perjantai 1. lokakuuta 2021

Lapuan liike Hämeenlinnan seudulla

Löysin netistä todella mielenkiintoisen pro gradu tutkimuksen vuodelta 2007 jonka otsikko oli Lapuan liike ja IKL Hämeenlinnan seutukunnalla. Luulin tietäväni paljon Suomen äärioikeistosta 1930-luvulla, mutta nyt vasta silmäni aukesivat.

Järjetöntä väkivaltaa ja vihapuhetta

En tiedä edes miten tämän kertomuksen aloittaisin, kun olen niin hämmästynyt ja järkyttynyt kotipaikkani menneisyydestä. Viime vuonna ilmestyi tutkimus Hakaristin ritarit joka kertoi suomalaisesta SS-pataljoonasta. Siitä kirjasta ymmärsin, että äärioikeisto ja Isänmaallinen kansan liike eli IKL ja Lapuan liike oli ollut voimakas vaikuttaja Hämeenlinnassa. Tuon SS-pataljoonan sotilaspappi oli Hattulan kirkkoherra ja erittäin natsimielinen joka ei uskaltanut tulla sodan jälkeen enää koskaan Suomeen vaan muutti Ruotsiin. Sekin selvisi vasta tuosta Hakaristin ritarit kirjasta, että Isänmaallinen kansanliike oli perustettu Hämeenlinnassa. Kirjassa mainittiin myös muita tuttuja nimiä Hämeenlinnan menneisyydestä jotka kannattivat äärioikeistoa. 
Minua jäi kovasti askarruttamaan tämä historian vaihe, kun ymmärsin, että Lapuan lisäksi Hämeenlinnan seutu oli Suomen voimakkainta äärioikeiston aluetta. Nyt tuossa gradu-tutkimuksessa selvisi lisää miten äärimmäisiä asioita kotipaikkakunnallani tehtiin vuosina 1930-1932 jotka olivat IKL:n perustamisen aikaa. Vieläkään en saanut selitystä miksi tuo äärioikeisto niin meillä jylläsi. Lapuan liike perustettiin pohjanmaalla vastavoimana kommunisteille ja heidän päämääränsä oli karkottaa kommunismi Suomesta kokonaan. Kuitenkaan Hämeenlinnan alueella ei juurikaan ollut kommunisteja mitä vastaan taistella ja siksi viha usein kohdistui SDP:läisiin ja muihin maltillisiin vasemmistolaisiin. Mäntsälän kapina tapahtui talvella 1932 ja sen johtohenkilöt majoittuivat Hämeenlinnassa. Hämeenlinnan suojeluskunnalle annettiin jopa liikekannalle pano käsky ja siten valmistauduttiin aseelliseen yhteenottoon.
Hämeen Sanomat oli silloin täysin äärioikeistolainen ja sen päätoimittaja oli fanaattinen Lapuan liikkeen kannattaja. Minua eniten järkyttikin miten rumia ja uhkailevia juttuja Hämeen Sanomissa kirjoitettiin. Nykypäivän vihapuhe ja MV-lehti on lasten leikkiä niihin verrattuna. Lapuan liikkeeseen kuuluvat tekivät suurta ilkivaltaa työväentaloille ja yksityisomaisuudellekin jota he epäilivät olevan kommunistin omistuksessa. Hämeen Kansan painotalo meinattiin räjäyttää ja sehän oli SDP:n kannattajien oma lehti. Pahoinpitelyjä ja uhkailuja tapahtui myös paljon.

Järkyttäviä muilutuksia

Kaikista järkyttävämpiä oli nämä Lapuan liikkeen muilutukset joita tehtiin kommunisteja kannattaville ihmisille. Muilutusten etappitie kulki Hämeenlinnan kautta ja yleensä Rengossa vaihdettiin kuskeja autoihin. Tutkimuksesta selvisi myös, että jalkahoitoasiakkaani 80-luvulta oli aktiivinen tekijä pahoinpitelyissä ja muilutuksissa. Myös moni tuttu ihminen Hämeenlinnan historiasta oli osallisena tähän väkivaltaan. Kamalinta oli lukea mitä tapahtui ainoalle Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa olleelle kommunistien edustajalle. Hän oli Jalmari Nurmi jota pidettiin hiljaisena ja asiallisena miehenä. Nurmi vietti lauantai-iltaa kotonaan vaimonsa ja pienen lapsensa kanssa, kun pihaan ajoi autoja ja miesjoukko tuli sisälle. Hänet pakotettiin autoon ja hänen vaimonsa sai tietää vasta päivien päästä missä hän oli, kun sai sähkeen mieheltään Petroskoista. Jalmari Nurmi oli siis väkisin työnnetty rajan yli Neuvostoliiton puolelle. Takaisin hän ei päässyt vaan hänen vaimonsa ja lapsensa lähti hänen peräänsä Neuvostoliittoon. Ilmeisesti heidät tapettiin Stalinin vainoissa muutaman vuoden päästä niin kuin suurin osa suomalaisista. 
Näitä muilutuksia tehtiin lähes 300 ja kolme muilutettavaa tapettiin. Yleensä kerrotaan vaan, että Suomen entinen presidentti Sthålberg ja eduskunnan puhemies Väinö Hakkila yritettiin muiluttaa, mutta heidät päästettiin kuitenkin vapaaksi. Hämeenlinnassa väkivallan uhka on ollut ilmeinen ja esimerkiksi tunnettu kauppias Skogster ja kirjakauppias Enok Rytkönen olivat tapahtumien johtajia. 
Olen usein kirjoittanut  äärioikeiston uudesta noususta, mutta nyt silmäni aukesivat todella ymmärtämään mitä ääriliikkeet voivat saada aikaan. Tästä on niin lyhyt aika, että nämä 30-luvun äärioikeiston kannattajat ovat hyvinkin ehtineet siirtää väkivaltaisen näkemyksensä lapsilleen ja lastenlapsilleen. Itse järkytyin muutama viikko sitten, kun kuusikymppinen asiakas sanoi tämän hetken pääministeripuolueesta, että ne kaikki pitäisi tappaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti