maanantai 29. huhtikuuta 2019

Invisible Heroes

Olen koko talven seurannut, että suomalaiset ovat tekemässä tv-sarjaa Chilen vallankaappauksesta ja diplomaatti Tapani Brotheruksen urotöistä Suomen suurlähetystössä. Chilen vallankaappaus tapahtui 1973 ja se oli ensimmäinen konflikti mitä oikein kunnolla seurasin. Olin silloin  kaksitoistavuotias.

USA vastaan Neuvostoliitto

Nyt tuo tv-sarja nimeltään Invisible Heroes tulee ja katsoin siitä kolme ensimmäistä osaa yhteen mittaan. Täytyy katsoa loput, vaikka tänä iltana. Minulle nämä tapahtumat Chilessä on hyvin tutut, koska se on jo omaa menneisyyttäni. Olen vuosikymmenten varrella palanut usein tähän aiheeseen ja Pinochetin sotilasjuntan raakuuksia ja murhiahan käsiteltiin uutisissa koko 1990-luvun. Maailma oli paljon selkeämpi 1900-luvun loppupuolen, kun nykyisin. Silloin, jos jossain sodittiin oli aina selvää, että Neuvostoliitto rahoitti ja koulutti toista puolta ja USA toista puolta. Nykyisinkin järjestys on sama, mutta siihen kietoutuu isis, lähi-idän öljyvaltiot ja EU:n ja Naton touhut joten enää ei ole niin vaan selvitettävissä kuka rahoittaa ketä. Pahaa pelkään, että kohta Kiina on kolmantena sorkkimassa maailman rauhaa ja sen vaikutusta asioihin ei kukaan vielä tiedä. Tuo Chilen vallankaappaus varmaan teki minuun lapsena niin suuren vaikutuksen, kun siihen liittyi niin paljon musiikkia ja taidetta. Äitini on aina ollut hyvin kiinnostunut taiteesta ja minullekin tuli tutuksi Nerudan ja Frederico Garcia Lorcan runot jo pikkulapsena. Pablo Neruda oli chileläinen runoilija joka kuoli sitten syöpään kaksi viikkoa Chilen vallankaappauksen jälkeen. Lorca taas oli espanjalainen runoilija joka oli Nerudan oppi-isä ja Lorcan ampui Francon miehet Espanjan sisällissodassa. 


Chile ja Suomi

Suomessa nämä Nerudan runot olivat hyvin tunnettuja, koska Arja Saijonmaa tulkitsi niitä. Suomessa oli myös vallalla kommunistinen aate ja Chilen Allendea kunnioitettiin suuresti. Silloin opiskelijat kaveerasi neuvostoliittolaisten kanssa ja kaiken aikaa soi työväenlaulut tai Saijonmaan Nerudarunot. Muusikko ja teatterinjohtaja Victor Jara nostettiin Suomessakin kunniaan ja hän on vieläkin Latinalaisen Amerikan vapaustaistelijasankari. Victor Jara loi laululiikkeen Chilessä joka nosti esiin köyhän kansan onnetonta asemaa ja hän oli näkyvä kannattaja presidentti Salvador Allendelle. Heti, kun vallankaappaus alkoi 1973 ja Pinochet nousi valtaan suuri määrä Allenden kannattajia vangittiin ja vietiin eräälle stadionille josta tehtiin väliaikainen vankila. Viktor Jara oli näiden vangittujen joukossa ja hän soitti kitaraa stadionilla eikä lopettanut, kun häntä kiellettiin. Vartijat murskasivat hänen sormensa ja ampuivat häneen 44 luotia. Nämä dramaattiset tarinat tekivät minuun ihan liiankin syvän vaikutuksen ja ehkä siksi Chilen vallankumous on minulle tärkeä monien vallankumousten joukossa. Tietysti on todella hieno asia, että tämä Invisible Heroes sarja tehtiin ja annettiin arvoa Tapani Brotheruksen sakariteolle, kun hän pelasti noin 2000 chileläistä varmalta teloitukseslta. Hän ei totellut Suomen ulkoministeriötä vaan toimi inhimillisesti ja otti lähetystön suojiin Allenden aikaisia virkamiehiä ja kansanedustajia jotka oli varmasti teloitettu ilman hänen apuaan. Nämä chileläiset maahanmuuttajathan menestyivät hyvin Suomessa ja ovat integroituneet yhteiskuntaan täysin.


2 kommenttia:

  1. Anonyymi09:31

    Kirjoitin jo kerran kommentin, mutta sen lähettäminen taisi mennä mönkään.

    Minä katson sarjaa kiinnostuneena myös. Onneksi Itse asiassa kuultuna: Tapani Brotherus on Yle Areenassa toistaiseksi, kun en ehtinyt sitä pääsiäisenä katsoa.

    Chilen vallankaappaus tuli myös itseä lähelle. Luin lukioaikaan läksyjä kaupunkini kirjaston lukusalissa ja taukoja pidin lehtilukusalissa. Siellä oli usein tumma mies, joka oli Chilen pakolaisia. HÄn luki ulkomaisia lehtiä. Sittemmin näin hänet 80-luvulla ammattikuljettajana.

    Sarja on hieman ulkokohtaisen kökkö. Yritystä on ollut kovasti, ja onneksi sarja kuitenkin tehtiin.

    Leena

    VastaaPoista
  2. Sarjan juonenkäänteet vaikutti tosiaan vähän väkisin tehdyiltä. Ehkä tv-yhtiöllä on tarkoitus myydä sitä muihinkin maihin. Olisi kiva tietää miten näiden Suomeen muuttaneiden chileläisten elämä on mennyt. Varmaan kaikilla 50-60-luvulla syntyneillä om joku muistikuva Chilen tapahtumista ainakin nuo sen ajan kantaaottavat laulut on jääneet mieleen.
    Hassua, että kappale omaa elämää on jo osa historiaa. Ei voi, kun ihmetellä mihin nämä vuodet ovat menneet.

    Inkerui

    VastaaPoista