torstai 8. helmikuuta 2024

Kuninkaan puhe näyttämöllä

Kävimme viime viikonloppuna katsomassa Lahden Kaupunginteatterissa Kuninkaan puhe näytelmän. Olin aivan haltioissani esityksestä ja myös mieheni mielestä se oli yksi parhaimpia puhenäytelmiä, mitä olemme aikoihin nähneet.


Lahden Kaupunginteatterin Kuninkaan puhe -näytelmän pääosissa nähdään Teemu Palosaari ja Tapani Kalliomäki.


Kuninkaallisen perheen ongelmat

Olen nähnyt elokuvan Kuninkaan puhe joskus vuosia sitten ja sehän oli myös hieno kuvaus änkytyksen tuomista ongelmista. Sekä elokuva että teatteriesitys ovat hienosti tuoneet esille, millainen ongelma tämä vähäiseltä tuntuva puhevika on. Siksikin arvostan kumpaakin esitystä, mutta itselleni tärkeintä on aikakauden kuvaus ja kuninkaallisten ihmissuhteet.
Ennen, kun menee teatteriesitystä katsomaan, kannattaa perehtyä historiaan ja siihen aikakauteen, mitä näytelmä kuvaa. Ilman taustatietoja näytelmä tuskin avautuu täysin. 
Kyse on siis Englannin kuningasperheestä ja vallan vaihdosta Yrjö V:n ja Yrjö VI:n välillä, joka ei ollut yksinkertainen tapahtuma. Yrjö V kuoli 1936 ja hänen jälkeensä nuosi valtaan perheen vanhin poika, josta tuli kuningas Edward VIII. Hänet oli kasvatettu kuninkaaksi toisin kuin seuraavat veli Albert eli Bertie, joka oli näytelmän pääroolissa. 
Edward VIII halusi vaimokseen amerikkalaisen Wallis Simpsonin, joka oli kaksi kertaa eronnut. Nykyisin asia tuskin kiinnostaisi, mutta 1937 tilanne oli mahdoton ja kuningas ei voinut naida naista, joka oli eronnut ja vieläpä kaksi kertaa. Siksi Edward VIII luopui kruunusta veljensä hyväksi ja meni naimisiin rakastamansa naisen kanssa. Näin kruunu siirtyi seuraavalle veljelle josta tuli Yrjö VI ja hänhän oli hiljattain kuolleen Elisabeth II:sen isä.

Kuninkaallisten rankka elämä

Yrjö VI oli lapsesta saakka ollut ujo ja kärsinyt lievästä änkytyksestä. Tilannetta ei parantanut, että isoveli kiusasi häntä änkytyksestä ja isä oli tunnekylmä ihminen, joka ei ymmärtänyt herkkää poikaa. Voin kuvitella esiintymisten olleen karmaisevia kokemuksia ihmiselle, jota seuraa koko maailma ja joka kärsi puheviasta.
Yrjö VI vaimo keksi australialaisen ”tohtorin”  Lionel Loguen, joka ei oikeasti ollut tohtori, mutta pätevä työssään ja hän pystyi auttamaan tulevaa kuningasta. Näytelmä oli tehty oivaltavasti niin, että maailman historian tapahtumat olivat hienovaraisesti esillä, mutta eivät pääroolissa. Tietoisuuteen nostettiin Hitlerin valtaannousu, mikä oli jo tapahtunut vuonna 1937, kun Yrjö VI tuli kuninkaaksi. Silloin ei vielä tiedetty toisesta maailmansodasta, mutta sen henki tuntui näytelmän taustalla. 
Suosittelen lämpimästi, jos teillä on tilaisuus, käykää katsomassa tämä näytelmä. 





Tähtitarjoukset 19.2. asti:


⭐️ Muista myös osallistua arvontaan seuraamalla ja kommentoimalla hoitolan uusimpia julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron lahjakortti verkkokauppaan, joka arvotaan kahden viikon välein. Seuraavaan arvontaan voit osallistua 6.2.-19.2.24.


Tärkeä tiedote: Tekstiviestit eivät tule tällä hetkellä perille. Tavoitat minut parhaiten sähköpostilla info(a)kauneushoitolainkeri.fi


Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti