lauantai 9. toukokuuta 2020

Ihmissuhteet ovat arvokkaita

Tämä poikkeustila on käytännössä opettanut minulle, miten tärkeää on toisten ihmisten kohtaaminen. Omaan elämääni on kuulunut koko aikuisiän keskustelut asiakkaiden kanssa. Nyt alan ymmärtämään, miten opettavaista on toisen ihmisen kuunteleminen.




Elämän yliopisto

Olen hyvin usein sanonut, että työni ja asiakassuhteet ovat minun elämäni yliopisto. Nyt, kun asiakkaita käy hoidoissa huomattavasti vähemmän, ymmärrän keskustelujen merkityksen. Olen saanut kuulla Suomen yli sadan vuoden historian suoraan aikalaisten kertomana. Minulla kävi 80-luvulla paljon asiakkaita, jotka olivat syntyneet 1800-luvun lopulla tai vuosisadan vaihteessa. 
Nyt mieleeni tulee mitä kuulin heiltä espanjantaudista. Eräs asiakkaani oli ollut noin viiden vanha, kun hänen isänsä kuoli espanjantautiin. Asiakas kertoi, että kuolema tuli niin äkkiä, ettei sairautta kestänyt kuin pari päivää. Hänelle tuo isän menetys oli suuri tragedia, jota kuuntelin useamman kerran. Viimeinen muistikuva kuulemma oli, kun isä oli jo tumma iholtaan ja tuskin pystyi puhumaan. 
Espanjantauti tappoi juuri nuoria parhaassa työiässä olevia miehiä. Se heikensi keuhkot ja hengityksen nopeasti ja sairaat alkoivat sinertyä kasvoiltaan hapen puutteen vuoksi. Tämän takia tautia myös kutsuttiin neekeritaudiksi. 
Toinen asiakkaani, joka oli syntynyt 1893 ja pääsi ylioppilaaksi 1917, sai heti paikan Helsingin henkikirjoitustoimistosta. Siihen aikaan ylioppilaat olivat harvinaisia ja näin pitkälle koulutetut naiset saivat hyvin töitä. Henkikirjoitustoimisto oli kuitenkin mahdottoman kiireinen paikka, koska espanjantaudin takia kuolintodistuksia oli kasoittain. Osa toimiston henkilökuntaa oli kuollut ja loput pelkäsivät itsensä ja läheistensä puolesta. Tilanne oli siis paljon kammottavampi kuin nykyisin. 

19.10.1918 Uusi Suometar


Kuuntelen mielelläni

Koskaan ei kannata pelätä, että asiakas rasittaisi minua jollain puheenaiheella. Ehkä olen omituinen, mutta olen valtavan kiinnostunut toisista ihmisistä ja heidän työstään, harrastuksistaan ja ajatustavoistaan. Osaan kyllä vaihtaa puheenaihetta ja johdatella keskustelun toisaalle, jos tarve olisi, mutta en edes muista koska näin olisin tehnyt.
Pidän myös tiukasti kiinni vaitiolovelvollisuudesta, enkä paljasta koskaan toisten ihmisten asioita. Se on minulle pyhä asia ja sellainen lörpöttely koituisi hoitolan kuolemaksi.
Huomaan selvästi miten täynnä ihmiset ovat tätä koronan tuomaa muutosta ja rasitetta. Koen, että juuri tuo ihmiskontaktien menetys koituu hermoja raastavaksi. Nyt ei kohdata työkavereita, joiden kanssa heittää läppää, eikä jutella satunnaisten ihmisten kanssa. Kun tällaiset spontaanit kohtaamiset ovat poissa, ihminen pyörii vain omissa ajatuksissaan. 
Jo työelämän jättäneiden yksin asuvien puolesta olen eniten huolissani. Kaikki eivät käytä nettipalveluja eikä nämä videopuhelut korvaa lähikontakteja. Muuten terveet kahdeksankymppiset alkavat taantumaan, kun puhekumppanit puuttuvat ja harrastukset ovat jääneet. Jälkikäteen vasta pystytään arvioimaan onko tämä elämänlaadun menetys ollut välttämätöntä ja miten paljon se on tuottanut vaikeuksia ihmisille.




Ostamalla meiltä hoitolasta tai verkkokaupasta vaikutatte suoraan pienen kotimaisen yrityksen selviämiseen tästä poikkeustilanteesta. Tekemällä ostoksesi meillä säästät itse selvää rahaa! Siirry tästä verkkokauppaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti