torstai 26. heinäkuuta 2018

Järvivesi voi ärsyttää ihoa

Joka kesän loppupuolella näen asiakkaita joille on tullut jokin ihottuma, tai tulehdus järvivedestä. Vielä ei kukaan asiakkaani ole sellaisesta kertonut, mutta annan siihen jo nyt ohjeita ettei näitä ongelmia tulisikaan. Näin loppukesästä on ns.mätäkuun aika ja tulehdusvaara suurenee.

Kasvohoidon jälkeen ei uintia

Yritän nyt varoittaa kaikkia kasvohoitoasiakkaita etteivät he menisi järviveteen uimaan samana päivänä hoidon jälkeen. Varsinkin nuorten teini-puhdistuksen jälkeen se voi olla tulehduksia lisäävää. Kasvohoidon jälkeen menee noin kuusituntia, kun iho on alttiimpi auringolle ja tulehduksille. Tämä johtuu siitä, että tehokkaat vaikutusaineet poistavat kaiken kuolleen solukon ja ihotalin ja iholle ei jää normaalia suojapintaa ja omia hyviä bakteereita. Järvivedessä on monenlaista pöpöä minkä yleensä terve iho kestää eikä niitä pidä alkaa pelkäämään. Huonolla tuurilla siitepölyt, tai menneinä vuosina sinilevä saattaa tehdä ärsytysihottumaa. Tänä kesänä ei ole uutisoitu sinilevästä, jos se ei nyt niin vaivaisikaan. Märkärupi on ikävin ihottuma mikä järvivedestä tarttuu ja kaikkia ihottumia kannattaa näin kesällä näyttää lääkärille.

Pese kasvot uinnin jälkeen

Järkevää olisi aina pestä kasvot järviveden jälkeen, että saa kaikki pöpöt pois iholta. Hyvä olisi ainakin huuhdella vesijohtovedellä, mutta ainahan se ei ole mahdollista. Silloin suosittelen pesemään kasvot iS Clinicalin Cleansing Complexilla (49€) tai Dermalogican Special Cleansing Gelillä (500ml 71€), vaikka sitten huuhtelisikin järvivedellä. Siitepölyallergioissa tuo pesu ei yleensä riitä ja neuvoa kannattaisikin kysyä lääkäriltä. Menneinä vuosina on kehuttu järviveden ja sadeveden hyvyyttä kasvojen ja hiusten pesussa, mutta nykyään eletään jo toisenlaista aikaa. Sadevesi on niin täynnä ympäristösaasteita, että kehottaisin sitä välttämään. Varsinkin vielä, jos se valuu katon kautta ränniä pitkin ja huuhtelee vielä katonkin töhkät liikkeelle. Itse en tällaista vettä laittaisi iholleni ollenkaan sen verran tietoiseksi saastuneesta ympäristöstä olen tullut. Järvivesi on toinen juttu ja kyllä sitä pitää ihon normaalisti kestää ellei sitten ole jotain herkkyyttä. En halua lisätä ihmisten pelkoja ja ennakkoluuloja, mutta tietoinen järjen käyttö on hyväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti