sunnuntai 15. heinäkuuta 2018

Nyt saatu uv-säteily kostautuu parinkymmenenvuoden kuluttua

Minua surettaa ihmisten auringon otto ihan liikaa. Näen lähes päivittäin asiakkaita joilta on kasvoista leikattu, tai jäädytetty tyvisolusyöpää, tai muita auringon vaurioita. Ajattelen aina näiden asiakkaiden kohdalla, että niiden lukuisten auringonpalvojien pitäisi nähdä nämä vauriot ja leikkausjäljet.

Uv-säteilyn vauriot tulee viiveellä

Moni ei usko, että aurinko todellakin vaurioittaa ihoa, koska se ei näy heti ihossa. Ihosolukon DNA kerää kaiken säteilyn itseensä ja kun määrä tulee liialliseksi alkaa solut sairastumaan. Kukaan ei voi tietää miten paljon kenenkin DNA sietää säteilyä vaan se jää nähtäväksi myöhemmin. Aurinkokeratoosi ja tyvisolusyöpä tulee yleensä näkyviin vasta yli viisikymppisenä ja eniten hoidetaan 60-70 ikäisiä ihmisiä. Näiden ihovaurioiden syynä on lapsena ja nuorena otettu aurinko. Mietin miten suuressa vaarassa ovat tämän hetken auringon palvojat, kun säteily sairastutti jo 60-70-luvuilla ja silloin otsonikerros pystyi vielä suodattamaan säteilyä kunnolla. Voi olla, että nämä nykynuoret sairastuvat aikaisemmin eikä vasta yli viisikymppisinä niin kuin nykyisin tapahtuu. En muista nähneeni hoidettuja soluvaurioita alle nelikymppisenä, vaikka sairastuvat kohdat ihossa onkin jo näkyvissä.

Tarkastan ihon terveyden kasvohoidon yhteydessä

Minun ja Marin työtapaan kuuluu, että tarkistamme heti kasvohoidon alussa onko ihossa merkkejä solumuutoksista. Teemme sen aina, vaikka emme siitä erikseen mainitse asiakkaalle. Ellei mitään vaurioita näy emme ota säteilyvaurioita puheeksi. Jos nyt lukijat miettivät miksi en ole heille puhunut säteilyvaurioista mitään niin se tarkoittaa ettei niitä ole. Tämä tarkastaminen ei jää vahingossakaan pois, koska kasvohoidon aikana nämä vaurioituneet kohdat tulee takuulla silmiini, tai tunnen ne käsiini. Mitään diagnoosiahan kosmetologi ei tee, mutta suosittelemme lääkärissä käyntiä, jos jotain huomaamme. Valitettavasti en muistaakseni ole ketään patistanut turhaan lääkäriin vaan aina käynti on johtanut hoitotoimenpiteisiin. Aurinkokeratoosi ja tyvisolusyöpä eivät ole hengenvaarallisia, mutta  nekin pitää hoitaa. Siinä vaiheessa, kun ihossa on vähäinen jälki soluvauriosta voi hyvällä hoidolla hidastaa sen pahenemista. Hyvä aurinkosuoja on paras henkivakuutus ja suosittelen Suomenkin auringossa vähintään kolmenkympinsuojaa eikä viisikymppinenkään ole liikaa. iS Clinicalin Eclipse sk 50 (49€) on hyvä laatuinen, helppo käyttää ja edullinen päivävoide aurinkosuojalla. Se käy joka aamu päivävoiteena rasvoittuvalle ja sekaiholle. Tärkeintä on, että suojavoide on miellyttävää käyttää , koska muuten sitä ei tule käytettyä. L

2 kommenttia:

  1. Onko tästä tarjousnaamiosta mitään hyötyä auringon polttamiin. Kasvoni paloi viikolla venereissulla ja nyt lähtee nahka. Kuoria en uskalla, kun iho on muutenkin kiepeä. Nyt pitäisi mennä töihin, mutta meikkiäkään ei kehtaa laittaa, kun nahka irtoilee.

    VastaaPoista
  2. Multivitamiininaamio on oikein hyvä rauhoittamaan palanutta ihoa. Se nopeuttaa ihon parantumista ja rauhoittaa punotuksen ja kirvelyn. Multivitamiininaamio sisältää runsaasti antioxidantteja jotka korjaavat uv-säteilyn aiheuttamia soluvaurioita.
    Kuoria ei ihan vielä kannata, mutta multivitamiininaamio irroittaa hyvin täysin kuolleen solukon ja meikki on parempi levittää. Voit käyttää multivitamiininaamiota kolmen illan kuurina ja levittää sitä paksuhko kerros kasvoille ja pyyhkiä imeytymätön pois ennen nukkumaan menoa ja loppu saa vaikuttaa yön ylitse.

    Inkeri

    VastaaPoista