lauantai 10. helmikuuta 2024

MHDay 28.5.

Palaan taas asiaan, jonka vuoksi olen käyttänyt lukuisia työpäiviä luottamustehtävissäni. Naisten tasa-arvo ja ihmisten yhdenvertaisuus on minulle tärkeä asia ja siksi nostan taas esille tämän MHDayn eli Menstrual Hygiene Dayn. 




Kuka tarvitsee ilmaisia kuukautissuojia?

Tämä MHDay tarkoittaa kansainvälistä kuukautispäivää, jota vietetään 28.5. joka vuosi. Päivän tarkoitus on lisätä tietoisuutta kuukautisista ja kerätä rahaa kehitysmaiden tytöille ja naisille, jotta he saisivat ostettua kuukautissuojia.
Tämä aihe nousi nyt mieleeni, kun luin Hämeen Sanomista, että Hämeenlinnan valtuusto teki päätöksen ilmaisista kuukautissuojista koululaisille. Hämeenlinnan kaupunki käyttää 60 000€ siihen, että yläasteikäiset saavat kuukautissuojat ilmaiseksi koulun puolesta. 
Olin suorastaan pöyristynyt tästä päätöksestä, enkä ymmärrä, miten yhteisiä rahoja tuhlataan tällaiseen. Tähänkin asti koulujen terveydenhoitajalta on voinut hakea ilmaiset siteet, jos omat ovat unohtuneet kotiin tai niihin ei riitä rahaa. 
Varmasti nyt ärsytän mielipiteelläni lukijoitani, mutta haluan kertoa oman näkemykseni tästä verovarojen käytöstä. Tuo 60 000€ on iso rahasumma ja mieluummin näkisin sen käytetyksi vaikka vanhusten vaippoihin tai heikossa asemassa olevien eläkeläisten virtsan karkailuun tarvittaviin suojiin.
En oikein usko, että Hämeenlinnan koulutytöillä raha olisi niin kireässä, ettei olisi varaa laittaa muutamaa euroa kuukaudessa omaan hygieniaan. Onhan heillä varaa näihin sähkötupakoihin, nuuskaan ja älypuhelintenkin maksuihin. Saati sitten ripsipidennyksiin, kynsiin ja merkkivaatteisiin. Pahoin pelkään, että nuo jaettavat kuukautissiteet löytyvät roskina koulun pihoista tai niillä tukitaan vessanpöntöt. 
Ajattelen myös sitä, että yleensä jokainen nainen haluaa valita mieleisensä kuukautissuojan, joten kelpaako kaupungin ostamat kilpailutetut halpissuojat nykytytöille. Sitäkin mietin, että mistä nämä kuukautissuojat ostetaan? Jos haetaan halvimpia, ne tulevat Kiinasta ja silloin 60 000€ ei hyödynnä Suomea yhtään. Toivon, että siteet olisivat kotimaisia, koska tuolla rahalla saataisiin edes työpaikkoja Suomen tehtaisiin. 


Maailman kuukautispäivä 28.5.

Tämä päivämäärä on valittu maailman kuukautispäiväksi siksi, että tyypillisin kuukautiskierto kestää 28 päivää ja vuotopäiviä on noin viisi. En ensin ymmärtänyt, kun muutama vuosi sitten luin tästä päivästä ensimmäistä kertaa, mihin tällaista päivää tarvitaan. Sitten, kun hain sille selityksiä oivalsin, miten tärkeää on kehitysmaissa ja maissa, joissa naisen tasa-arvo on heikko, lisätä tietoa kuukautisista.
Monessa kehitysmaassa on uskomus, että nainen on jotenkin saastunut kuukautisten aikana ja häntä syrjitään niiden takia. Joissakin maissa naiset joutuvat nukkumaankin kodin ulkopuolella karjasuojissa tai majoissa kuukautisten ajan. Osassa kehitysmaita tytöt eivät saa mennä kouluun kuukautisten aikana, koska heidän uskotaan olevan saastaisia. Heiltä voi estyä kouluun meno siksikin, ettei heillä oikeasti ole rahaa kuukautissuojiin ja heidän on pakko olla kotona useita päiviä kuukaudesta. 
Monissa yhteiskunnissa on myös ajatus, että kuukautisten alkaminen tarkoittaa tytön olevan valmis äidiksi ja sitten solmitaan lapsiavioliittoja. 
Nyt, kun olen asiaan enemmän perehtynyt pidän tätä MHDay:tä eli Kuukautispäivää erittäin tärkeänä naisten tasa-arvon takia. Olen myös sitä mieltä, että Hämeenlinnassa olisi löytynyt paljon tarpeellisempiakin rahareikiä kuin kuukautissuojat koululaisille. 






⭐️ Muista myös osallistua arvontaan seuraamalla ja kommentoimalla hoitolan uusimpia julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron lahjakortti verkkokauppaan, joka arvotaan kahden viikon välein. Seuraavaan arvontaan voit osallistua 6.2.-19.2.24.


Tärkeä tiedote: Tekstiviestit eivät tule tällä hetkellä perille. Tavoitat minut parhaiten sähköpostilla info(a)kauneushoitolainkeri.fi


Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti