SKY:n seminaarin yksi mielenkiintoisin luentoaihe oli kiertotaloustutkija Ida Haglundin tietoisku kauneudenhoitoalan mahdollisuuksista vaikuttaa ympäristöön. Nyt en todellakaan kirjoita pelkästä kierrätyksestä vaan paljon suuremmista asioista.
Kaikki valinnat vaikuttaa ympäristöön
Minulla on suuri halu olla edelläkävijä kauneushoitolan ympäristövaikutusten tiedostamisessa. Olen osa-aikainen maanviljelijä ollut kolmekymmentävuotta ja nyt vasta on pellot toistavuotta vuokralla. EU vaatii maatalousyrittäjiä paneutumaan perusteellisesti ympäristöasioihin ja sitä kautta minussa on herännyt kiinnostus muiden yritysten ympäristövaikutuksista. Tyynenmeren keskellä on kolmen Ranskan kokoinen jätelautta mikä kasvaa päivä päivältä. Minun mahdollisuus vaikuttaa siihen on neulanpään kokoinen, mutta uskon, että sekin vaikutus on tarpeellista. Olemme siirtyneet lähes täysin sähköiseen markkinointiin ja pyrimme tulostamaan paperille mahdollisimman vähän. Kehitän koko ajan tapoja millä voimme palvella asiakkaita ilman paperiesitteitä yms. Tosin haluan myös palvella hyvin nekin asiakkaat jotka eivät käytä tietokonetta. Minusta on hyvin väärin, että ikä-ihmiset eivät saisi enää palveluita muuten kuin sähköisinä. Pyrimme myös vähentämään kertakäyttöpaperien käyttöä, mutta tässäkin on omat rajoitukset hygienian takia ja terveystarkastajan määräykset pitää huomioida. Kävimme seminaarissa pitkän keskustelun eikertakäyttöisistä vanulapuista joita pestään joka käyttökerran jälkeen. Tämä ehkä onnistuu kotioloissa, mutta jo sähkönkulutus jatkuvassa pesukoneen käytössä ei tee sitä mahdolliseksi kauneushoitoloissa. Terveystarkastaja saisi varmasti shokin, jos kuulisi tästä vaihtoehdosta.
Mikä tekee pakkauksista ekologisen
Kuluttaja voi tehdä ekologisempia valintoja ostaessaan kosmetiikkaa ja me kosmetologit voimme tarjota ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja.
- tarkista mitä materiaalia pakkaus on ja onko se kierrätettävää
- saako pakkauksen helposti täysin tyhjäksi
- kuinka monta pakkauskerrosta pakkauksessa on. Onko ensin sellofaani, sitten pahvilaatikko ja vasta viimeiseksi itse purkki.
- pakkauksen koko, kuinka usein pitää ostaa uusi pakkaus
- mitä säilöntäaineita tuotteessa on käytetty
- hajusteiden ja väriaineiden määrä
-jos tuote on läpinäkyvässä pakkauksessa siinä tarvitaan enemmän säilöntäaineita ja uv-suojaa, koska valo pilaannuttaa tuotteen nopeasti
- mustaa muovipakkausta ei voi kierrättää
- jos tuoteseloste on painettu suoraan muovipulloon sitä ei voi enää kierrättää
- kannatko tuotteen muovikassissa kotiin vai onko sinulla oma kestokassi
Nämä neuvot on mielestäni hyvin tarpeellisia ja otan koko ajan selvää mitä muut valinnat vaikuttavat ympäristöön. Nyt, kun aloitan tuon HAMK:kin VENLA -projektin kerroin jo vetäjille, että haluan myös projektin tuen oppiakseni enemmän ympäristöasioista.
Tosin tuolla SKY:n seminaarissa lounaspöydässä kanssamme istui kollega joka oli juuri ollut parin viikon kierroksella Intiassa. Hänen kokemus oli, että suomalaisten kierrätysjutut ovat todella vähäpätöisiä verrattuna siihen mitä muut maat tekee. Kuitenkin itse haluan omalla tavallani osallistua ympäristön eteen tehtävään työhön, koska uskon pienistä puroista tulevan suuriakin vaikutuksia.
Mitä tämä tarkoittaa? - jos tuoteseloste on painettu suoraan muovipulloon sitä ei voi enää kierrättää. Minä olen laittanut Dermalogican tyhjät kosteusvoide- ym. putelit muovinkeräykseen. Koska muovia ja koska pakkaus. Olenko tehnyt väärin?
VastaaPoistaHuomiot saman kohdan kuin minäkin. Mekin olemme laittaneet tuubit muovin keräykseen. Minä yritän selvittää mitä tämä tarkoittaa, koska eihän juuri mikään muovipakkaus kelpaisi kierrätykseen, jos tuo pitää paikkansa. Sehän on sanottu monessa kohdassa, että musta muovi ei sovellu kierrätettäväksi. Harmillista kyllä, mutta Dermalogica on uusinut ammattikokojen pakkaukset ja ne ovat nyt mustia. Ehkei Unileverille ole ympäristöasiat niin tärkeitä kuin itsenäiselle Dermalogicalle oli.
VastaaPoistaInkeri
Itse kans Thaimaassa näin sen muovin määrän ja ikävä kyllä meressä. Joku saattaa kerätä rannalla simpukoita ja minä muovipillejä ja ihan pussikaupalla. Sairas maailma!
VastaaPoistaOlen kierrättäny muovini ja kartonkipakkaukset.. kun saatiin kierrätyspaikka ihan tohon alle puolen kilsan päähän. Toivottavasti dermalocigan pakkaukset saa sinne muovin keräykseen laittaa.
Entäs IS Clinicalin lasipakkaukset...esim seerumeissa? Kelpaako lasinkeräykseen. Monella kilpailijalla on sitä kosmetiikkalasia, joka menee sekajätteeseen ja polttoon.