keskiviikko 28. helmikuuta 2024

Lukusuosituksia talvilomalaisille

Välillä on ihan mahdotonta löytää hyvää luettavaa ja kuunneltavaa ja nykyisin jätän kirjan kesken, jos se tuntuu tympeältä. Nyt minulla oli dekkarikausi, mutta niidenkin suhteen olen hyvin valikoiva, enkä viitsi käyttää aikaani turhanpäiväisesti.




Dekkareita

Löysin ihan kuunneltavan dekkarisarjan, jota kirjoittaa Robert Galbraith, joka on salanimi J.K.Rowlingille. Hänhän nousi maailmanmaineeseen Harry Potter -lastenkirjoilla ja kyllä nämä dekkaritkin ovat sujuvaa tekstiä ja osittain oveliakin. 
Yleensä tykkään eniten pohjoismaalaisten kirjoittajien dekkareista, mutta nekin alkavat jo toistamaan itseään. Kotimaisia dekkaristeja en ole lukenut pariinkymmeneen vuoteen, koska ne ovat usein aika lapsellisia. Olen yrittänyt etsiä myös historiallisia dekkareita ja varsinkin sota-aikaan sijoittuvia, mutta nekin ovat aika naiiveja. 
Ruotsalaisen Denise Rudbergin jännärit sota-ajan Ruotsista ja natsiyhteyksistä ovat hyvin kirjoitettuja ja niiden historia on paikkansa pitävää. Niissä on myös romantiikkaa mukana, joten ne ovat naisille suunnattua helppoa luettavaa. 
Philip Kerr kirjoittaa sota-ajan Saksasta ja aikakauden kuvaus on mielenkiintoinen, mutta muuten kirjojen juonet ovat aika yksinkertaisia. Ben Creed on myös salanimi, jonka taakse kätkeytyy kaksi kirjailijaa. Heiltä ilmestyi ensimmäinen kirja pari viikkoa sitten, joka kertoi 1950-luvun Leningradista. Stalin oli juuri kuollut ja Leningrad oli toipunut piirityksestä. Aikausi on siinäkin mielenkiintoinen, mutta muuten jutusta on yritetty tehdä niin monimutkainen, ettei siinä pysy perässä. 
Mietin myös näissä historiallisissa jännityskirjoissa, miten niissä pysyy mukana sellainen lukija, joka ei ole tietoinen historian käänteistä.


Tietokirjoja

Eniten mieleeni jäi Jon Gangdalin Rakastan sinua ja löydän sinut joka tapauksessa. Oikeastaan kirja jäi todella vaivaamaan minua, koska sen tarina oli niin järkyttävä. Kirja kertoo naisesta, joka joutui muuttamaan nimensä ja henkilöllisyytensä, koska hänen ex-puoliso ja lapsen isä vainosi häntä. Näistä tapauksista saa lukea iltaälehdistä, mutta näin kerrottuna se kyllä kouraisi. 
Naisen elämä oli hengissä pysyttelyä ja kaikki voimavarat menivät siihen, että pysyisi piilossa. Oli myös ihan avartavaa lukea, mihin kaikkeen tällainen sekopäinen ex-puoliso voi kyetä.
Luin myös toisen ahdistavan tietokirjan Jung H. Pakin Kim Jong Un - Pohjois-Korean nuoren diktaattorin sisäpiirissä. Olen lukenut lähes kaikki kirjat, joissa kerrotaan Pohjois-Koreasta ja on aina yhtä järkyttävää todeta, mihin diktatuuri alistaa oman kansansa. Kirja oli kirjoitettu jo 2020 ja siinä analysoitiin eniten Trumpin suhdetta Kim Jong Uniin. Se oli hyvää kertausta, kun olinkin jo unohtanut miten hölmösti Trump käyttäytyi Pohjois-Korean suhteen. Hänhän luuli lumonneensa täysin tuon rakettimiehen ja nolasi Etelä-Korean ja Japanin johtajia lapsellisilla letkautuksillaan. 
Kamalinta on, että maailma ilmeisesti joutuu kokemaan uudestaan Trumpin möläytykset ja pelon siitä, mitä hän saa tyhmyyksissään aikaan. Tuo kirja oli sen verran vanha, ettei Ukrainan sodasta ollut vielä tietoa. Nythän tilanne on entistä pahempi, kun Pohjois-Korea kaveeraa Venäjän kanssa.
Erittäin hyvä kirja on Mikko Knuuttilan Kiinan punaiset keisarit - Kommunistipuolueen sisäisten valtataisteluiden julma historia. Tämä kirja oli selkeä yhteenveto Kiinan hallitsijoista viimeisen sadan vuoden ajalta. Tämäkin oli ihan hyvä kertaus siitä, miten julmasti kiinalaisia on kohdeltu ja heidän ihmisoikeutensa ovat täysin unohdettu. Eikä sielläkään ole mitään parempaa näkyvissä.
Sitten ehdin vielä lukea toimittaja Antti Järven kirjan Minne katosi Antti Järvi? Tämä oli mielenkiintoinen katsaus siihen, millaisia ihmisiä jäi Karjalaan, kun Suomi joutui luovuttamaan alueet Neuvostoliitolle. Meillehän on luotu mielikuva, että kaikki siirtyivät evakoiksi sisä-Suomeen. Näin se ei ollut, vaan muutamia kymmeniä jäi kotipaikoilleen. 
Toimittaja Antti Järvi alkoi selvittämään, miksi hänen isoisänsä isä jäi Sortavalaan ja mitä hänelle tapahtui. Yleensä jääneet kuuluivat Suomen kommunistiseen puolueeseen ja he uskoivat Neuvostoliittoon ja kommunismiin. Mitenkään hyvin heille ei käynyt, vaan lähes kaikki kuolivat vankileireillä Siperiassa. Minne katosi Antti Järvi? kannattaa kyllä lukea, jos on yhtään kiinnostunut Suomen sodanajoista. Kirja on hyvin kirjoitettu, erittäin seikkaperäinen ja hyvätasoinen tietokirja.







⭐️ Muista myös osallistua arvontaan seuraamalla ja kommentoimalla hoitolan uusimpia julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron lahjakortti verkkokauppaan, joka arvotaan kahden viikon välein. Seuraavaan arvontaan voit osallistua 20.2.-4.3.24.


Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti