sunnuntai 25. maaliskuuta 2018

Sieni-ihottumat vartalolla

Olen enää vähemmän nykyisin tekemisissä sieni-ihottumien kanssa, koska en tee juurikaan jalkahoitoja. Näen kuitenkin kasvohoidossa ihmisen ylävartalon ja pystyn yleensä tunnistamaan hyvin sienistä aiheutuvan ihottuman.

Sieni-infektiot lisääntyy keski-iän jälkeen

Tyypilliset sieni-infektiot ovat varpaiden välissä ja varpaiden kynsissä. Kerron nyt enemmän ihan vartalon ihottumasta ja jätetään jalat toiseen kertaan. Idea tähän kirjoitukseen tuli tämän blogin tilastoista jossa näin, että kysymyksellä mistä johtuu paha haju rintojen välissä ja alla oli johtanut edellisiin postauksiini. Heti mieleeni tuli vastauksena kysymykseen, että oletettavasti iholla on lievä sieni-infektio joka tuntuu hajuna, mutta varsinaista ihottumaa ei näy. Nämä vartalolla olevat sieni-infektiot ovat hyvin yleisiä ja ne lisääntyy vaihdevuosi-iässä. Iho muuttuu todella paljon, kun estrogeenin tuotanto vähenee ja ihon vastustuskykyn heikentyminen on yksi muutos. Sienitaudit viihtyy kosteissa, lämpimissä ihopoimuissa kuten rintojen alla ja nivustaipeissa. Ylipaino tekee vartalolle näitä poimukohtia enemmänkin ja vatsan poimuissa infektio on yleinen. Vaihdevuosien aikana hikoilu lisääntyy ja se on omiaan sienten tarttumiselle. Vanhuksilla ihon vastustuskyky heikkenee todella paljon ja myös erilaiset lääkkeet muuttavat ihon omia suojamekanismeja ja he ovat erittäin alttiita sieni-ihottumille. 

Sieni-ihottumat jää usein hoitamatta

Varpaan välien sieneen liittyy yleensä ankara kutina ja sitä on sen takia pakko hoitaa. Muulla vartalolla sienen aiheuttama ihottuma ehkä näkyy vain rengasmaisina ihottumaläiskinä jotka hiukan hilseilevät ja imelä haju liittyy tähän ihottumaan usein. Itse tunnistin jalkahoitoja tehdessäni sieni-infektion pelkästä hajusta, kun asiakas riisui sukkia ja en vielä edes ihoa nähnyt. Jalkasieni aiheuttaakin voimakkaimman hajun. Sieni-ihottuma on aika tarttuva ja näitä pöpöjä on aivan kaikkialla, mutta vasta oman vastustuskykyn heikentyessä ne tarttuvat. Moni saattaa sairastaa sieni-infektiota lähes tietämättään. Kuitenkin yleensä ihminen tietää iholla olevan jotain läiskiä, mutta ei välitä niistä, kun ne eivät vaivaa. Oireettomatkin ihottumat pitäisi hoitaa, koska niiden kanssa ihminen tartuttaa perhettään ja levittää sieniä muutenkin. Apteekista saa useita valmisteita ilman reseptiä joilla sientä voi hoitaa ja niitä löytyy voiteina, nesteinä ja puutereina. Sitkeään ihottumaan lääkäri määrää suun kautta otettavan lääkityksen ja lääkäriin kannattaa ehdottomasti mennä, jos sieni ei lähde kotikonstein.

Miten ennalta ehkäistä sieni-ihottumaa

Täekeintä on hyvä hygienia ja vahva terve iho. Vanhuksilla hygienia yleensä pettää, kun ei ole voimia peseytymiseen. Vanhanaikaiset tekokuituvaatteet myös hautovat ihoa ja liian korkea asunnon lämpötila pitää ihon kosteana koko ajan ja se edes auttaa sienten leviämistä. Yleensä suomalaiset hoitavat hygieniansa hyvin, mutta vaihdevuosi-ikäisenä siihen pitää kiinnittää erityisesti huomiota. Myös kaikki liian tiukat ja keinokuituiset vaatteet kannattaa unohtaa ja samoin kengät eivät saisi hautoa jalkoja. Urheilutilat, kuntosalit ja uimahallit ovat otollista maaperää sienen leviämiselle. Jotkut lääkärit suosittelevat, että näissä tiloissa ihon pesuun käytetään ketokonatsolishampoota joka käy myös vartalon pesuun. Itse käyttäisin tätä ennaltaehkäisyä, jos säännöllisesti kävisin jossain kuntosalilla esimerkiksi. Vartalon iho pitää aina rasvata kunnolla pesun jälkeen, koska tämä kuiva hilseilevä iho on hyvä pohja sienten iskemiselle. Meillä on myynnissä diabeetikoille tarkoitettu  CCS hoitosarja jonka vartalovoide on hyvin edullinen eli 22€ 300ml. Se on tarkoitettu korjaamaan ohuen ja herkän ihon omia suojamekanismeja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti