torstai 11. huhtikuuta 2019

Itsehoitoa allergisille ihottumille

Näen työssäni monenlaisia ihottumia ja kuulen tarinoita niiden hoidosta ja lääkärien antamista neuvoista.Kosmetologikoulutukseen kuuluu perusteellinen ihotautiopin osio ja pitkä työkokemukseni on vahvistanut näitä oppeja. Olen myös erittäin kiinnostunut ihottumista ja niiden hoidosta.

Poista allergian syy

Allergiset reaktiot ja erilaiset ärsytysihottumat ovat hyvin yleisiä ja varmaan jokainen on jonkun ihottuman kokenut. Kuluttajilla on yleisesti sellainen käsitys, että kosmetiikka on yleinen allergian aiheuttaja, mutta ihan näin se ei ole. Meidän tuotteista tai hoidoista tulleet allergiset reaktiot ovat laskettavissa yhden käden sormin koko tämän 39-vuoden aikana. Heikkolaatuisissa meikeissä ja hoitotuotteissa de on yleisempää ja yleisin allergeeni on väriaineet tai tuoksuaineet ja niitä ei meidän tuotteissa ole. Näen kyllä aika usein allergisia ihottumia jotka ovat tulleet lääkeaineista, metallikoruista tai ruoka-aineista. Ensimmäiseksi, kun huomaa ihottuman pitää miettiä mikä sen aiheuttaa. Tässä kohtaa on syytä muistaa, että joskus reaktio ilmenee vasta viikon kuluttua allergeenin kohtaamisesta. Joskus syy reaktioon jää mysteeriksi ja kyse voi olla monen tekijän yhteisvaikutuksesta. Heti, kun selviää mikä ihottuman aiheuttaa pitää tämä aiheuttaja poistaa elämästään. Aika usein näen kaulakoruista tai korvakoruista johtuvia ihottumia. Joskus asiakkaalle on hyvin vaikeaa luopua jonkun lempi korun käytöstä ja se laitetaan heti takaisin, kun ihottuma hiukankin hellittää. Tämä on hyvin huono vaihtoehto, koska ihottuma voi voimistua kerta kerralta.
Dermalogican Redness Relief Essence (59€) hoitosuihke 
rauhoittaa punoituksen ja ihoärsytyksen nopeasti.

Tee se itse testi

Silloin, kun epäilee jotain ainetta allergiareaktion aiheuttajaksi sen voi testata kotitestillä. Levitä epäiltyä tuotetta kyynervarren sisäpuolen ohuelle ihoalueelle. Jos siihen kohtaan tulee punoitusta tai ärsytystä melko varmasti kyseinen aine aiheuttaa ihottumaa muuallakin. Ellei yhdestä kokeilukerrasta tule mitään jälkeä tuotetta kannattaa levittää 3-5 päivää peräkkäin. Metalliallergioissa ihottuma tulee yleensä siihen kohtaan missä on kosketus kyseiseen metalliin. Housun vyötärönappi aiheuttaa ihottuman vatsaan, rintaliivien metalliosat olkapäille ja kenkien soljet jalkapöydän päälle. Hoitona yleisesti käytetään kortisonivoidetta jota saa mietona apteekista ilman reseptiä. Ihotautilääkärit ovat ohjeistaneet kosmetologeja neuvomaan asiakkaille, että kortisonivoidetta pitää käyttää vähintään viikon kuurina. Kuluttajilla on suuri ennakkoluulo kortisonia kohtaan, mutta sen haittapuolet ilmenee vasta suurissa annoksissa ja pitkissä kuureissa. Ihoa voi ärsyttää lisää, jos kortisonia käytetään pari päivää ja sen jälkeen ihottuma taas röyhähtää. Ihotautilääkärien mukaan kortisonivoidetta voi käyttää kolmekin viikkoa ilman huolta. Meidän tuotteista voi käyttää ihoa rauhoittamaan naamiota. Dermalogican Multivitamin Power Recovery Masque (79€) ja iS Clinicalin Hydra-Cooling Intensive Masque (95€) nopeuttavat kumpikin ihon tervehtymistä ja rauhoittavat punoitusta ja kutinaa.

1 kommentti:

  1. Kiitos taas asiantuntevista neuvoista. Voisitko vielä kertoa miten ihoa pitäisi hoitaa allergisen ihottuman jälkeen?

    Olen saanut parin viikon välein allergisen ihottuman lääkeaineista. Kasvot ja kroppa oli kuin nokkosilla hakattu ja tunne oli samanmoinen. Iho hilseili voimakkaasti, kun iski vielä toinen ihottuma. Sitten olikin koko nainen täynnä paukamia ja toisaalta hilseily aiheutti kutinaa. Nyt siitä on kohta kuukausi ja kasvot hilseilee edelleen niin ettei meikkivoidetta voi laittaa ja kasvot ovat ihan läiskikkäät. Tuntuu ettei mitään edistystä tapahdu, mutta en halua olla koko kevättä hilseen peitossa. Mikä olisi sinun neuvosi?

    VastaaPoista