perjantai 23. helmikuuta 2024

Yöunet vaikuttavat myös ihoon

Yöunet ovat ihmisen tärkeä perusasia ja ellei nuku hyvin, koko elimistö voi huonosti. Puhun monen asiakkaan kanssa unettomuudesta sekä väsymyksestä ja ne ovat aika yleisiä vaivoja. Vaihdevuosi-ikään kuuluu monella unettomuutta ja se tekee elämästä tosi hankalaa. Toisilla uniongelmat ovat kaiken ikää harmina. Asiakkainani on paljon vuorotyöläisiä ja he joutuvat ikääntyessään koville hoitaakseen työnsä kunnolla.





Ihokin tarvitsee hyvää unta

Monet yöksi tarkoitetut hoitotuotteet sisältävät runsaasti tehoaineita, koska yöllä iho on vastaanottavaisempi. Tämä johtuu siitä, että nukkuessa ihon pintalämpötila nousee ja mikroverenkierto sekä aineenvaihdunta vilkastuu. Unen aikana elimistö korjaa itseään ja ihosolut pystyvät sen ansiosta päivällä paremmin torjumaan kaikki rasitukset. Huonosti nukutun yön jälkeen ainakin yli nelikymppinen on turvoksissa ja kasvojen väri on kalpean harmaa. Silloin yön aikana aineenvaihdunta ja verenkierto eivät ole kunnolla toimineet, vaan neste kerääntyy elimistöön. Riittävä juominen parantaa aineenvaihduntaa, mutta juuri ennen nukkumaanmenoa ei kannata juoda kovin paljon. Toiset joutuvat juoksemaan vessassa pitkin yötä ja yöuni häiriintyy siitä. Ne ketkä pystyvät nukkumaan ilman vessareissua, keräävät elimistöönsä nestettä ja kuona-aineita. Kumpikin asia näkyy aamulla kasvoissa. Suositus olisi, että kaksi kolmasosaa päivän nestemäärästä juotaisiin jo iltapäivään mennessä ja näin se ehtii poistua ennen nukkumaanmenoa.


Vuorotyön vaikutukset

Olen nähnyt muutamia tutkimustuloksia vuorotyön vaikutuksista ihoon ja sen vanhentava vaikutus on aika suuri. En sitä ole kylläkään omassa työssäni huomannut, vaikka useita vuorotyöläisiä on vakioasiakkaanani. Siinäkin asiassa hyvä ihonhoito auttaa siis todella paljon. Näen omista 50-60-vuotiaista asiakkaistani, että he näyttävät monta vuotta ikäänsä nuoremmalta vuorotyöstä huolimatta. Unilääkkeiden vaikutuksesta ihoon en ole mitään varsinaista tutkimusta löytänyt, mutta asiakkaiden kokemusten perusteella sanoisin niiden lisäävän turvotusta ja hidastavan verenkiertoa entistä enemmän. Yöuni on ehkä unilääkkeen kanssa niin sikeää, että elimistön toiminnot heikkenevät. Samoin unilääke voi rauhoittaa ja hidastaa myös aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Pidän näitä asioita aika merkityksettöminä ihonhoidon kannalta eli sen takia ei kannata unilääkettä jättää käyttämättä. Uskon ettei niitä anneta kuin tositarpeeseen ja ihmiselle voi tulla aikoja, jolloin on parempi turvautua lääkkeeseen, jottei unettomuus invalidisoi koko elämää.




⭐️ Muista myös osallistua arvontaan seuraamalla ja kommentoimalla hoitolan uusimpia julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron lahjakortti verkkokauppaan, joka arvotaan kahden viikon välein. Seuraavaan arvontaan voit osallistua 20.2.-4.3.24.


Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

1 kommentti:

  1. Olen kanssa huomannut, että kiireen takia yöunet on viimeinen paikka josta saa ottaa aikaa lisää.
    Mistään ei tuu mitään, jos ei nuku tarpeeksi.

    VastaaPoista