lauantai 16. lokakuuta 2021

Hoitaako kosmetiikka ihoa vai sielua?

Tiedän kirjoittavani nyt sellaisesta aiheesta, että ärsytän monia ja voittekin rauhassa sivuuttaa ajatukseni, jos haluatte. Nykyisin on kovin muodikasta käyttää luomukosmetiikkaa ja myös vegaaneilla on omat vaatimuksensa kosmetiikan raaka-aineista.



Ensisijainen tarkoitus on hoitaa ihoa

Olen ihonhoidon asiantuntija hyvin pitkällä työkokemuksella ja näkemykseni mukaan kosmetiikan pitää ensisijaisesti hoitaa iho-ongelmia ja suojata ihoa. Toinen sivutoiminen ammattini on maatalous ja nimenomaan viljely. Nämä kokemukseni maanviljelystä antavat tietopohjaa sille, mikä on luomutuote. 
Suoraan sanoen minun on vaikea uskoa, että kasvien luomukasvatuksella on suurta merkitystä ihonhoitotuotteeseen. 
Ihon ensisijainen tehtävä on suojata syvempiä kudoksia ulkoisilta asioilta, jottei sadevesi, aurinko ja muut ihoa koskettavat aineet pääse vaurioittamaan sisäelimiä. Siksi ihonhoitoon tarkoitettu tuote pitää olla molekyylirakenteeltaan sellainen, että se kykenee ihoon imeytymään. Mikään tavallinen oliiviöljy tai muu senkaltainen aine ei imeydy ihoon, vaan vaikuttaa ainoastaan ihon pinnalla olevaan kuolleeseen solukkoon.
Luomukasvithan viljellään ilman apulantoja tai muita keinotekoisia maanparannusaineita, eikä niissä saa käyttää kasvinsuojeluaineita. Päästäkseen luomuviljelyyn maan pitää olla 3-4 vuotta ilman lannoitteita ja sato kasveista on huomattavasti pienempi kuin tehoviljelyllä saadaan. Tämän vuoksi luomutuotteet ovat hyvin paljon kalliimpia kuin muut viljelytuotteet. 
EU:ssa on tarkat määräykset siitä, mikä lasketaan luomuviljelyksi ja varmaan suurin osa EU-maista pääsääntöisesti näitä noudattaa. Kuitenkin luomutuotteiden väärentäminen on hyvin yleistä ja sitä tapahtuu myös meillä Suomessa. Kasvista tai yrtistä on mahdoton päältäpäin sanoa, onko se luomua vai ei. 
Ymmärrän, että ruuassa on suuri merkitys sillä, miten se on kasvatettu, jottei elimistöön kertyisi jäämiä kasvinsuojelumyrkyistä tai muista vastaavista ihmiselle haitallisista aineista. Ihonhoitotuotteissa pidän tätä vaaraa toissijaisena, koska kasvikosmetiikka itsessään voi olla suuri yliherkkyyden aiheuttaja. 


Luonnonkosmetiikka aiheuttaa ärsytysreaktioita

Itse en halua missään tapauksessa myydä luonnonkosmetiikkaa, on se sitten luomua tai ei. Käsittelemättömissä kasviöljyissä on niin paljon siitepölyjä ja muita allergeeneja, että ihon hoitaminen niillä on aika riskialtista. 
Tietysti kaikki kosmetiikka pohjautuu kasvikuntaan, mutta farmaseuttisen tason puhtaat kasviöljyt käyvät läpi bioteknisen vaiheen, jolloin niistä otetaan käyttöön vain pieni osa kasvia. Ammattitasoisessa kosmetiikassa, niin kuin Dermalogicassa ja iS Clinicalissa, on kasvista otettu vain pieni osa, jonka vaikuttavuus tiedetään tarkasti. 
Kasviin vaikuttaa niin paljon muutkin tekijät, kuin pelkkä lannoitus ja myrkyt, että luomukosmetiikasta on mahdotonta saada tasalaatuista. Käytän esimerkkinä kuminaa, jota olen itsekin viljellyt. Suomalainen kumina on täysin erimakuista ja kokoista kuin esimerkiksi Italiassa kasvatettu. Suomen lyhyt kasvukausi ja voimakas valon määrä tekee kuminan siemenestä hyvin voimakkaan ja suorastaan kitkerän. Lyhyt kasvukausi pitää siemenen myös puolet pienempänä kuin se on Etelä-Euroopassa ja sato on muutenkin epävarmaa meidän vaihtelevien kesien vuoksi. 
Nämä samat asiat tekevät esimerkiksi suomalaisesta ruusuöljystä ihan erilaisen kuin Keski-Euroopassa viljellyistä ruusuista saadaan. Ranskassa kasvatetaan paljon eri kasveja ja yrttejä kosmetiikan valmistusta varten ja yhteen litraan ruusuöljyä tarvitaan kuorma-autollinen ruusun terälehtiä. Oletettavasti Suomessa tarvitaan huomattavasti suurempi peltopinta-ala kasvattaakseen autokuormallinen ruusun terälehtiä, joten tästä seuraa se, että kotimainen ruusuöljy on kalliimpaa kuin ranskalainen. Kotimainen luomukosmetiikka on kuitenkin niin edullista, ettei purkissa voi olla montaa pisaraa kyseistä raaka-ainetta. Luomukosmetiikassa on myös jokainen tehty erä aivan erilainen johtuen siitä, että eri vuosina kasvin laatu on erilainen. 
Näillä konsteilla, kun yritetään hoitaa jotain iho-ongelmaa, pidän sitä hyvin haasteellisena. Tuotteen raaka-aineet pitää olla juuri oikeassa mittakaavassa, jottei siinä olevat siitepölyt ja muut allergeenit ärsytä ihoa. Lisäksi itse vaikuttavan aineen tulisi olla sen verran vahvaa, että se kykenee vaikuttamaan ihoon. Sitten, kun käytetään seuraava purkki samaa ainetta, nämä pitoisuudet eivät olekaan enää samat, koska kasvukausi on muokannut kasvin vaikuttavuutta. 
Aika usein käy niin, että luomukosmetiikka rauhoittaa ja tyydyttää ihmisen sielua, eikä välttämättä juurikaan vaikuta ihoon. Tämäkin on tärkeä tekijä, koska rauhallinen ja levollinen mieli pitää ihonkin levollisena. Otan mielelläni vastaan perusteltua lisätietoa luomukosmetiikasta ja oikaiskaa käsityksiäni, jos olen väärässä.




Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat ensimmäisenä tietoa tulevista tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti