torstai 30. heinäkuuta 2020

Tyvisolusyöpä on lisääntynyt

Kirjoitan taas tästä epäkiitollisesta aiheesta, mikä saa monet ärsyyntymään. Olen koko kevään muistuttanut aurinkosuojavoiteiden käytöstä, joka tuntuu menevän kuuroille korville. Kuitenkin jatkan jankuttamista, jos edes muutama ihminen heräisi ja ottaisi syöpäriskin tosissaan.


Huulisyövän määrä on myös lisääntynyt 

Mielenkiintoinen uutinen oli meidän ammattilehdessä, jossa näitä syöpätilastoja esiteltiin. Huulisyövän määrä ihosyöpälajeista on kaikista eniten lisääntynyt, mutta vain miehillä. Asiantuntijoiden mukaan naisten huulipunan käyttö on auttanut pitämään auringon säteet loitolla. Näin loppukesästä näen kaupungilla kävellessäni tosi paljon pahasti vaurioituneita kasvoja ja minusta määrä on vaan lisääntymään päin. 
Itse koen, että jotkut asiakkaat sulkevat korvansa, kun puhun ihon solumuutoksista ja kai he luulevat minun vaan tyrkyttävän aurinkovoiteita. Itse en edes usko pelkkään aurinkovoiteella läträämiseen, vaan koko asenne aurinkoon pitäisi muuttua. Ensisijaisesti pitää muistaa VAATE, VARJO ja SIESTA ja vasta sitten aurinkovoide. Vartalon iholle ensisijainen suoja on vaate. Aina aurinkoiseen aikaan pitää pyrkiä olemaan varjon puolella, eikä koskaan suorassa auringonpaisteessa. Itselläni se on niin selkäytimessä, etten vahingossakaan istu suorassa auringonpaisteessa. Kolmas tärkeä asia on siestan pitäminen. Keskikesällä ei kannata olla ulkona pahimpaan keskipäivän paahdeaikaan eli kello 12.00-15.00. Näiden ohjeiden lisäksi laitetaan joka aamu päivävoide, jossa on vähintään suojakerroin 30 tai mieluummin 50 alkukesän aikana. 
Näitä neuvoja noudattamalla voi säästyä tyvisolusyövältä ja aurinkokeratoosilta. Mikään varma henkivakuutus nämä varotoimet ei ole, mutta ainakin tietää, ettei itse ole aiheuttanut omaa sairauttaan.

Terveelliset elämäntavat

Hyvin usein ikäiseni naiset innostuvat terveellisistä elämäntavoista ja luomuruuasta yms. En voi kuin kuunnella epäuskoisena tuttujeni terveysintoilua, kun kasvot on tumman ruskean kirjavat. Silloin minun pitää purra kieleeni, etten möläyttäisi ääneen näkemääni. Tunteeni on yhtä epätodellinen kuin, jos joku kertoisi terveellisistä ruokailutottumuksistaan tupakka suussa. Ihmettelen kovasti, miksi ihminen ei torju sitä suurinta vaaraa läheltään, vaan haetaan hyvinvointia ihan muualta. 
Näen lähes joka päivä asiakkaita, joilla on jo hoidettu tyvisolusyöpää tai he ovat seurannassa. Ensimmäinen asia, mitä kasvohoidossa katson on ihon terveys. Tänä vuonna olen lähettänyt jo neljä uutta asiakasta lääkärin puheille solumuutosten takia ja kaikissa tapauksissa olen ollut oikeassa. 
Hyvin monen vakioasiakkaan kanssa, joka on jo ihopoliklinikan potilaana, on sovittu, että sanon heti, kun pitää ottaa taas yhteyttä sairaalaan. En edes halua laskea kuinka monta näitä seurattavia tällä hetkellä on. 
Sellainen tuntuma minulla on, että varmaan puolet yli seitsemänkymppisistä asiakkaistani on jo sairaalan ihopolin vakiopotilas. Tuntuu ainakin, että puhun lähes päivittäin asiakkaiden eri  hoitovaiheista ja kutsun odottamisesta toimenpiteisiin. 
Omien vanhempieni ihosta on aurinkokeratoosia hoidettu jo kolmekymmentävuotta ja samoin anoppini. Yleensä solumuutokset tulevatkin näkyviin vasta 60-70-vuotiaina ja kun kerran on jotain poistettu pitää uusimista seurata koko ajan. 
Tyvisolusyöpä ja aurinkokeratoosi ei johda kuolemaan, joten sitä ei tarvitse pelätä. Kuitenkin on aika ikävää, kun kasvoihin tulee leikkausarpia ja jäädytysjälkiä. Äidilläni on avattu toinen poski silmän alta suupieleen ihosyövän takia, eikä se ole kiva asia kahdeksankymppisellekään. 
Itse en ole mitenkään innostunut terveellisistä ruuista tai muusta sellaisesta, mutta sen olen päättänyt, että vältän ilmiselviä terveysvaaroja kuten aurinko, tupakka, liiallinen alkoholi ja haitalliset lääkeaineet.

Minkälaisia kokemuksia teillä on aiheesta?

2 kommenttia:

  1. Anonyymi09:54

    Tämä on edelleen kamppailun aihe, vaikkei uskoisi. Jokin viikko sitten eräs toinen (kauneus)bloggaaja rohkeni kirjoittaa, ottaako joku vielä aurinkoa. Kommenttiketjuun syttyi suorastaan uskonsota kahden suhtautumistavan välille.

    Hesari kirjoitti juhannuksen tienoilla pari auringonottojuttua. Lähtökohtana oli se, että Ruotsissa auringonotto alkaa ehkä olla epätrendikästä. Seuraavassa jutussa pohdittiin, voisiko sama tapahtua Suomessakin.

    Itse olen vähintään 30 vuotta suojautunut kaikin tavoin auringolta. Olen siis ollut jo 30 vuotta tulevan trendin aallonharjalla, hah hah.

    En jaksa olla kamalan diplomaattinen, kun vieläkin suuri osa on kovakalloista porukkaa, joka ei halua ottaa tietoa vastaan.

    Ihoansa hyvin hoitavat suojautuvat auringolta, koska eivät halua vanhentaa sitä ennenaikaisesti. Vasta-argumentti heille on, että jokainen vanhenee ja pitäisi oppia hyväksymään vanhenemisensa. No joo, vanhenee, sairastuu ja jopa kuolee, mutta siihen voi kyllä vaikuttaa, miltä iho näyttää: onko se säteilyn kirjavoittama ja parkkiinnuttama vai hyvin hoidettu.

    Lisäksi ei varmaankaan ole kiva joutua ihopolin vakioasiakkaaksi, vaikka välttyisi pahimmilta ihomuutoksilta. Tämähän kuormittaa paitsi itseä, myös terveydenhuoltoa.

    Leena

    VastaaPoista
  2. Ihana vaarallinen aurinko. Itsellä pigmenttiläikät ja kesakot lisääntyy vuosi vuodelta...vaikka 50 suojakerrointa käytän aina.
    Eilen onneksi sain käyttöön Dermalocigan aurinkovoiteen...paras! Kiitos myös jälleen kerran kaikista näytteistä...mieskin tuli ihmettelemään miten reilu olet asiakkaille😉, kun kuuli ihastuneen riemuni😄

    VastaaPoista