sunnuntai 5. toukokuuta 2024

Älä tee sitä ja älä tee tätä!

Olen ihan kyllästynyt kirjoittamaan koko ajan ohjeita, mitä lukijoiden ei pidä tehdä. Nykyisin tarjolla on niin monenlaista houkutusta ulkonäön ja kauneuden kohentamiseksi, etten juuri muuta ehdi, kuin kertomaan niiden vaaroista.




Pistoshoitoja ei kysytä

Nyt julkisuudessa on käsitelty näiden pistoshoitojen vaaroja, kun MOT-ohjelmassa niiden epäkohdat nostettiin esiin. Syksyllä MOT ja ruotsinkielinen tv tekivät juttuja kauneuskirurgiasta, josta myös on tullut paljon ongelmia.
Itse olen nostanut esiin nämä ”tee se itse” -ripsien kestotaivutukset, joista tuloksena on harottavat ripset tai ripsien menetys. Ripset onneksi kasvavat uudestaan noin 8-10 viikon kuluessa, mutta myös silmä voi olla vaarassa, jos tekijä on osaamaton. 
Voin kertoa, että itse en mitenkään kohtaa työssäni näitä ongelmia. Kukaan ei ole koskaan kysynyt minulta ajanvarausta pistoshoitoihin, eikä kukaan asiakkaani ole tietääkseni niissä käynyt. Voi olla, että muilta kosmetologeilta näitä kysytään enemmän, mutta itse olen varmaan tehnyt lehtijutuissa selväksi jo kymmeniä vuosia sitten, etten sellaisia tee. Siinä vaiheessa, kun nämä pistoshoidot rantautuivat Suomeen, kaikki ammattitaitoiset kosmetologit ymmärsivät jättää ne terveydenhoidon ammattilaisille.
Sekään ei riitä, että pistoshoitoja tekisi sairaanhoitaja, jolla on pistosoikeus, vaan ihmisellä pitää olla myös taju kasvojen muoto-opista, mihin täyteaineet pistetään. Tämä ymmärrys kasvojen mallista ja niiden liikkeistä vaatii pitkää kokemusta ja siksi pidänkin sitä plastiikkakirurgien työnä. Pistoshoidoissa tarvitaan myös puudutteita, koska neulalla tökkiminen sattuu aina. Näitä vahvoja puudutteita ei saa käyttää kuin lääkäri.
Kauneuskirurgiaa asiakkaani ovat käyttäneet silmäluomiin tai muuhun ilmettä nostavaan toimenpiteeseen. Käsittääkseni kaikki asiakkaani ovat käyttäneet arvostettua plastiikkakirurgia ja suurin osa Terhi Järvistä, joka on oman alansa huippuosaaja. Hän on työssä sairaalassa ja leikkaa myös yksityisesti eräällä lääkäriasemalla. Suurin osa asiakkaistani on kysynyt minulta neuvoa minne mennä ja itse suosittelen aina Terhi Järvistä. Ohjaan asiakasta myös konsultoimaan plastiikkakirurgia, jos joku operaatio mietityttää. Ainahan voi mennä kysymään plastiikkakirurgilta, mitä hän suosittelee, eikä ole heti pakko varata leikkausaikaa. 
Suosittelen aina lämpimästi teettämään silmäluomileikkauksen, jos luomi valuu näkökentän päälle. Näitä leikkauksia tehdään myös julkisella puolella ja silloinhan se kustantaa vain poliklinikkamaksut. 


Käytä vain plastiikkakirurgia

Monet firmat, jotka mainostavat kauneuskirurgiaa ulkomailla, kertovat nettisivuillaan, että leikkaava lääkäri on kirurgi. Se ei riitä, vaan leikkaavan lääkärin pitäisi olla plastiikkakirurgi. Suomessa lait, jotka liittyvät kauneuskirurgiaan ja pistoshoitoihin ovat Euroopan lepsuimmat. Suomessa eletään ihan villin lännen markkinoilla, koska kuka tahansa lääkäri saa tehdä kauneuskirurgiaa ja kuka tahansa voi antaa pistoshoitoja. Aivan maallikkokin saa ihan laillisesti tökkiä kavereihinsa täyteaineita katsomalla muutaman minuutin videon ja ostamalla tuotepaketin. 
Meillä ei ole myöskään mitään ikärajaa täyteainehoidoille, vaan niitä saa tehdä alaikäisillekin, jos häneltä rahaa löytyy. Hiusten värjäyksessä on lain vaatima ikäraja, mutta huulitäytteitä saa piikitellä lapsellekin.
Toivoisin myös, että julkisessa keskustelussa nostettaisiin esiin, miten Suomen Kosmetologien Yhdistys on vaatinut näitä lakimuutoksia jo toistakymmentä vuotta. Me SKY-kosmetologit olemme peräänkuuluttaneet lakimuutoksia, mutta se ei ole auttanut mitään. Pitääkö jonkun kuolla ennen kuin meitä kuunnellaan?
Minusta on todella ikävää, että kosmetologit nostetaan esiin aina, kun jotain ikävää tapahtuu ja koskaan ei puhuta, mitä hyvää me asiakkaille teemme ja miten ammattitaitoisia olemme. SKY:llä on pitkään ollut kampanja ”varo valekosmetologia” ja aika harva pistoshoitojen tekijä on ollut SKY-kosmetologi eli tutkinnon suorittanut kosmetologi. Usein kyse on kauneushoitoloista, joissa ei ole ollenkaan kosmetologia työssä. Näitä kauneushoitoloita on jokaisessa isossa kaupungissa. Hämeenlinnan lähellä on pitkään toiminut kauneushoitola, jonka ainoa työntekijä ja omistaja on ihminen, joka kävi minulla kaksi kertaa kasvohoidossa ja alkoi niillä opeilla tekemään kasvohoitoja. Kuluttajan pitää siis olla valveutunut siitäkin, että kasvohoitoa varatessaan tarkistaa, onko tekijä edes kosmetologi.




⭐️ Muista myös osallistua arvontaan seuraamalla ja kommentoimalla hoitolan uusimpia julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron lahjakortti verkkokauppaan, joka arvotaan kahden viikon välein. Seuraavaan arvontaan voit osallistua 30.4.-13.5.-24.


Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti