keskiviikko 10. huhtikuuta 2019

Ulkonäkö ja urheilu

Kohta tulee vuosi siitä, kun aloitin sponsoroimaan ihonhoidossa Riikka Savolaista joka treenaa Fitness 35+ kisoihin. Kisat ovat 20.4 ja projektimme on ihan loppusuoralla. Tämä on ollut hyvin opettavainen yhteistyö ja olen päässyt näkemään elämäntapaa joka on minulle täysin outo.

Riikka Savolainen Dermatude-kasvohoidossa


Urheilusponsorointia

Viime toukokuussa, kun Riikka otti minuun yhteyttä innostuin nopeasti tästä meille ihan uudesta markkinointikeinosta. Tarkoitus oli, että minä pidän Riikan ihon kunnossa säännöllisillä kasvohoidoilla ja kotihoitotuotteilla ja hän kertoo somessa seuraajilleen meidän työstä. Panostushan meidän puolelta on ollut suuri ja kuukausikulut ovat olleet samaa luokkaa kuin yksi mainos Kaupunkiuutisissa. Kuitenkaan en odottanutkaan mitään suurta rahallista hyötyä vaan halusin kokeilla tämän tyyppistä yhteistyötä pilottiprojektina joka voi hyödyttää kaikkia pienyrittäjiä ja kosmetologeja. Tiedän, että Helsingissä ja muissa suuremmissa kaupungeissa tällaiset sponsoroinnit ovat tuottaneet tulosta kauneushoitoloillekin. Sain myös jonkin verran ohjeita kollegoilta jotka olivat tätä jo tehneet. Tällä hetkellä voin sanoa, että mitään suurempaa taloudellista vastavuoroisuutta en ole tästä sponsoroinnista saanut ja uusia asiakkaita ei ole tällä perusteella tullut. Tiedän myös, että ihmiset ovat hitaita ja tämän projektin tulokset voivat näkyä vasta vuosien päästä. Selkeästi suurin hyöty meille on ollut, että olen voinut seurata läheltä miten valmentaudutaan näin vaativaan urheilusuoritukseen. Halusin myös päästä näkemään miten tällainen ulkonäkökeskeinen harrastus ja elämäntapa pitää sisällään. Myönnän olleeni hyvin ennakkoluuloinen fitnessurheilua kohtaan enkä olisi lähtenyt tähän projektiin, jos kyseessä olisi ollut joku parikymppinen tyttö. En halua olla tukemassa mitään epätervettä harrastusta ja yllyttää ketään anoreksiaan tai muihin ongelmiin. Riikka oli sopiva yhteistyökumppani, koska hän on 37-vuotias vaativaa työtä tekevä kahden lapsen äiti. Hän on aikuinen joka on itse vastuussa omista valinnoistaan. 

Liian raju treenaaminen tuo iho-ongelmia

Lupautuessani tähän projektiin kuulin monelta tutulta kosmetologilta kauhujuttuja miten vääränlainen treeniohjelma suistaa koko elimistön raiteiltaan ja ihoon tulee kaikki mahdolliset ongelmat. Sen voin sanoa ettei Riikan kanssa ollut mitään ongelmaan vivahtavaakaan ja hänen ihonsa on pysynyt erittäin hyvässä kunnossa ja helposti. Yksi suuri syy tähän on, että Riikka oli jo tottunut hoitamaan ihoaan hyvin ja säännöllisesti ja hän teki tunnollisesti kotihoidon neuvojeni mukaan. Ymmärsin myös, että on suuri ero olla ammattimaisen valmentajan valmennettavana verrattuna siihen, että itse kehittelee ruokaohjelman ja treenit. Nyt kaikki oli perusteellisesti harkittua ja päämääräkin oli järkevä. Painonpudotus Riikalla on noin kymmenen kiloa, mutta se on tehty hyvin suunnitellut terveellisen dieetin mukaan. Liian raju laihtuminen ja kova treeni on monelle aiheuttanut aikuisiän acnen ja hormonitoiminta on mennyt sekaisin. Monella jää kuukautiset kokonaan pois, kun elimistö on liian kovilla ja siitä voi myöhemmin seurata lapsettomuusongelmia. Kilpirauhasen toimintahäiriöt ovat myös yleisiä ja osteoporoosi saattaa vaivata myöhemmällä iällä. Nyt ymmärrän myös, että liiallinen yritys voi päätyä ihon ylihoitamiseen joka on vielä pahempi asia kuin hoitamattomuus. Liiallisilla hoidoilla ja hoitotuotevaihdoilla iho joutuu epätasapainoon ja se näkyy finneintä, punoituksena ja hilseilynä. Tämän tyyppisessä lajissa missä ulkonäön merkitys on niin valtava voi ihonhoito helposti mennä överiksi ja näin olisi voinut Riikankin kohdalla käydä ilman toppuutteluani. Tämä kurkistus fitness elämään teki minulle selväksi ettei sen tyyppinen harrastus ole minulle sopiva. Vaikka olen koko ikäni tehnyt työtä ulkonäön kanssa en haluaisi nostaa sitä elämän päärooliin. Kannatan mieluummin jotain lempeämpää harrastusta joka ei vaaranna terveyttä eikä valtaa elämää totaalisesti. Kerron parin viikon kuluttua miten Riikan kävi noissa kisoissa ja pitäkäähän peukkua hänelle. 

3 kommenttia:

  1. Anonyymi17:37

    Lukiessani viime vuonna ensimmäistä kertaa tästä sponssauskohteestasi olin hiukan ihmeissäni. Olin saanut sen mielikuvan, että itse olet jalat maassa ja arvostat ihmistä kokonaisuutena. Yhteistyö näin pinnallisen harrastuksen kanssa ei oikein istunut mielikuvaani. Ymmärrän nyt, että ilmeisesti et tiennyt fitnessväen ulkonäkökeskeisyydestä. Olen seurannut näitä kisaajia hyvinkin läheltä ja arvostukseni lajia kohtaan ei ole kovin suuri. Ihminen katoaa kuplaan missä ei ole muuta kuin kuntosali ja oma itse.

    VastaaPoista
  2. Gitte22:33

    Eiköhän mikä tahansa asia mennessään överiksi ole ihmiselle pahasta. Urheilu ja liikunta ovat tärkeitä asioita ihmisen hyvinvoinnille. Hyvin moni miettii ulkonäköään sitä kautta miten voi terveyttään yllä pitää. Hoikka ihminen näyttää hyvältä, mutta se myös vähentää monen sairauden riskiä. Eikä ulkonäön kohentaminen ole mielestäni muutenkaan huono asia, mutta se ei saa olla elämän sisältö.

    VastaaPoista
  3. Anonyymi10:04

    Niissä fitnessissä on eroa riippuen siitä, onko kyseessä bikini, body vai wellness. Lisäksi kyse lienee suuressa määrin persoonasta.

    Näkisin, että mikä tahansa urheilu överiksi mennessään ei ole hyväksi. Liiallista ulkonäköpainotusta jopa terveyden uhalla varmaankin on jossakin määrin.

    Omalla salillani on Euroopan tasolla menestynyt body fitness -nainen, yli nelikymppinen äiti, joka jakaa taitoaan ja tietoaan hyvästä kunnosta, ravitsemuksesta ja levosta meille muille. Hän on ihana ja tsapainoinen luonne.

    EM-kisaan valmistautuminen oli tiukkaa erittäin koulutetun valmentajan tarkassa ohjauksessa, ja tämä piti huolen siitä, että järki oli mukana.

    En ehkä itsekään ole niin kiinnostunut bikinikilpailuista lieveilmiöineen, mutta hyvä lihaskunto, muu liikunta, terveellinen ravitsemus ja lepo kantavat pitkälle vanhuuteen.

    Leena




    VastaaPoista