perjantai 17. toukokuuta 2024

Sarajevon laukausten toisinto

Kirjoitan tätä juttua keskiviikkoiltana 15.5. ja kuulin juuri uutisista, että Slovakian pääministeri Robert Ficoa on ammuttu. Ensimmäinen ajatukseni oli, että tämähän on kuin toisinto Sarajevon laukauksista 110-vuotta sitten, josta alkoi ensimmäinen maailmansota.

Eurooppa on räjähdysherkässä tilassa

Viimeisen parin vuoden aikana on tapahtunut monia asioita, jotka ovat suistaneet Euroopan pois rauhallisilta raiteilta ja monessa maassa on tiukkaa vastakkain asettelua. Olen ihan sivusilmällä seurannut Slovakian tapahtumia, mutta en ole maan tilanteeseen täysin perehtynyt. Seuraan kuitenkin tarkasti näitä entisiä Neuvostoliiton satelliittivaltioita, miten niissä suhtaudutaan Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan. Tämä pääministeri Robert Fico oli venäjämyönteinen ja Slovakia kieltäytyi antamasta apua Ukrainalle, vaikka kuuluukin Natoon. 
Ensimmäinen maailmansota alkoi Sarajevon laukauksista lähes päivälleen 110 vuotta sitten, koska Itävalta-Unkarin kruununprinssi ammuttiin 28.6.1914. Ampuja oli pienen kansallismielisen serbi-opposition jäsen ja tuo järjestö ei ollut mitenkään vahva vaikuttaja, mutta teko antoikin lähtölaukauksen maailman historiaa mullistaville tapahtumille. 
Tuskin noiden Sarajevon laukausten ampuja Gavrilo Princip tiesi, mikä vyöry Euroopassa alkoi ampumistapauksen johdosta. En usko, että tämä Slovakian ampumistapaus saa aikaan suuria konflikteja, mutta tunnetasolla koin uutisen menneisyyden toisintona. Nähtäväksi jää, miten tilanne kehittyy ja toivottavaa on, että Robert Fico jää henkiin.

Putinin maailmansota

Olen varmaan myös tunneherkässä mielentilassa, kun luen juuri toimittaja Jessikka Aron kirjaa Putinin maailmansota - Venäjän salaiset operaatiot lännen tuhoamiseksi. Jessikka Aro on rohkea ja pätevä toimittaja, joka on lähes henkensä kaupalla tutkinut Venäjän hybridivaikuttamista ja trollitehtailua. 
Tässä uudessa kirjassa Aro nostaa uudestaan esiin Puolan delegaation lentoturman Smolenskissa, joka tapahtui huhtikuussa 2010. Lentoturmassa kuoli Puolan sen hetkinen presidentti Lech Kaczynski ja 95 muuta Puolan johtoa. 
Tilanteessa oli alunperin kyse Katynin murhina tunnetussa toisen maailmansodan tapahtumasta. Vuonna 1940 neuvostoliittolaiset vangitsivat noin 20 000 puolalaista upseeria ja muuta johtavaa älymystöä ja kuljetti heidät Neuvostoliittoon Katynin metsänä tunnetulle alueelle. Kaikki nämä ihmiset tapettiin niskalaukauksella ja haudattiin suuriin joukkohautoihin. Vasta Neuvostoliiton hajottua Boris Jeltsin tunnusti, että murhien takana oli Neuvostoliitto. 
Huhtikuussa 2010 koko Puolan poliittinen johto oli menossa Katyniin kunnioittamaan tapauksen 70-vuotisjuhlaa. Lentokone, joka heitä kuljetti, putosi ja kaikki matkustajat ja henkilökunta kuolivat. Tähän asti on syytetty huonoa säätä ja lentäjien kokemattomuutta. 
Olen usein itsekseni miettinyt, oliko siinä kyse onnettomuudesta ja nyt tässä kirjassa Jessikka Aro on hankkinut selvät todisteet sille, että tuo lentokone räjäytettiin tahallaan Venäjän toimesta. Jessikka Aro esitti niin selviä todisteita, että kyse oli Putinin murhatyöstä, etten enää epäile sitä yhtään. 
Tuon turmakoneen onnettomuustutkinnan teki Venäjä ja lentokoneen osat ja musta laatikko ovat edelleen Venäjällä. Moni, joka on kysellyt tuon onnettomuustutkinnan perään, onkin yllättäen kuollut, saanut infarktin tai tehnyt itsemurhan. Yllättäen moni turvakameran nauhoite onkin kadonnut, laitteet eivät toimineet tai koko turvakamera onnettomuuspaikalla on ollut pois päältä. Nämä kaikki ovat juuri niitä tyypillisiä selityksiä, mitä Venäjä antaa ja jos kyselet liikaa saatat pudota ikkunasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti