torstai 29. maaliskuuta 2018

Kaikki kasvohoitojen tekijät eivät ole kosmetologeja

Olen todella huolestunut omasta ammattikunnastani ja siitä, että kauneuden ja ihonhoitopalvelujen tarjoamisessa moraali pettää monella tavoin. Tämä vaikuttaa kuluttajien luottamukseen koko ammattikuntaan. Asiakkaiden huonoista kokemuksista kärsii koko ammattikunta.

Kosmetologikoulutus

Kävin pari viikkoa sitten pitkän keskustelun kosmetologien koulutuksesta hyvän ystävättäreni kanssa joka on kosmetologialan ammattiopettaja. Me olemme valmistuneet samalta kosmetologiluokalta ja hän opettaa nykyisin entisessä koulussamme jonka nimi on sen jälkeen vaihtunut moneen kertaan. Kosmetologeja koulutetaan ammattikouluissa ja opinnot kestää peruskoulupohjaisena kolmevuotta ja ylioppilaspohjaisena kaksivuotta. Kosmetologin ammatti on nuorten naisten unelma ammatti ja hakijoita kouluun on paljon. Harva jää kuitenkaan alalle todettuaan työn raskauden. Kosmetologin työn määritelmä onkin, että se on henkisesti yhtä raskasta kuin papin työ ja fyysisesti kuin kirvesmiehen työ. Kosmetologeille ei ole juurikaan tarjolla työpaikkoja ja yleensä on lähdettävä yrittäjäksi, jos alalla haluaa olla. Yrittäjänä kilpailu on kovaa, koska alalla toimii muitakin kuin ammattikouluista valmistuneita kosmetologeja.

Kosmetologikoulutus on hyvin kirjavaa

Kosmetologiala on varmaan ainoita ammatteja joita Suomessa koulutetaan myös yksityisissä kouluissa. Yksityisiä kouluja on Suomessa 6-8 ja niissä koulutus kestää 6-9kk ja se maksaa useita tuhansia. Yksityisten koulujen opetus ei ole kovin tasokasta ja itse en ottaisi työhön niistä kouluista valmistuneita. Nämä lyhyen koulutuksen saaneet kosmetologit eivät ole enää alamme suurin ongelma, vaan työtämme tekee myös täysin vailla koulutusta olevat henkilöt. Verkostomarkkinointi menetelmällä Suomessa myydään muutamia kosmetiikkasarjoja ja systeemi on sama kuin Tupperwarellakin. Kuka tahansa voi lähteä myymään näitä verkostomarkkinoinnin kosmetiikkasarjoja ja sarjat ehkä antavat muutaman tunnin koulutuksen, mutta sitäkään ei aina tapahdu. Sitten nämä ihmiset pitävät kotikutsuja ja tekevät osallistujille kasvohoitoja ja ihoanalyysejä. On myös lukuisia kauneushoitoloita joita pitää nämä itseoppineet ns.kosmetologit jotka yleensä ovat lähteneet alkuun tuon verkostomarkkinoinnin kautta. Ei todellakaan kannata uskoa ystävää, tai tuttua joka vakuuttavasti puhuu myymästään kosmetiikasta. Pitää aina miettiä millä ammattitaidolla ihminen puhuu. Silloin, kun ei ole käynyt kosmetologikoulua ei ole ihonhoidon ammattilainen.

Harmaa talous rehottaa

Elinkeinoelämän järjestöjen mukaan noin 42% kosmetologin työstä valuu harmaan talouden puolelle ja vastaava luku kampaajilla on 48%. Hyvin usein on niin, että joku tekee oman päivätyönsä lisäksi kasvohoitoja kavereilleen ja kaikki työ tehdään veroja maksamatta. Toinen tapa pitää hintoja alhaalla on jättää osa ilmoittamatta verottajalle. Nämä ovat ylivoimaisia kilpailijoita rehelliselle yrittäjälle. Yhtä suuren rikoksen tekee työn ostajakin kuin tekijäkin ja kumpikin nakertaa meidän yhteiskunnan talouspohjaa. Kuluttajienkin pitää katsoa peiliin ja lakata ostamasta työtä jonka tietää laittomaksi. Olen itsekin aika järkyttynyt miten suuressa mittakaavassa ammattikunnassani työtä tehdään kyseenalaisin keinoin. Hämeelinnan alueella on noin kuusikymmentä kauneushoitolaa ja kasvohoitoja tarjoavaa yritystä. Näistä alle kymmenellä on tuo kunnollinen ammattikoulun opetus takana ja kosmetologitutkinto suoritettuna. Tämän lisäksi Hämeenlinnassa toimii useita ”piilokauneushoitoloita” joissa hoidetaan ystäviä ja tuttavia täysin ohi verotuksen. Tämä on nykyhetken tilanne josta kuluttajan pitäisi löytää itselleen hyvä kasvohoito ja rehellisen yrittäjän pitää saada firmansa kannattamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti