautuu. Hyvät kotihoitotuotteet ovat Dermalogican Ultra Calming Serum Concentrate (68€) seerumi ja Stabilizing Repair Cream (73€) hoitovoide aamulla ja illalla. Tämä seerumi ja voide -yhdistelmä palauttaa ihon suojapinnan noin 3-5 viikon käytön aikana.


Laajentuneet pintaverisuonet

Muistan lapsuudestani, miten eräs pahasti alkoholisoitunut tuttavamme kuoli ja läheiset ihmettelivät sitä, kun hän näytti aina niin terveen punakalta. Tämä mies tupakoi jatkuvasti ja alkoholia kului suuria määriä, mutta läheiset pitivät häntä terveenä punaisten poskien takia. Nykyisin muistan henkilön ihon olleen täynnä sinipunaista verisuoniverkostoa ja iho oli aina punakka sekä ilmeisesti myös ruusufinninen. Verisuonissa virtasi jatkuvasti myrkkyjä eli alkoholia, tervaa ja nikotiinia. Nämä elimistöön tulevat myrkyt näkyvät kasvoissa ja yleensä jo pelkkä tupakka tuottaa couperoottisen ihon. En tiedä ketään, joka olisi tupakoinut säännöllisesti yli viisi vuotta, ja se ei näkyisi ihossa. Alkoholi ei ihan näin selvästi näy ihon verisuonissa, mutta tupakka kyllä näkyy. Tietysti tupakoijankin kannattaa hoitaa ihoa ja käyttää pintaverisuonten seinämiä vahvistavia kotihoitotuotteita. Valitettavasti millään kosmeettisella hoidolla ei pysty estämään tupakoinnin näkymistä ihossa.





❤️ Muista myös osallistua Joulukalenterin arvontoihin seuraamalla ja kommentoimalla hoitolan uusimpia julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron lahjakortti verkkokauppaan ja arvonta suoritetaan nyt joulukalenterin aikaan kaksi kertaa viikossa!



Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

5 kommenttia:

  1. Anonyymi07:04

    Itselläni punaiset posket ovat todella harvinaista mutta joissain tilanteissa ne punottavat ja pakkanen tekee sen usein kun tulen sisälle.

    aiholapp at lailanet.fi

    VastaaPoista
  2. Anonyymi19:23

    Mukana arvonnassa. vivica.aurora@gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukaan arvontaan ja kiva postaus lukea. salli.moilanen35@gmail.com

      Poista
    2. Anonyymi16:32

      Paljon onnea Salli M! Olet voittanut Tähtiarvonnassa ja sinulle on lähetetty sähköpostia. Yt. Kaisa (Inkerin some-vastaava) 🙂

      Poista
  3. Anonyymi06:30

    Couperosa iho on täälläkin ja kovasti olen yrittänyt sitä suojailla joten mukana arvonnassa. marikajachevy@gmail.com

    VastaaPoista