perjantai 9. maaliskuuta 2018

Ruusufinni puhkeaa keväisin

Ruusifinni eli acne rosacea on yleistynyt valtavasti ja näen sitä viikottain. Varmaa syytä sen lisääntymiseen ei tiedetä, mutta epäillään sen aiheuttajaksi ympäristösaasteita ja voimistunutta uv-säteilyä.

Uv-säteily puhkaisee ihottuman

Yleisin ajankohta ruusufinnin puhkeamiselle on alkukevät. Juuri tähän aikaan vuodesta uv-säteily heijastuu lumesta ja tulee taivaalta ja samalla on kylmää ja tuulista. Tähän, kun vielä yhdistetään runsas saunominen ja stressi, tai väsymys on ruusufinnireaktio lähes takuuvarma. Ruusufinni on siitä ikävä ihosairaus, että se ei koskaan parane, mutta se voi olla oireeton vuosikausia. Suosittelen aina, kun ruusufinni puhkeaa ensimmäistä kertaa, että käytäisiin ihotautilääkärillä. Nykyään valitettavan usein tehdään itse diagnoosi netistä luetun perusteella ja hankitaan apteekin käsikaupasta voimakkaasti kuivattavat voiteet. Hyvin usein näen, että hoito menee toiseen äärimmäisyyteen ja iho ärsyyntyy liian kuivattavista lääkevoiteista. Parasta olisi ensin neuvotella ihotautilääkärin kanssa mitä kannattaisi tehdä ja yleensä helpoimmalla pääse antibioottikuurin kanssa. Tiedän, että moni välttelee antibiootteja, mutta kokemukseni mukaan se on paras hoito ruusufinni-ihottumaan.

Kosmetiikka ei paranna ruusufinniä

Nykyisin näkee usein netissä ja lehdissä, että jonkun kosmeettisen voiteen väitetään parantavan ruusufinnin. Tähän en vielä toistaiseksi usko, koska se olisi niin suuri keksintö, että siitä tietäisi kaikki. Kosmetiikalla ja ihonhoidolla voidaan paljon hidastaa ja ennalta ehkäistä ruusufinniä. Hyvin hoidetulle ja vahvalle iholle ruusufinni harvoin iskee. Samoin hyvällä uv-suojallisilla voiteilla on suuri merkitys ruusifinnin hoidossa. Dermalogican tuotteet ovat ihanteellisia, koska niissä ei ole hajusteita, väriaineita eikä parabeenejä. Varsinkin uutuustuotteet Barrier Defence Booster (107€) ja  Calm Water Gel (70€) ovat juuri tehty ennalta ehkäisemään ruusufinniä. Suosittelenkin, että ne asiakkaat joilla ruusufinni vaivaa näin keväisin ottaisivat käyttöön tämän uutuustehotipan ja ihanan ”vesivoiteen”. Ne vahvistavat ihoa ja parantavat sen suojamekanismeja ettei ärsytysreaktiot synny niin helposti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti